Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

KVV Liepājas metalurgs: Trauksme par situāciju uzņēmumā ir pārspīlēta

Trauksme par situāciju uzņēmumā KVV Liepājas metalurgs ir pārspīlēta un aicinām sadarbības partnerus nedramatizēt situāciju, aģentūrai LETA teica AS KVV Liepājas metalurgs preses dienests.

"Saimnieciskie strīdi ir teju vai katra uzņēmuma ikdiena, un ne vienmēr tos izdodas atrisināt sarunu ceļā. KVV Liepājas metalurga iesniegtā prasība pret maksātnespējas administratoru Haraldu Velmeru, viņa pretprasība pret uzņēmumu, kā arī SIA Elme Messer Metalurgs iesniegtais pieteikums par KVV Liepājas metalurga maksātnespēju ir tiesisks process, kādā puses risina strīdus, par kuriem nav izdevies panākt izlīgumu. Tāpēc aicinām mūsu sadarbības partnerus nedramatizēt situāciju, jo šie procesi nekādā mērā neietekmē uzņēmuma darbu. Svarīgākais ir tas, ka KVV Liepājas metalurgs veicis visu nepieciešamo, lai 2016.gadā turpinātu darbu un nostiprinātu savu konkurētspēju," uzsver KVV Liepājas metalurga valdes loceklis Igors Talanovs.

Viņš norāda, ka, pateicoties aktīvajai pārdošanai, iepirkumu pilnveidošanai un uzņēmuma speciālistu atbildīgai attieksmei pret darbu, uzņēmums ir labi sagatavojies 2016.gadam. "Novembrī un decembrī tiek slēgti pārdošanas līgumi, kas nodrošinās pamatu ražošanai nākamajā gadā. Uzņēmums ir gatavs dubultot ražošanas un pārdošanas apjomus, protams, ja saņemsim konkurētspējīgu elektroenerģijas cenu," saka Talanovs.

2015.gadā KVV Liepājas metalurgs spējis ne tikai atsākt ražošanu, bet stabilizēt ražošanas apjomus, optimizēt ražošanas izmaksas un energoresursu patēriņu, efektivizēt pārdošanas procesus, informē preses dienests.

Ir izdevies noslēgt jaunus, ekonomiski izdevīgākus iepirkumu līgumus, kas ļauj lētāk iepirkt izejvielas. Šobrīd KVV Liepājas metalurgs savu produkciju realizē Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Vācijā, Islandē, Norvēģijā, Šveicē, Dānijā, Somijā, Alžīrijā, Krievijā (Kaļiņingradā). Ir saņemti Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Norvēģijas, Šveices un Latvijas produkcijas atbilstības sertifikāti, noslēgumam tuvojas sertifikācijas process Lielbritānijā. 2015.gadā kopumā uzņēmums nodarbināja vairāk nekā 550 strādājošo.

KVV Liepājas metalurgs norāda, ka trauksmes zvans par katastrofālo situāciju tērauda rūpniecībā izskanējis Eiropas Savienības (ES) un arī pasaules mērogā. Tirgus konjunktūra pēdējo mēnešu laikā ir vēl vairāk pasliktinājusies. Tērauda izstrādājumu cenu ievērojamais kritums pamatā saistīts ar lēto produkcijas importu no trešajām valstīm, un daudzas valstis paziņojušas, ka bez valsts atbalsta neiztikt, un to arī saņem, pamatā konkurētspējīgas elektroenerģijas cenas veidā. Līdzīgi kā daudzi citi metalurģijas uzņēmumi, KVV Liepājas metalurgs turpina cīņu par eksistenci visiem iespējamiem līdzekļiem, taču pagaidām bez valsts atbalsta. Pēc Lielbritānijas izteiktā lūguma Luksemburgas prezidentūra rīkojās operatīvi - 9.novembrī tika sasaukta ārkārtas ES Ministru padomes sēde par situāciju tērauda rūpniecībā un potenciālajiem risinājumiem. KVV Liepājas metalurgs sagaida, ka arī Latvijas valdība rīkosies līdzīgi un steidzamības kārtā sāks meklēt risinājumu.

Ir pagājis vairāk nekā pusgads, kopš valdība nosūtīja Eiropas Komisijai (EK) saskaņošanai noteikumus par samazinātu līdzdalību obligātā iepirkuma komponentes maksājumiem energoietilpīgiem uzņēmumiem. Publiski jau zināms, ka EK šo atbalsta sistēmu vēl nepieņem. Tāpēc KVV Liepājas metalurgs pauž bažas un aicina amatpersonas rīkoties apņēmīgāk. Šīs bažas pastiprina vēl tas, ka gan KVV Liepājas metalurgs, gan citi lielie energoietilpīgie ražošanas uzņēmumi obligāto iepirkuma komponenti turpina maksāt avansā, tādējādi iesaldējot ievērojamus līdzekļus. KVV Liepājas metalurgam 2015.gadā tas ir viens miljons eiro, bet 2016.gadā summa ievērojami palielināsies.

Uzņēmums zina ekonomikas ministres un dažu citu ministru nostāju, aizstāvot lielo energoietilpīgo uzņēmumu intereses. Tomēr arī valdības maiņas brīdī ir nepieciešama lielāka izlēmība - tāda, kādu to var redzēt citās ES dalībvalstīs, kur lēmumi par energoresursu cenu samazinājumu lielajiem patērētājiem ir pieņemti, tādējādi stiprinot industriālos ražotājus, tostarp metalurģijas nozarē, uzskata Talanovs.

Lai atgūtu savulaik nepamatoti iztērētos līdzekļus, KVV Liepājas metalurgs ir vērsies tiesā par maksātnespējīgās akciju sabiedrības "Liepājas metalurgs" maksātnespējas administratora Haralda Velmera kompensācijas rēķinu atzīšanu par nepamatotiem un neatbilstošiem pirkuma līguma nosacījumiem. KVV Liepājas metalurgs lūdz tiesu atzīt par nepamatotiem rēķinus vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā. Šie līdzekļi, pēc uzņēmuma domām, ir nepamatoti iztērēti Liepājas metalurga saimnieciskās darbības nodrošināšanai un tāda darbinieku skaita uzturēšanai, kam nav ne ekonomiska, ne saimnieciska pamatojuma.

Vienlaikus AS KVV Liepājas metalurgs vērsusies tiesā ar prasību piedzīt no maksātnespējīgās akciju sabiedrības Liepājas metalurgs un/vai tās administratora Velmera zaudējumu atlīdzību 948 146 eiro apmērā - šādu zaudējumu apmēru AS KVV Liepājas metalurgs cieta saistībā ar maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs un attiecīgi tās administratora īstenoto darbinieku pārņemšanas procedūru, kas nonāca pretrunā ar pirkuma līgumu un likuma prasībām.

KVV Liepājas metalurgs pagaidām nav saņēmis oficiālu apliecinājumu par apstākļiem, ka Elme Messer Metalurgs būtu tiesā iesniegusi KVV Liepājas metalurga maksātnespējas pieteikumu, kā rezultātā ir grūti komentēt un sniegt jebkādus pretargumentus. Tomēr KVV Liepājas metalurgs uzsver, ka ne Elme Messer Metalurgs, ne arī jebkādai citai personai pret KVV Liepājas metalurgu nav tādu prasījumu, kas varētu kalpot par pamatu maksātnespējas pasludināšanai.

Tāpēc, pat neiepazīstoties ar attiecīgo prasības pieteikumu, KVV Liepājas metalurgs norāda, ka Elme Messer Metalurgs nav juridiska pamatojuma prasīt, lai KVV Liepājas metalurgs tiktu pasludināts par maksātnespējīgu. Papildus KVV Liepājas metalurgs norāda, ka jebkurā laikā ir gatavs tiesā pierādīt savu maksātspēju un attiecīgi tiesā iesniegtā prasība nekādā veidā neietekmē uzņēmuma darbību.

LETA jau ziņoja, ka Liepājas tiesā pieteikta KVV Liepājas metalurga maksātnespēja, liecina ieraksts Maksātnespējas administrācijas mājaslapā.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsās Elme Messer Metalurgs. Uzņēmuma valdes loceklis Silvis Fridrihsons aģentūrai LETA sacīja, ka prasība tiesā iesniegta tādēļ, ka "KVV Liepājas metalurgs" ir parādā par Elme Messer Metalurgs piegādāto gāzi. "Ne parāda apjomu, ne arī periodu, par kuru nav maksāts, es nevaru atklāt, jo tas ir komercnoslēpums," paziņoja Fridrihsons.

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 16.decembrī. Kā liecina ieraksts Tiesu portālā, lieta tiks skatīta 29.decembrī plkst.10, to vērtēs tiesnese Maija Jansone.

Kā ziņots, KVV Liepājas metalurga apgrozījums 2015.gadā ir vairāk nekā 73 miljoni eiro. Kopējais saražotās produkcijas apjoms sasniedz 200 000 tonnu, no kurām šogad realizēti 185 000 tonnu, informē uzņēmums.

2015.gadā kopumā uzņēmums nodarbināja vairāk nekā 550 strādājošo. Darba algās, ieskaitot nodokļus, samaksāti nepilni septiņi miljoni eiro. Lielākās izdevumu pozīcijas veido maksa par energoresursiem - četri miljoni eiro, tajā skaitā 1,2 miljoni eiro par obligātā iepirkuma komponentēm (OIK), vairāk nekā 3,5 miljoni eiro - par gāzi.

Ukrainas holdinga kompānija KVV Group pērn 2.oktobrī parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma Liepājas metalurgs iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro. Līdz darbības apturēšanai 2013.gadā tas bija viens no lielākajiem rūpniecības uzņēmumiem Baltijā un eksportētājiem Latvijā, veidojot aptuveni 0,7-1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Līdz ar to rūpnīcas darbības atjaunošana ir nozīmīgs un ilgi gaidīts notikums Latvijas ekonomikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē