Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Forevers direktors: Pārkāpumi ar zirgu gaļu Latvijā notiek jau sen, un PVD to zināja

"Ja produkta izgatavošanas laikā cilvēka rokas ir tiešā kontaktā ar gaļu, tad produkcijā varētu tikt konstatēts cilvēka DNS. Taču tas vēl nenozīmē, ka var teikt, ka šajās kotletēs būtu cilvēka gaļa," intervijā Dienai teic Forevers direktors Andrejs Ždans.

Fragments no intervijas:

Tā saucamā zirga gaļas skandāla rezultātā tika apturēta Forevers produkcijas pārdošana tirdzniecības tīklos. Vai tā ir atjaunota, un ko šis skandāls nozīmēja uzņēmumam?

Šobrīd gaļas kombināts ir pilnībā atjaunojis visu savas produkcijas realizācijas apjomu. Skandāla rezultātā esam cietuši pietiekami lielus zaudējumus. Pēc maniem aprēķiniem šī nepamatotā informācijas izplatīšana uzņēmumam nesa vismaz 150-160 tūkstošus latu lielus zaudējumus.

Vai jūs esat vērsušies par to tiesā?

Mēs vērsāmies tiesā, lai apstrīdētu Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) lēmumu administratīvajā lietā, kuram mēs nepiekrītam pēc būtības. Pēc mūsu rīcībā esošām ziņām Administratīvā tiesa ir atdevusi lietas materiālus PVD atpakaļ, lai novērstu PVD pieļautos trūkumus. Mēs ceram uz PVD godprātību un sagaidām no PVD atvainošanos. Šajā gadījumā mums nenāksies iesniegt prasību tiesā par zaudējumu atlīdzību.

Kādēļ, jūsuprāt, izcēlās šis zirga gaļas skandāls?

Skandāla izcelšanās ir saistīta ar notikumiem Eiropā. Tomēr izmeklēšana, ko pēc būtības mēs veicām paši, liecina par to, ka pārkāpumi ar zirga gaļu Latvijā notiek jau sen, un PVD to ļoti labi zināja. Zemkopības ministrijas sēdē, kurā piedalījās mūsu uzņēmuma pārstāvji, izskanēja informācija, ka jau pagājušā gada rudenī PVD ir konstatējis kautuvēs neatbilstības darbībās ar zirga gaļu. Respektīvi, PVD par visu to zināja jau ilgi pirms tam, kad sākās skandāls Eiropā, bet nekādas darbības neveica. Notikumi Eiropā bija katalizators, kas izsauca vētrainu PVD darbību, lai pasniegtu šo informāciju kā jaunumu. Uzskatu, ka PVD vainu uzgrūda galvenokārt vienam gaļas pārstrādes uzņēmumam un izejvielu piegādātājiem, lai noslēptu to, ka, ja kāds patiešām ir vainīgs pārkāpumos, kas notiek ar zirga gaļu un citos līdzīgos gadījumos ar citām dzīvnieku sugām, tad tas ir tieši pats PVD. Mūsu uzņēmumā «zirga skandāla» sakarā PVD veiktajās pārbaudēs netika konstatēti nekādi pārkāpumi. Uzskatu, ka šī notikuma publiskā versija, ka mēs esam vaininieki pārkāpumos ar zirga gaļu, tika radīta PVD preses dienestā.

Vai jūs varat droši pateikt, ka jūsu produkcijā nebija zirga gaļas, kas jums tiek pārmests?

Redziet, ir 2013. gada 19. februārī apstiprinātās Eiropas Komisijas rekomendācijas, kā novērst negodīgu praksi atsevišķu produktu marķēšanā, kur noteikts, ka tikai tās analīzes tiek uzskatītas par pozitīvām, kurās zirga DNS daudzums pārsniedz 1%. Savukārt 2004. gadā pieņemtajos Latvijas MK noteikumos ir noteikta 2% robeža, kad nav jāuzrāda kompleksās produkta sastāvdaļas. Forevers produkcijā zirga gaļa ar uztura vērtību, kas netiktu uzrādīta, nekad nav konstatēta. Ne ES, ne Latvijas tiesību akti neparedz produkta marķējumā norādīt tās vielas, kuras daudzums ir nosakāms tikai DNS līmenī. Ja produkta izgatavošanas laikā cilvēka rokas ir tiešā kontaktā ar gaļu, tad produkcijā varētu tikt konstatēts cilvēka DNS. Taču tas vēl nenozīmē, ka var teikt, ka šajās kotletēs būtu cilvēka gaļa.

Vai jūs uzticaties saviem piegādātājiem, kas ir lopkautuves?

Ja godīgi, gaļas skandāls tomēr ir nācis par labu. Ar to pašu Aibi sadarbība ir konstruktīvāka un orientēta uz kvalitāti, jo skandāla rezultātā tagad tur strādā atbildīgāki PVD darbinieki. Ja agrāk mums bija sarežģīti ar viņiem strādāt, tad tagad tas ir kļuvis par vienu no labākajiem mūsu piegādātājiem, kuru mēs uzskatām gandrīz vai par etalonu. Tomēr, ko es gribu īpaši uzsvērt - visa zirgu gaļa, kas atrodas tirgū, ir izgājusi cauri veterinārā dienesta darbinieku, respektīvi, PVD darbinieku rokām.

Domājat, ka nevis lopkautuvēs, bet PVD ir problēma?

Problēma acīmredzot ir gan tur, gan tur. Bet redziet, kā ir, lai lasītājs saprastu. Ir zirgs. Viņš piedzimst un saņem pasi, tiek reģistrēts, un numuru viņam iedod Lauksaimniecības datu centra datu bāzē. Zirgs aug. Saimnieks nolemj to nokaut. To viņš var izdarīt tikai sertificētā kautuvē, kas viņam izmaksā pieklājīgu naudu. Viņš aizved zirgu uz kautuvi, lai to apskatītu. Zirgu apskata kas? Veterinārārsts. Tātad PVD darbinieks. Zirgs tiek nokauts, un to reģistrē Lauksaimniecības datu bāzē atkal PVD darbinieks. Un kas te notiek? Tā kā gan zirgs, gan govs atbilstoši likumam ir liellops, tad zirgs pārtop par liellopu. Tas notiek lopkautuvē. Tomēr šo sistēmu neregulē lopkautuve. To regulē PVD. Tālāk gaļas kombināts pērk gaļu ar pavadzīmi, kur ir rakstīts - liellops, ar tādu un tādu numuru. Teorētiski, protams, gaļas kombinātā var atšķirt zirga gaļu no govs gaļas, bet tehniski to izdarīt ir grūti. Kādreiz gaļas kombinātos bija savs PVD nozīmēts veterinārārsts, kas veica šo darbu. Šodien saskaņā ar Zemkopības ministrijas veiktajām izmaiņām likumos šī štata vieta ir visā Latvijā likvidēta. Tagad, lai arī saskaņā ar likumu Forevers maksā naudu PVD par katra gaļas kilograma kontroli, reāli PVD kontroli neveic. Mēs PVD maksājam naudu par tās gaļas kontroli, kuras neizkontrolēšanu viņi pārmet mums. PVD saka, ka mums pašiem ir jāatbild par visu, tai skaitā arī par to, kas notiek kautuvēs. Bet par ko tad mēs un arī kautuves maksājam PVD? Tāpēc, ja PVD sūta pārbaudes, tad vispirms viņiem vajadzētu pārbaudīt savus darbiniekus, veterinārārstus, kā tie strādā.

Sava uzņēmuma mājaslapā notikušo jūs esat nosaukuši par «iespējamu melnā reiderisma uzbrukumu vietējam kapitālam piederošai firmai», kādēļ arī ir inscenēts zirga gaļas skandāls. Kas jums uzbrūk?

Ja analizējam notikumu hronoloģiju, rodas zināmi secinājumi, ka notikušais nav nejaušība. Notikumu secība ir tāda: šī skandāla laikā es saņēmu uzņēmuma pārpirkšanas piedāvājumu. Tāpēc citādi kā par reiderisma mēģinājumu notikušo es nosaukt nevaru. Man ir konkrētas aizdomas, bet tās es pašlaik paturēšu pie sevis.

Jūs nevarat iedomāties, kas te notika. Ja mēs nebūtu pretojušies, mēs sen jau būtu likvidēti. Pirmās piecas PVD pārbaudes, kur katrā bija septiņi cilvēki, dažreiz notika ar dažu stundu starpību. It kā uzņēmumā meklētu ķīmiskos ieročus. Tad VID, tad Darba inspekcija un pat ugunsdzēsēji. Taču, neskatoties uz visu šo ārprātu, maijā Forevers pārdošanas apjomi sasniedza nebijuši augstus rādītājus uzņēmuma pastāvēšanas laikā, kas liecina par pircēju lojalitāti.

Pilnīgu neizpratni rada 2013. gada 28. februāra paziņojums PVD oficiālajā mājaslapā, ka Forevers produkcija ir izņemama no tirdzniecības, jo it kā SIA Forevers maldina patērētāju un, iespējams, veic pretlikumīgas darbības, ar vienlaicīgu norādi tirdzniecības uzņēmumiem, ka tirdzniecība ar Forevers produkciju ir atjaunojama tikai tad, ja uzņēmums varēs pierādīt, ka tā produktos nav zirga gaļas. Izbrīnu tas rada tāpēc, ka PVD publicēja paziņojumu par uzņēmuma vainu divas nedēļas pirms pats PVD bija saņēmis Vācijas analīžu atbildes. PVD tās saņēma tikai 2013. gada 13. martā.

Arī Vācijas analīžu rezultāti liecina par neizskaidrojamu PVD - BIOR rīcību. Kā redzam no šo Vācijas analīžu rezultātiem, tad daļai no paraugiem bija noņemtas plombas, tie tika transportēti trīs dienas istabas temperatūrā celofāna maisiņā, kaut arī runa iet par svaigu gaļu.

Un kā jūs rīkojāties?

Mūsu veiktās izmeklēšanas laikā lūdzām skaidrojumu gan PVD, gan BIOR par paraugu noņemšanas un marķēšanas kārtību, pirms tie tiek nosūtīti uz citu laboratoriju. Saņemtajos skaidrojumos ir teikts, ka plombas tiek noņemtas ar mērķi, lai no parauga varētu paņemt tik lielu daudzumu, kāds nepieciešams analīzēm, bet atlikušo daļu uzglabāt domstarpību gadījumam. Kad prasījām veikt šiem uzglabātajiem paraugiem atkārtotas analīzes kopā ar mūsu uzņēmumā noplombētajiem paraugiem Hamilton Poland Ltd laboratorijā, izrādījās, ka BIOR paraugi ir «izbeigušies».

Neskatoties uz Forevers iebildumiem, PVD vairākus mēnešus turpināja izplatīt informāciju, kas publiskajā vidē radīja aizdomas par uzņēmumu. Savukārt pilnīgi pretēja bija PVD attieksme pret citiem uzņēmumiem. Kad PVD saskaņā ar rekomendācijās noteikto, tas ir divas nedēļas vēlāk nekā mūsu uzņēmumā, sāka veikt pārbaudes arī citos uzņēmumos, par veikto pārbaužu rezultātiem PVD izteikumi bija piesardzīgi, it īpaši, ja tas skāra kaimiņvalstu uzņēmumus. Skandāla laikā mērķtiecīgi tika grauta tikai viena Latvijas uzņēmuma reputācija, tas ir - Forevers.

Šajā laikā pie mums tika atsūtīts arī VID, Ekonomikas policija un citas inspekcijas, kuras bija neizpratnē, kāpēc PVD liek pārbaudīt mūsu uzņēmumu, ja naudu par kontrolēm saņem pats PVD, un kāda ir viņu funkcija šajā jautājumā. Viņi bija saņēmuši iesniegumu un to izskatīja. Nekādus pārkāpumus zirga gaļas skandāla sakarā, protams, neatrada, tomēr PVD arī šajā gadījumā, sniedzot ziņas medijiem par lietas ierosināšanu VID un Ekonomiskajā policijā, ļoti efektīvi turpināja Forevers nomelnošanas kampaņu. Ļoti iespējams, ka tā tika pasūtīta no mūsu konkurentu puses. Es tikai nesaprotu, ar kādām svirām viņi ir spējīgi ietekmēt valsts iestāžu rīcību, kurai citu loģiku nesaskatu.

Visu interviju lasiet otrdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē