Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Bērziņš: Valstij vajadzētu no ādas līst ārā eksporta dēļ

Valstij vajadzētu no ādas līst ārā eksporta dēļ, bet, jautājot brīvās tirdzniecības sertifikātu, visās valsts iestādēs rausta plecus un saka, ka tas uz viņiem neattiecas, stāsta Stendera vadītājs Jānis Bērziņš.

"Mēs te nesen sakārāmies ar tādu problēmu, kas mani nedaudz nošokēja. Mums vajadzēja tādu brīvās tirdzniecības sertifikātu, kura ideja ir gaužam vienkārša - tas apliecina to, ka attiecīgais produkts tiek tirgots arī izcelsmes valstī. Brīvās tirdzniecības sertifikātu Latvijā izsniedz tikai Latvijas Zāļu aģentūra un tikai medikamentiem vai medicīnas ierīcēm. Apzvanot un iztaujājot vairākas kompetentas valsts iestādes, šādu sertifikātu līdz šim mums iegūt nav izdevies," stāstīja J.Bērziņš.

"Mums tas ļoti vajadzīgs priekš Āzijas tirgus. Un mēs nekādi nevaram dabūt tādu sertifikātu. Mūs sūta no vienas iestādes pie otras iestādes, un visi attaisnojas, ka tas nav viņu kompetencē. Visi zina, ka ir šāda problēma, bet plāta rokas, un risinājuma nav. Tas nu man liekas dīvaini. Eksportam šinī brīdi vajadzētu būt prioritātei numur viens, valstij vajadzētu no ādas līst ārā tā dēļ, bet viena štrunta papīriņa problēmu atrisināt nevar," teica uzņēmuma vadītājs, vienlaikus uzsverot, ka Ekonomikas ministrijai to vajadzētu atrisināt.

Viņš arī skaidroja, ka uzņēmējiem pašiem jākustas pašiem pietiekami mērķtiecīgi, nevis jācer uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). "Mēs, gan ļoti sen, esam mēģinājuši piedalīties tajos uzņēmēju delegāciju braucienos, ko organizē LIAA, bet to pārtraucām darīt, jo tur neko labu atrast nevarēja. Mani cilvēki teica, ja vajag notusēt un piedzerties, tad to jau var izdarīt arī Latvijā. Cilvēki nekādu atdevi no tā nesaskatīja, tikai viens liels rauts,” uzsvēra J.Bērziņš.

Uz jautājumu, jo viņš darītu, ja būtu premjers, J.Bērziņš sacīja, ka „vajadzētu saprast, kuras tad ir tās lietas, ar kurām mēs varam pelnīt naudu". "Mums jāsaprot, kas ir mūsu spēcīgākās puses kā uzņēmumam. Tās ir tā droši jānodefinē. Tieši ar šo nodefinēšanu ir kaut kādas problēmas. Tas kādam var nepatikt, jo jāizšķiras atbalstīt tos uzņēmumus, kas kaut ko var dot," teica uzņēmējs.

"Nu, protams, vienmēr gribēsies mazākus nodokļus. Bet skaidrs, nodokļi ir jāmaksā, bez tiem nevar. Ir tikai viena problēma. Šo nodokļu izlietojums. Tad, kad man ir jāsamaksā tas milzīgais nodoklis, tanī pašā laikā presē lasu - konkursā blēdības, kādam tur iepirkta baigi krutā mašīna, kāds tur vēl kaut ko, tad es domāju - bļāviens, tas taču viss par manu naudu. Manuprāt, tur ir tā problēma, kāpēc liela daļa cilvēku negribīgi tos nodokļus maksā. Ja viņš redzētu, ka tā nauda tiek efektīvi izmantota un nav šie nemitīgie skandāli, tad arī nodokļi maksātos ar vieglāku sirdi," domā J.Bērziņš.

Visu interviju lasiet laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē