Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Āboliņš: Pussy Riot arī Latvijā draudētu tāds pats sods, kā Krievijā

Sākšu ar pagaru citātu, bet, manuprāt, tas nepieciešams. «Par rupju sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu vai uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), vai organizāciju darbu (huligānisms), - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz piecdesmit minimālajām mēnešalgām.

Par huligānismu, ja tas izdarīts personu grupā vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam vai ar mantas bojāšanu vai iznīcināšanu, vai ar pretošanos varas pārstāvim vai personai, kura vēršas pret sabiedriskās kārtības pārkāpšanu, vai ja tas izdarīts, lietojot ieročus, kā arī citus miesas bojājumu nodarīšanai izmantojamus priekšmetus, - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.»

Tas ir citāts no Latvijas Krimināllikuma. Un, izlasot šo citātu, ir nepārprotami skaidrs, ka arī Latvijā meitenēm no popgrupas (jo no mūzikas žanra viedokļa par pankroku to nosaukt tomēr ir ļoti grūti) Pussy Riot par identisku nodarījumu draudētu tieši tikpat liels sods kā Krievijā - līdz septiņiem gadiem cietumā. Turklāt atsaukšanās uz to, ka nodarījums bija tikai administratīvas dabas, ir nevietā, jo, tā kā darbības veiktas grupā, tad diemžēl tas ir tikai un vienīgi kriminālpārkāpums un attiecīgi arī sodāms - tas ir redzams, ieskatoties Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Likumi ir bezkaislīgi, un tādi tie ir visās valstīs.

Protams, šīs meitenes nav pelnījušas septiņus gadus cietumā. Un esmu diezgan pārliecināts, ka neviena pasaules tiesa viņām septiņus gadus arī nekad nepiespiestu. Turklāt septiņu gadu nemitīgā pieminēšana šajā gadījumā balansē uz demagoģijas un dezinformācijas robežas. Jo jebkurš pants paredz potenciālā soda mērā iespējamās robežas, un šajā gadījumā tie ir minētie septiņi gadi. Taču tam pašam pantam ir arī minimālās robežas, kuras tiesai atstāj iespēju meitenēm piespriest arī ar brīvības atņemšanu nesaistītus soda mērus. Turklāt pat prokurors ir lūdzis tiesu sodīt Pussy Riot dalībnieces ar triju gadu ieslodzījumu, kas, protams, ir neadekvāti daudz, taču jebkurā gadījumā vairāk nekā divas reizes mazāk par visu piesauktajiem septiņiem gadiem.

Droši vien Krievija nav pati demokrātiskākā valsts, tur notiek opozīcijas tiesību ierobežošana un līdzīgas nelāgas lietas. Taču ir acīmredzams, ka vismaz šis gadījums par neko tādu neliecina. Jo arī Latvijā meitenes, kuras dievkalpojuma laikā ielauztos Doma baznīcā, dažādi ķēmotos un kliegtu - Dievs, padzen Valdi Dombrovski, tiktu tiesātas (un tā notiktu jebkurā demokrātiskā valstī).

Līdz brīdim, kad Krievijas tiesa mūziķēm patiešām ir piespriedusi septiņus gadus cietumā, izmantot šo gadījumu kā argumentu, lai pierādītu Vladimira Putina režīma nedemokrātiskumu un amoralitāti, ir vienkārši melīgi. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ir neskaitāmi citi gadījumi, kas to patiešām pierāda un, kurus aprakstot, nav jāliek lietā demagoģija un patiesības sagrozīšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē