Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

SEB banka: Galvenie izaicinājumi Baltijas uzņēmumiem - pieprasījums, darbaspēka izmaksas un izejvielu cenas

SEB bankas veiktā finanšu direktoru aptauja liecina, ka 49% Baltijas lielāko uzņēmumu savu biznesa darbību šobrīd vērtē kā stabilu.

Vispozitīvāko vērtējumu no visām Baltijas valstīm snieguši uzņēmumu pārstāvji Latvijā – 57% Latvijas finanšu direktoru salīdzinājumā ar 52% Lietuvā un 37% Igaunijā novērtējuši, ka viņu pārstāvēto uzņēmumu darbība vērtējama kā labvēlīga un stabila. Taču, neskatoties uz pozitīvajām prognozēm, pēckrīzes apstākļos joprojām ir vērojama pietiekami izteikta nenoteiktība par pozitīvo tendenču noturību. Tādejādi rezultātos vērojams piesardzīgs optimisms, ko lielā mērā piekoriģē katrā no Baltijas valstīm vērojamās nedaudz atšķirīgās ekonomikas attīstības tendences.

Kā trīs lielākos biznesa izaicinājumus Baltijas lielie uzņēmumi norāda pieprasījuma esamību, darbaspēka izmaksas un izejvielu cenas.

Jautāti par finanšu rādītājiem, Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktori ir vēl pozitīvāki - 59% Baltijā strādājošo uzņēmumu savu finanšu situāciju vērtē kā pozitīvu. Augstais novērtējums ir krīzes laikā veikto pasākumu rezultāts, kad daļai uzņēmēju finansiālās situācijas stabilizēšana bija izdzīvošanas jautājums. Savukārt tas, ka 8% saka, ka finansiālā situācija nav labvēlīga un 23% situāciju vērtē kā vidēju, norāda uz uzņēmumu atšķirīgo situāciju, jo pēckrīzes pozitīvās tendences nav spējušas likvidēt visas krīzes laikā radītās grūtības.

"Vērtējot uzņēmēju bažas, darbaspēka izmaksas ir krietni aktuālāka problēma Igaunijā, ko jau labu laiku uzrāda statistiskā informācija, bet šajā aptaujā to apliecina arī paši uzņēmēji. Krītošais un zemais bezdarbs veido ietekmi uz atalgojumu, kas rada apdraudējumus konkurētspējai. Pamazām un arvien vairāk spiediens turpinās pieaugt arī Latvijā un Lietuvā, kas nozīmē, ka šī kļūs par lielāku aktualitāti arī šajās valstīs. Bezdarbs samazinās visās Baltijas valstīs, tādēļ nepieciešamās kvalifikācijas darbinieku trūkums kļūst izteiktāks. Turpmākās prognozes liecina, ka šis būs viens no top izaicinājumiem jau drīzā nākotnē," norāda SEB Baltijas Lielo uzņēmumu apkalpošanas biznesa vadītājs Allans Pariks.

Savā vērtējumā par naudas plūsmas attīstību finanšu direktori Baltijas lielākajos uzņēmumos ir ļoti pragmatiski, prognozējot stabilitāti vai nelielu pieaugumu – 24% gadījumu finanšu direktori pauduši pārliecību, ka naudas plūsma paliks esošajā līmenī, savukārt 47% sagaida, ka pieaugums nepārsniegs 10%.

"Lielāks īpatsvars optimistu, kas prognozē naudas plūsmas kāpumu vairāk par 10%, ir Latvijā un Lietuvā, attiecīgi 22% un 20%. Savukārt tādu Igaunijā ir vien 12%. Šādas atšķirības varētu skaidrot ar uzņēmējdarbības vidi pašmāju un ārvalstu tirgos, kas Igaunijas gadījumā saistīta ar ekonomikas izaugsmes palēnināšanos," uzskata SEB bankas prezidents Ainārs Ozols.

Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktori arī norāda, ka pozitīvas naudas plūsmas gadījumā starp dažādiem biznesa lēmumiem uzņēmumu pārstāvji Baltijā visbiežāk – 27% gadījumu - norādījuši tieši esošo saistību segšanu jeb esošā parāda samazināšanu. 44% finanšu direktoru norāda, ka tās varētu būt jaunas investīcijas. Latvijas gadījumā tieši saistību līmeņa samazināšana ir bijusi visvairāk norādītā opcija gadījumos, ja uzņēmumam veidotos pozitīva naudas plūsma. Igaunijā un Lietuvā vienādā apmērā (47%) uzņēmumu pārstāvji norāda, ka tieši investīcijas uzņēmuma attīstībā ir tas, kas būtu bāzes scenārijas, veidojoties pozitīvai naudas plūsmai.

Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktoru aptauju SEB banka Baltijā veica 2014.gada februāra beigās un marta sākumā. Tajā piedalījā aptuveni 200 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē