Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Adijāns: 11.septembris - patiesība ir tur ārā?

Sagadījies, ka mans komentārs šonedēļ iekrīt tieši 11. septembrī, dienā, kurā pirms 11 gadiem divas lidmašīnas lika sabrukt Dvīņu torņiem, kuri iepriekš tur rāmi bija stāvējuši gluži kā tādi divi vieninieki. Gan jau kāds cits varēs labāk izskaidrot skaitļu īpašo nozīmi, jo numeroloģija šobrīd ir modē. Es uz šo dienu atskatīšos no cita aspekta.

Domājot par 11. septembri, paralēli visām citām emocijām neviļus jāatceras par sazvērestības teorijām. Tās mēdz pavadīt daudzus svarīgus vēstures notikumus un var pārstāvēt ļoti plašu spektru. Vienā no spēcīgākajām sazvērestības teoriju izpausmēm - tā ir «masonu, iluminātu vai žīdu sazvērestība». Šis primitīvisms patiesības meklējumiem ir nodarījis daudz ļauna, un tagad katram, kurš uzdrīkstas norādīt uz likumsakarībām starp karu, ekonomiku un politiku vai kritizēt Izraēlu, draud sazvērestības teorētiķa šilte.

Viens no skaistākajiem sazvērestības teorijas izgāšanās piemēriem ir kāds stāsts no astoņdesmitajiem, kurš joprojām ceļo pa mūsu apziņas nostūriem. Tas ir HIV izcelšanās mīts, kura apzinātu radīšanu Vācijas Demokrātiskās Republikas Drošības ministrija piedēvēja ASV Forta Detrika ķīmijas laboratorijai. Uz šīs dezinformācijas uzķērās arī atzītais VDR profesors Jakobs Zēgals, kurš ar savu viedokli dalījās intervijā Rietumberlīnes laikrakstam Die Tageszeitung, un sēkla bija iesēta. Kaut arī šodien zinātnieki ir noskaidrojuši HIV izcelšanās vietu un tā izplatības ceļu, ideja, ka tas apzināti radīts kādā laboratorijā, joprojām ir dzīva.

Toties teorija, par kuru varētu labāk vēlēties, lai tā būtu safabricēta, pēc britu Daily Telegraph informācijas, tomēr ir apstiprinājusies. 1951. gadā kādu klusu un gleznainu Francijas pilsētiņu piemeklēja dīvaina sērga. Tās iedzīvotāji sāka masveidā jukt prātā, viņiem rādījās halucinācijas, pieciem cilvēkiem tas beidzās letāli. Kāds vīrietis mēģināja noslīcināties, bļaujot, ka viņam vēderā ir čūskas, vienpadsmitgadīgs zēns sāka žņaugt savu vecmāmiņu, kāds vīrs ar vārdiem «es esmu lidmašīna» izlēcis pa otrā stāva logu un salauzis abas kājas. Žurnāls Times toreiz rakstīja, ka cilvēki delīrijā vārtoties gultās un bļaujot, ka no viņu ķermeņiem plaukstot sarkanas puķes un galva pārvēršoties kūstošā svinā. Tā tika nodēvēta par nolādētās maizes (Le Pain Maudit) mistēriju. Toreiz šis atgadījums tika skaidrots ar saindētu maizi, kurai it kā nejauši ticis pievienots dzīvsudrabs. 60 gadu vēlāk pētnieciskais žurnālists H. P. Arbarellī veicis vērā ņemamu izmeklēšanas darbu un savācis materiālus, lai pierādītu, ka CIP šajā pilsētā veikusi eksperimentus ar LSD. Pēc aģentūras pasūtījuma viela tikusi izgatavota Šveicē un vēlāk izsmidzināta gan gaisā, gan uz dažādiem pilsētiņas pārtikas produktiem.

Mērilendas Universitātes veiktajā «pasaules aptaujā», kurā piedalījās respondenti no 17 valstīm, tikai 46% piekrīt oficiālajai versijai, ka 11. septembra terora aktus organizējusi Al Qaeda. Lai gan uz statistiku ne vienmēr var paļauties, tā tomēr pietiekami skaidri demonstrē, ka ASV valdība izskaidrošanas darbā pieļāvusi nopietnas paviršības. Patiesība ir tur ārā. Un laiks rādīs, vai tas ir HIV vai LSD patiesības variants.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē