Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Cilvēktiesību komisija: TV operatori piedāvā neproporcionāli daudz Krievijas programmu

"Patlaban televīzijā, salīdzinot ar piedāvājumu latviešu valodā, ir neproporcionāli daudz TV operatoru piedāvāto Krievijas programmu, un tajās pārsvarā tiek realizēta tā saucamā kaimiņvalsts maigās varas politika, kas mums nav pieņemama," otrdienas, 21.janvāra, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

"Cienot un respektējot vārda brīvību, jāuzsver, ka neviens neko negrasās aizliegt. Bet tajā pašā laikā nav pieļaujams, ka citas valsts ideoloģija netraucēti pārņem mūsu valsts informatīvo telpu, tādējādi ietekmējot un mainot mūsu sabiedrības vērtības," pauda Mūrniece, uzsverot, ka jāmeklē risinājumi, kā veidot TV pamatpiedāvājumu, kurā būtu iekļauti Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu televīzijas kanāli.

Arī komisijas priekšsēdētājas biedrs Boriss Cilēvičs uzsvēra, ka bažas ir pamatotas, un, atsaucoties uz tiesībām brīvi izplatīt un piekļūt informācijai, kas nav absolūtas, jo tās pamatoti var ierobežot, vaicāja, vai šādas bažas ir tikai pret Krieviju vai arī pret citām valstīm, un kurš vai kas noteiks, ka paustie viedokļi kļuvuši par sabiedrību šķelošiem. 

"Situācija ir ļoti nopietna, pat kritiska, tāpēc ir jārīkojas un šī ideoloģija, kas ietekmē mūsu iedzīvotāju politiskos uzskatus un arī vēlēšanu rezultātus, ir jāierobežo," komisijas sēdē akcentēja komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis, rosinot veidot plašu ekspertu un speciālistu darba grupu, kurā strādātu arī izpildvaras un drošības institūciju pārstāvji.

Priekšlikumu par darba grupas veidošanu šodien atbalstīja arī komisijas deputāte Daina Kazāka (RP), uzsverot, ka "Latvijai piederīgas ir Rietumu pasaules vērtības, un tās ir jāstiprina".  

Raksturojot situāciju Latvijas mediju telpā, Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Andis Kudors atzīmēja, ka Krievijas TV kanālu klātbūtne nav tikai bizness, bet gan ir šīs valsts ārpolitikas sastāvdaļa. Lai gan tās mērķis ir mainīt Latvijas iedzīvotāju attieksmi, kas pastiprina spriedzi sabiedrībā, tā nevar ietekmēt mūsu valsts ārpolitikas virzienu. Tāpēc ir jādomā, kā viedokļu daudzveidībā nepieļaut sabiedrības šķelšanos, pauda Kudors. 

Kā vienu no risinājumiem deputāte Kazāka minēja iespēju iedzīvotājiem pašiem izvēlēties televīzijas programmas, ko skatīties, nevis maksāt par tādām, kas nav pieņemamas vai neinteresē, bet ir iekļautas piedāvātajā pakā. "Brīvā tirgus apstākļos tas būtu tikai normāli, ka cilvēks maksā tikai par to, ko skatās. Tā būtu iespēja iedzīvotājiem atteikties no Krievijas TV kanāliem," sacīja deputāte.

Komisijas sēdē TV operatora SIA Lattelecom piedāvājumu iedzīvotājiem raksturoja uzņēmuma Juridiskās daļas direktors Toms Meisītis, uzsverot, ka iespēja komplektēt katram savas programmas ir nākotnes jautājums un ka cena par šādu pakalpojumu būtu krietni augstāka nekā patlaban. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē