Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Swedbank: Nodarbinātība krīt, ražīgums aug

Centrālās statistikas pārvaldes dati no darbaspēka apsekojuma rāda, ka darba meklētāju skaits mūsu valstī turpina samazināties. Darba meklētāju īpatsvars 3.ceturksnī, salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, samazinājies minimāli - no 10,7% līdz 10,6% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem 15-74 gadu vecumā (11,8% pirms gada).

Tas tāpēc, ka darbaspējīgo iedzīvotāju skaits turpina krist, visticamāk, gan emigrācijas, gan negatīvo demogrāfisko tendenču rezultātā. Izskatās, ka jauno darba vietu radīšana arī nīkuļo, jo uzņēmēji ir diezgan piesardzīgi. Tas kopumā izraisīja arī nodarbināto skaita kritumu par 2%, salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, lai arī tas bija lēnāks nekā iedzīvotāju skaita samazinājums. Rezultātā, nodarbinātības līmenis pat nedaudz pieaudzis, līdz 59,3% no darbaspējīgā vecumā esošajiem iedzīvotājiem (59% pirms gada).Nodarbināto skaita kritums var bremzēt mājsaimniecību patēriņa un ekonomikas izaugsmi. Šogad galvenais izaugsmes virzītājspēks ir tieši ražīgums, proti, nodarbināto paliek mazāk, bet viņi spēj saražot vairāk nekā gadu iepriekš. Tas nozīmē, ka ir pamats arī algu kāpumam.Situācija gan dažādās nozarēs atšķiras. Piemēram, apstrādes rūpniecībā nodarbināto skaits šogad krīt, kas iespējams saistīts ar arvien notiekošo procesu optimizāciju un darbaspēka aizvietošanu ar iekārtām. Transportā un tūrismā nodarbināto skaits šogad aug, neskatoties uz vājāko pieprasījumu no Krievijas. Iekšzemes tirdzniecībā nodarbināto skaits paliek stabils. Būvniecībā tas ir audzis pērnā gada otrajā pusē un šī gada sākumā, lai arī pēdējā ceturksnī novērojams neliels kritums. Tuvākajā laikā, diemžēl, nav pamata gaidīt, ka nodarbinātības izaugsme atjaunosies, jo īpaši ņemot vērā pieaugošo nenoteiktību un uzņēmēju piesardzību ģeopolitiskās situācijas dēļ.  Tomēr nav redzama un arī nav gaidāma plaša darbinieku atlaišana. Darba meklētāju īpatsvars turpinās lēnām mazināties un šogad vidēji, visticamāk, būs zem 11% atzīmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē