Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva
"Viņi neslēgsies klāt un nelietos e-veselību, kas man liek domāt, ka patiesais iemesls ir nevēlēšanās mainīties," izteicās Čakša

Čakša ģimenes ārstu asociācijas rīcībā saskata spītību un nevēlēšanos mainīties

Taujāta, vai tas, ka streikojošie ģimenes ārsti tik cieši turas pie savām prasībām, ir apsveicama stingrība vai drīzāk tuvredzīgs spīts, veselības ministre Anda Čakša telefonintervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma neslēpa, ka "šajā brīdī mēs nerunājam par attīstību, bet skatāmies, kā kaut ko nedarīt. Nevis darīt, bet kā nedarīt."

"Man šobrīd jau gribētos runāt par tādu spītību. Manā skatījumā tas piedāvājums no ārstu viedokļa ir labs, lai tieši uzlabotu sava darba kvalitāti un arī iegūtu lielāku finansējumu. Arī šis atteikums strādāt no e-veselības manā skatījumā ved atpakaļ, [gluži] kā paziņot, ka nelietos vairs mobilos tālruņus. Šajā brīdī mēs nerunājam par attīstību, bet skatāmies, kā kaut ko nedarīt. Nevis darīt, bet kā nedarīt. Manā skatījumā tas vairs nav par konstruktīvu darba uzlabošanu, bet tādu mazliet spītību, kā kaut ko nedarīt," izteicās ministre.

Uz jautājumu, kas ir tās lietas, par kurām ir galvenās domstarpības, Čakša norādīja, ka "šobrīd neizdodas vienoties par finansējumu. Tātad mēs diskutējam par to, vai tā ir kapitācijas nauda vai no mūsu puses piedāvājums ir, ka tas ir atalgojuma pieaugums kapitācijas sadaļā. Kā mēs redzam no atkārtotām prasībām, viņi [ģimenes ārsti] neslēgsies klāt un nelietos e-veselību, kas man liek domāt, ka patiesais iemesls ir nevēlēšanās mainīties un sākt lietot sistēmas, kas atvieglotu pacientiem nokļuvi pie receptēm, atvieglotu pacientiem nokļuvi pie darba nespējas lapām un sistēmu padarītu caurspīdīgāku."

Čakša norādīja ka panākta vienošanās ar daļu ģimenes ārstu, proti, Lauku Ģimenes ārstu asociāciju, un tālāk tiks veidotas darba grupas, kur notiks diskusijas gan par darba kvalitātes kritērijiem, gan par kapitācijas naudu, gan arī par citām lietām, kā attīstīties primārās veselības aprūpei nākotnē un kāda būs ģimenes ārsta loma. "Manā skatījumā otra asociācija vienkārši izņem savus biedrus no spēles laukuma, neļaujot piedalīties  un veidot nākotni," uzskata Čakša. Viņa norādīja, ka ministrija nākotnē aicinās ģimenes ārstus konferences veidā izteikties pašiem, jo "šobrīd nav sajūta, ka asociācija pārstāv savus biedrus."

Jau vēstīts, ka vakar Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, izvērtējot Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) un veselības ministres Andas Čakšas gala piedāvājumu veselības nozares uzlabošanai, nolēma neparakstīt vienošanos un turpināt streiku, mainot tā formu.

"Izskatot priekšlikumus, redzam, ka nekas nav mainījies, un pat tie vienošanās priekšlikumi, kas panākti tikšanās laikā, nav iekļauti. Mēs neejam uz vienošanos un neparakstām to," paziņoja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka, redzot situāciju un saņemot pacientu zvanus, tāpēc nolēma mainīt streika formu. "Streiku turpinām, bet mainām formu," sacīja Veide.

Streika termiņš patlaban noteikts līdz 1.oktobrim. Līdz tam laikam LĢĀA gan mēģinās aicināt uz sarunu Kučinski, lai rastu situācijas atrisinājumu. Taču līdz tam jaunā streika forma noteiks, ka ģimenes ārsti veiks pacientu aprūpi, dienā pieņemot ne vairāk kā 20 pacientus. Ja būs vairāk nekā 20 pacienti, tad viņiem būs jāpierakstās rindā, kas var ilgt pat vairāk nekā trīs nedēļas.

Tāpat ģimenes ārsti neveiks pieaugušo profilaksi. To ģimenes ārsti īstenos vien tad, ja pacienti to izvēlēsies darīt par maksu. Streika komiteja arī aicinās ārstus neparakstīt e-veselības līgumu un to nelietot.

Top komentāri

Priecīgs Paskaidrojums
P
Redzi, Čakša! Tā ārstu spītība ir Latvijas pēdējās vai pārpalikušās cilvēces spītība pret nevarīgu valdības režīmu, kuru tu piesakies pārstāvam kā ministre. Vai tev nav kauns, ka latviešu tauta tiek nodzīta pie tāda izmisuma, ka tai maitu priekšā jāziedo savu un savu bērnu dzivības, bet tu šo pretošanos sauc par spītību. Vai tev (un Kučinskim, u.c.) tiešām nav kauns kudināt tautu pret tās dziedniekiem?
déjà vu
d
"ģimenes ārsti neslēgsies klāt un nelietos e-veselību, kas atvieglotu pacientiem nokļuvi pie receptēm, atvieglotu pacientiem nokļuvi pie darba nespējas lapām un sistēmu padarītu caurspīdīgāku." Atgādina "kases aparātu dumpjus" 90-os.
joe
j
Viss notiek kā jānotiek, lai "pakarinātu" līkrocīgos e-darboņus, rokas par īsām, bet dakteriem atņemt sertifikātu, viens klikšķis pa taustiņu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē