Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Bite: Stipra ģimene ir stipras sabiedrības pamats

Trešdien, 15.maijā, atzīmējot starptautisko ģimenes dienu, Saeimas deputāti saņēma bērnu namos dzīvojošu bērnu rokām gatavotus lācīšus ar vēlmi un lūgumu – uzaugt ģimenē.

Kāpēc dzīvot ģimenē ir tik svarīgi? Ko tas dod cilvēkam, ģimenei, sabiedrībai?

Stipra ģimene ir vieta, kur par cilvēku kāds rūpējas, mīl viņu bez nosacījumiem, nodrošina viņa fizisko, garīgo un emocionālo labklājību. Ģimenē cilvēks pats iemācās rūpēties, mīlēt, sniegt palīdzību un atbalstu otram. Ierobežot savas vēlmes un vajadzības par labu sev tuvo cilvēku vēlmēm un vajadzībām. Dalīties priekos un bēdās. Dalīties ar mantām, drēbēm, finanšu un citiem resursiem. Rēķināties ar līdzcilvēkiem un interesēties par viņu domām, jūtām un vajadzībām. Pielāgoties un mainīties.

Stiprā ģimenē iegūtās zināšanas, spējas un prasmes pārnesot uz dzīvi sabiedrībā, veidojas stipra un saliedēta sabiedrība. Šāda sabiedrība apzinās ne tikai savas tiesības, bet arī pienākumus pret līdzcilvēkiem. Šādā sabiedrībā cilvēki rūpējas viens par otru gan tiešā veidā, gan caur valsts veidotiem labklājības pārdales mehānismiem. Šādā sabiedrībā cilvēki nav vienaldzīgi, redzot citu sāpes un nelaimi, bet ir gatavi atteikties no daļas savu labumu vai privilēģiju, lai sniegtu to citiem. Šādas sabiedrības locekļi nemeklē tikai savu labumu, bet apzinās, ka laime nav naudā vai īpašumos, bet attiecībās un cilvēkos. Šāda sabiedrība nav patērētāju, bet devēju sabiedrība – gan materiāli, gan emocionāli, gan garīgi.

Zinu, ka daudzi šīs manas pārdomas sauks par ideālistiskām un nereālām. Taču, vienīgi redzot savā priekšā mērķi, ir iespējams tam nekļūdīgi, pamazām un neatlaidīgi tuvoties. Šādas, stipras, sabiedrības izveidē jāiesaistās arī valstij ar visiem tai pieejamajiem līdzekļiem un resursiem. Caur atbalstu ģimeņu veidošanai un saglabāšanai. Caur atbalstu ģimenēm krīzes situācijās un cilvēkiem, kuriem kādu iemeslu dēļ savas ģimenes nav. Caur izglītības sistēmu, kas vērsta nevis uz individuālām, bet kopīgām vērtībām, kas māca būt atbildīgiem un apzināties ne tikai savas vēlmes, bet arī savas rīcības sekas. Caur pabalstu sistēmu, kuras izmantošana savtīgos nolūkos ir samazināta līdz minimumam un kas prasa aktīvu rīcību un atdevi arī no pabalsta saņēmēja. Caur pensiju sistēmu, kas apzinās un novērtē arī to cilvēku ieguldījumu, kuri savu dzīvi veltījuši visas sabiedrības nākotnes veidošanai – bērnu audzināšanai. Caur ikdienas komunikāciju, attieksmi un rīcību.

Būsim stipri paši, stiprināsim savas ģimenes un kopīgi veidosim stipru, pašapzinīgu un veiksmīgu sabiedrību!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē