Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

SC: Par atklātajiem balsojumiem nedrīkst lemt šauru politisko interešu vārdā

Lemjot par atklāto balsojumu paplašināšanu, Saeimai būtu jāņem vērā pasaules pieredze un profesionālas diskusijas rezultātus, nevis šauras politiskās intereses, uzskata _Saskaņas centra _Saeimas frakcijas deputāts Andrejs Elksniņš.

"Atklāto balsojumu varbūtēja priekšrocība ir iespēja izskaust negodīgumu, deputātu solījumu neatbilstību reālajai rīcībai - tie veicinās deputātu atbildību vēlētāju priekšā. No otras puses, tas ir arī spiediens uz konkrēto deputātu," norāda deputāts.

Viņš norāda, ka SC piekrīt atklāto balsojumu paplašināšanai, "jo mūsu frakcijā valda savstarpēja uzticēšanās, turpretī par valdošo koalīciju to nevar apgalvot". "Tomēr nedomāju, ka šāda motivācija ir labākais instruments likumdevēja darbā. Atklāto balsojumu sistēma ļauj partiju vadītājiem kontrolēt savus partijas biedrus un faktiski izskauž atšķirīgos viedokļus. Un "tiesiskums", "godīgums", "atklātība" te ir vien vīģes lapa Vienotības, Zatlera Reformu partijas un nacionālās apvienības atšķirīgajām interesēm," pauda A.Elksniņš.

"Aizklāto balsojumu absolutizācija - tā faktiski ir situācija, kad nevis tauta, bet paši deputāti vairs netic citu deputātu sacītajam. Un šī bēdīgā tendence izveidojās, kad Vienotībai sākās problēmas koalīcijā ar ZZS. Atkārtojās šī prakse arī jaunajā koalīcijā starp Vienotību un Zatlera Reformu partiju. Tāpēc arī šis jautājums šodien ir aktualizēts un tas tiek pārlieku politizēts," uzskata deputāts.

Viņš norāda, ka neredz tiešu saistību tiesiskuma principiem un jautājumam, vai amatpersonas mūsu valstī tiek ievēlētas atklāti vai aizklāti. "Vai tikai šeit vairāk nav saskatāma valdošās koalīcijas, kura nevar lepoties ar iekšēju vienotību un stabilitāti, politisko interesi – par katru cenu panākt sev vēlamus balsojumus Saeimā. Pirmām kārtām atklātie balsojumi nepieciešami tieši valdošajam vairākumam, jo tas acīmredzami neuzticas sev," uzskata A.Elksniņš.

Diena jau ziņoja, ka parlamentā ievēlētie ZRP deputāti ir sagatavojuši divus likumprojektus, kas izveidotu vienotu regulējumu attiecībā uz visiem balsojumiem Saeimā un paredz pilnīgu atteikšanos no aizklātajiem balsojumiem. Minēto jautājumu ZRP apspriedīs nākamajā koalīcijas sadarbības padomes sēdē, lai nodrošinātu likumprojektu virzību jau tuvākajā Saeimas sēdē, Dienai sacīja ZRP pārstāve Daiga Holma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas