Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

SEB banka: Siltās ziemas dēļ rūpniecība gadu noslēdz mīnusā

2013.gads rūpniecībā izrādījies visai raibs un neviennozīmīgs gads, uzrādot kopējās saražotās produkcijas kritumu par 0,4%. Kopējo veikumu iedragāja Liepājas metalurga izkrišana no ierindas, kā arī nozīmīgs apjomu kritums kuģu būvē un remontā. Tāpat statistika uzrāda ražošanas apjomu samazināšanos farmācijas nozarē.

Taču neskatoties uz šādu pavērsienu, veiksmīgi turpināja augt tādas nozīmīgākās apstrādes rūpniecības nozares kā pārtikas, kokapstrādes un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozares. Tādejādi apstrādes rūpniecībai gadu izdevās noslēgt ar nelielu kāpumu – 0,6% apmērā. Taču izšķirošais faktors bija gada beigās vērojamie siltie laika apstākļi kā dēļ elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē bija vērojams kritums.Šā gada perspektīvas ir vērtējamas nedaudz pozitīvāk, ko lielā mērā nodrošinās eirozonas ekonomikā vērojamo pozitīvo tendenču iedīgļu stiprināšanās. Taču, tā kā strauji uzlabojumi gaidāmi nav, Latvijas uzņēmēju panākumi lielā mērā būs atkarīgi no to elastības darbībai ārējos tirgos, jo, kamēr citi pamazām atgūstas, atsevišķi līdzšinējie tirgi sāk signalizēt par izaugsmes grūtībām. Pamazām pieaug izmaksu spiediens, kas turpina norādīt uz nepieciešamību sekot līdzi konkurētspējai, jo tā lielā mērā balstās zemajās darbaspēka izmaksās. Tāpat lielāka uzmanība ir vēršama uz investīcijām uzņēmējdarbības attīstībā, inovācijām. Kopējos šā gada nozares rādītājus būtiski var uzlabot Liepājas metalurga darbības atjaunošana. Kamēr nenoteiktība par uzņēmuma nākotni virmos vēl pietiekami ilgi, turpmāka izaugsme sagaidāma pārtikas, kokapstrādes, gatavo metālizstrādājumu nozarēs. Tāpat attīstības turpinājums gaidāms citās, pērn strauju kāpumu uzrādījušajās datoru, elektronisko un optisko iekārtu, mēbeļu, elektrisko iekārtu ražošanas nozarēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē