Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ušakovs KNAB interesi par Satiksmes departamentu uzskata par Vienotības politisku pasūtījumu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbības Rīgas domes Satiksmes departamentā ir partijas "Vienotība" politisks pasūtījums, uzskata Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Rīgas mērs šodien preses brīfingā žurnālistiem norādīja, ka pēc paziņojumiem par iespējamo kukuļošanu nav sekojušas ne aizturēšanas, ne arī liegumi ieņemt konkrētus amatus, kas, ņemot vērā līdzšinējo KNAB praksi, ir neloģiski.

Daudz jautājumu Ušakovam radušies arī par Latvijas televīzijas raidījuma "Panorāma" izplatīto versiju, ka no pasažieru pārvadātājiem kā kukulis pieprasīta biedra nauda Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrībai (LABA). Rīgas mērs norādīja, ka veidojas dīvaina situācija - Satiksmes departaments pēc būtības darbojas kā Robini Hudi, izspiežot kukuļus no pārvadātājiem, lai tos atdotu darba ļaudīm.

Iespējamie aizdomās turamie - LABA vadītājs Raimonds Gailis un departamenta direktora biroja vadītājs Vitālijs Reinbahs (SC) uzskata, ka šādas apsūdzības ir politiski motivēts process, un viņi to varot pierādīt. Kā ziņots, Reinbahs pēc slimības atgriezies darbā un nolēmis vērsties pret Latvijas Televīziju (LTV) par, viņaprāt, nepatieso un apmelojošo sižetu.

Ušakovs pauda viedokli, ka KNAB rosījies departamentā pēc valdības vadošās partijas, "Vienotības", politiskā pasūtījuma, kas izmantojusi savas "draudzīgās attiecības" ar KNAB politiski motivētām akcijām, kuru izpildījums un saturs esot pavājš.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadījumiem, kad KNAB ir izrādījis interesi par Rīgas domi, nekādas iekšējās izmeklēšanas šoreiz netiks veiktas gan tāpēc, ka pašvaldība to uzskata par politisku akciju, gan tādēļ, ka bēdīgi slaveno mikroautobusu iepirkumu konkursu ir pārbaudījis gan Iepirkumu uzraudzības birojs, gan KNAB, taču nekādi pārkāpumi nav konstatēti, norādīja Ušakovs.

Rīgas mērs piebilda, ka šīs aktivitātes viņš uztver vienīgi kā komplimentu un atzinību no konkurentiem par to, ka "Saskaņas centram" izdevies Rīgas domē veiksmīgi nostrādāt četrus gadus. Vienlaikus viņš aicināja pašvaldību vēlēšanās vilkt plusiņus gan Gailim, gan arī otram LABA pārstāvim "Saskaņas centra" (SC) un "Gods kalpot Rīgai" kopīgajā sarakstā - Dinam Sirsniņam, lai tādējādi atbalstītu viņa kandidatūru Rīgas domes deputāta amatam.

Rīgas mērs arī noraidīja apgalvojumus, ka LABA esot SC kabatas arodbiedrība, jo SC ir 4000 biedru, kamēr LABA apvieno 8000 cilvēku, līdz ar to "kabatas arodbiedrība" ir dīvains apzīmējums, uzskata Ušakovs.

Jau ziņots, ka Reinbahs atzīst, ka ticis izjautāts KNAB, taču viņš ir parakstījies par informācijas neizpaušanu. Konkrētos apgalvojumus, kas izplatīti LTV, Reinbahs saista ar pašvaldību vēlēšanu tuvumu. "Ja ilgstoši tikuši izspiesti kukuļi, kāpēc "cietušie" ar šādiem paziņojumiem nākuši klajā tieši tagad?" retoriski jautā Reinbahs.

Ar pašu Reinbahu aģentūrai LETA joprojām nav izdevies sazināties, jo viņa tālrunis kopš pagājušās nedēļas ir izslēgts, taču departamenta preses pārstāve Una Ahuna-Ozola aģentūrai LETA apstiprināja, ka kopš aprīļa sākuma Reinbaham bija piešķirta darbanespējas lapa un šodien viņš atgriezies darbā, taču no KNAB nekāda oficiāla informācija par Reinbaha statusu krimināllietā pagaidām nav saņemta. "Mēs turpinām (ar viņu) sadarboties iepriekšējā līmenī," piebilda departamenta pārstāve.

KNAB pagājušā ceturtdienā Rīgas domes Satiksmes departamentā veicis kratīšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā. KNAB iesaistīto personu vārdus neatklāj, taču norāda, ka izmeklētājiem ir aizdomas, ka kāda SD amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem galvaspilsētā kā kukuli ir pieprasījusi veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai.

Kriminālprocess sākts šā gada februārī.

Kopumā lietā ir divi aizdomās turētie - amatpersona par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā, bet privātpersona par tās atbalstīšanu. Abām aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Amatpersonai kā drošības līdzeklis piemērots ierobežojums pildīt noteiktus pienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas