Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Bijušais Omega komandieris: Teroristi demokrātiskas metodes nesaprot

Ar demokrātiskām metodēm teroristus nevar uzveikt, trešdien Latvijas Televīzijai uzsvēra pulkvedis Juris Grabovskis, kurš bija policijas pretterorisma specvienības Omega komandieris no 1995.gada līdz pat 2012.gadam, kad no dienesta atvaļinājās. "Ar demokrātiskām metodēm var darboties pret noziedzību, narkomāniju.

Pret terorismu nevar ar demokrātiskām metodēm darboties. Viņi nesaprot to, viņi nedzird mūs," pauda Grabovskis, kurš teroristu uzbrukumus salīdzināja ar Eiropai faktiski pieteiktu karu.Eksperts, kurš terorisma novēršanas zinības apguvis arī ārvalstīs, nepārmeta Beļģijas drošībniekiem, ka tie nespēja novērst uzbrukumus Briseles lidostā un metro. Likumsargiem rokas faktiski "sasien" pašreizējā likumdošana. "Ar to likumdošanu, kas viņiem [Beļģijai] un arī mums ir, mēs nevaram stāties pretī pašnāvnieku ideoloģijai. Saprotiet, pašnāvnieku nevar atrunāt no nomiršanas, viņš jau ir nolēmis to izdarīt," uzsvēra Grabovskis un skaidroja - lai efektīvāk cīnītos pret teroristiem, jābūt jaunām normām, kas nosaka aizdomīgu personu aizturēšanu un izraidīšanu no valsts. "Ja cilvēks rada aizdomas, ka viņš ir saistīts ar teroristiem, nevar viņu nedēļām vai gadiem izsekot, lai konstatētu - ir vai nav [terorists]. Vieglāk viņu izraidīt, tas būs drošāk sabiedrībai," norādīja Grabovskis.Eksperts arī izskaidroja, ka teroristu ir daudz, taču tie darbojas nelielās, izkaisītās grupās. Katrs grupas loceklis faktiski nepazīst vairāk par 10-15 citiem cilvēkiem no teroristu tīkla, tāpēc iefiltrēties šādās grupās, izskaitļot un izsekot teroristus ir ļoti sarežģīti. Ar pašreizējo likumdošanu to lielākoties esot iespējams izdarīt vien "uz karstām pēdām", proti, jau tad, kad noticis kāds uzbrukums.Jau vēstīts, ka otrdien teroristu sarīkotos sprādzienos Briseles lidostā un metro dzīvību zaudēja 31 cilvēks, bet aptuveni 270 tika ievainoti. Beļģijas federālais prokurors pirms tam paziņoja, ka bijuši divi spridzinātāji pašnāvnieki un tiek “aktīvi meklēts” trešais, kura spridzeklis neeksplodēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē