Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pārāk ilgi netiekam galā ar savu pašapziņas trūkumu, saviem mazvērtības kompleksiem

Ar ko atbildam Krievijai?

Ziņu aģentūras vēsta, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu, kas paredz tiesības valstī bez vīzas ieceļot Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem, kuri dzimuši pēc 1992. gada 6. februāra, kad pārstāja darboties Padomju Savienības pilsonība. Iepriekš Krievijā bez vīzas varēja iebraukt cilvēki bez noteiktas valstiskās piederības, ja viņiem savulaik bijusi PSRS pilsonība, proti, tie, kas dzimuši līdz 1992. gada 6. februārim.

Vismaz pēc Krievijas varasiestāžu rīcībā esošās informācijas jaunā norma varētu attiekties apmēram uz 6000 Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem. Tas it kā nav daudz, taču šajā gadījumā vairāk jārunā par politisko signālu, kas tiek raidīts Baltijas valstīs dzīvojošajiem – Krievija nevis mudina šeit dzīvojošos nepilsoņus pieņemt savu pilsonību, bet gan veicina, lai ilgāk saglabātos nevienai valstij īsti nepiederīgo statuss, kāds ir nepilsoņiem. Tātad, vienkāršiem vārdiem sakot, tiecas saglabāt un vairot savas ietekmes aģentus. Un ko mēs liekam pretī? Neko!

Atcerieties tēzi no Mazā prinča – tu esi atbildīgs par to, ko pieradini? Arī lielajā politikā tas darbojas. Skaidrs, ka privilēģijas nepilsoņu statusā esošajiem paildzina šo cilvēku dzīvi nestabilitātē, nenoteiktībā, lai arī šim statusam ir savas priekšrocības uzturēšanās atļaujas un ceļošanas vīzas neprasīšanas ziņā. Tāpēc nepilsoņi, kas jūtas pieradināti pie tā, ka Krievija par viņiem rūpējas vairāk, sagaida, ka šī kaimiņvalsts par viņiem – šeit dzīvojošajiem – rūpēsies arī turpmāk. Tas mums izdevīgi?

Var jau bļaustīties, ka mums viņi nav vajadzīgi, lai brauc prom, bet nemānīsim sevi, tāpat skaidri zinām, ka prom nebrauks, vismaz ne uz austrumu pusi, pat neatkarīgi no tā, vai ceļošanai vajadzēs vai nevajadzēs vīzu. Bet toties būs emocionāli piesaistīti. Ko varam šajā situācijā darīt? Vilkt uz savu pusi. Proti, valstij iet uz to, lai piesaistītu sev vismaz tos, kas "bez grēka" – jaundzimušos. Atzīt katru, kas dzimis Latvijā par šīs valsts pilsoni, ja vecāki tam nepiekrīt, lai formē kādas citas valsts pilsonību, bet nepilsoņa statusu gan nevienam vairs no jauna nedot. Nākamais solis tad ir veicināt, lai mācās latviešu skolās un augstskolās. Iekļaujas latviskajā vidē.

Lai kā tas kādam no radikālāk noskaņotajiem nepatiktu, faktiski notiek cīņa par dvēselēm – kura valsts nepilsoņus piesaistīs sev, tā līdz ar to arī veidos pret sevi labvēlīgu attieksmi.

Nav vēl teikts, ka Krievija šajā cīņā uzvar, bet tas, ka aktīvāka, gan manāms. Mēs savukārt pārāk ilgi netiekam galā ar savu pašapziņas trūkumu, saviem mazvērtības kompleksiem. Un klaigāšana vien te nelīdz. Jārīkojas! 

Top komentāri

Smējējs
S
Pakaitināšu tos, kuriem "viss ir vienkārši, viss ir melns vai balts". Smagi domāju - ko nozīmē KVALITATĪVA VARA? Vai tā ir tāda, kas sola "visiem visu"? Varbūt tāda, kas atņem stiprākajiem visu un dod to vājākajiem? Varbūt tāda, kas dod brīvību stiprajiem un satriec grāvī vājākos? Varbūt tāda, kas turās stingri pa vidu - ne šis, ne tas, ne vieniem, ne otriem? Man sanāk, ka kvalitatīva vara ir tāda, kura spēj veidot institūcijas (kas tās tādas?) Sarunu valodā, kvalitatīva vara nodrošina, ka spēj darboties veikali, slimnīcas, skolas, kanalizācija, elektroapgāde, ugunsdzēsēji, uzņēmēji, banķieri u.c. Visiem ir darbs, ienākumi un pirktspēja, dzīvei ir jēga un dzīve ir prognozējama. Vara to var panākt, ja tai ir attīstības redzējums - ko un kāpēc dara valsts, dara nācija un katrs no mums. Detaļas - kā un ko tieši darīt - katrs tad izdomā pats, vadoties no kopējā nākotnes redzējuma. Kāds ir Latvijas varas redzējums? Visi kopā - PRET Krieviju! Attīstības ideju nav. Krievija rada dzīvei jēgu:(
atbildētaji:))))
a
Lai vara Latvijā parūpējas par to, lai cilveki šeit var normāli dzīvot un nebrauc prom! Netaisiet politisko jezgu ap Krieviju!
TrollisJT
T
vairot savas ietekmes aģentus... varbūt -ietekmi, bet ne "ietekmes aģentus". Ietekmes aģentiem visi papīri ir ideālā kārtībā, tie runā patriotiski un iet klanīties pie brīvības pieminekļa (atceras brīvību?). Ietekmes aģenta uzdevums - vajadzīgajā brīdī rīkoties tā, lai izskatās ļoti patriotiski, bet lai nodara kaitējumu. Piemēram - skaļi saukt, ka panabadzīgai valstij nu ļoti steidzīgi jāpalielina militārie izdevumi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē