Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Circene: Bez papildu naudas veselības nozarei valsts paliks parādā zāļu piegādātājiem

Ja valsts nepiešķirs papildu līdzekļus veselības nozarei, valsts nevarēšot norēķināties par pasūtītajām zālēm, bet ārstu algas joprojām paliks katastrofāli zemā līmenī, _Latvijas Radio _sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība).

Jau ziņots, Veselības ministrijas aprēķini liecina, ka deficīta segšanai 2013.gada otrajā pusgadā papildus veselības nozarei nepieciešami 15,4 miljoni latu, bet kopumā vajadzību segšanai šā gada otrajā pusgadā nepieciešami 36,6 miljoni latu. Līdzekļi nepieciešami zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu deficīta segšanai, unikālo pacientu skaita palielinājumam, kuri saņem kompensējamos medikamentus, C saraksta medikamentu nodrošināšanai visiem pacientiem, kuriem tie ir nepieciešami, reto slimību medikamentozās ārstēšanas nodrošināšanai bērniem, kā arī lai mazinātu gaidīšanas rindas uz veselības aprūpes pakalpojumiem un risinātu jautājumu par ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu. Tāpat plānots arī ārstniecības tarifos atjaunot attīstības izdevumu komponenti.

Kā vēstīts, premjers Valdis Dombrovskis atzinis, ka jautājums par papildus finansējumu ir atsevišķi jāvērtē, taču ir skaidrs, ka veselības nozare būs viena no prioritātēm diskusijās par jaunajām politikas iniciatīvām turpmāko gadu budžetos.

"Tad, kad pagājušajā vasarā tika sastādīts valsts budžets 2013.gadam ar attiecīgu veselības nozares finansējumu, mēs informējām, ka šajā budžetā mums ir iztrūkums vairāk nekā 10 miljoni latu, un pamatā tie ir kompensējamie medikamenti, kur mēs jau zinām, ka naudas nepietiek. (..) Mēs tikai daļu no pirmskrīzes situācijas lūdzam atlikt atpakaļ mūsu budžetā. Veselības ministrijas budžets krīzē cieta visbūtiskāk no visiem pārējiem. Līdz ar to šī prasība ir loģiska, samērojama ar visām citām nozarēm un absolūti nepieciešama, lai mēs varētu sniegt pakalpojumus," Latvijas Radio sacīja I.Circene.

Premjers, runājot par budžeta grozījumiem, sacīja, ka "attiecībā uz šī gada budžetu sākumā būtu jāiepazīstas ar Finanšu ministrijas secinājumiem par šo pieprasījumu". Kā Latvijas Radio uzsvēra Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis, Finanšu ministrija nav saņēmusi valdības uzdevumu strādāt pie budžeta grozījumiem un arī pati tos neplāno gatavot, jo makroekonomiskie rādītāji nav būtiski mainījušies.

Nepārprotamu atbalstu veselības budžeta pieaugumam paudis Valsts prezidents Andris Bērziņš. "Mediķu darba apmaksas sistēma nekādā veidā nav samērojama ar ārstu izglītības ilgumu un darba atbildības līmeni," sacīja prezidents.

Veselības ministrija ar informatīvo ziņojumu par finanšu situāciju veselības aprūpē valdībā vērsīsies aprīļa vidū. Veselības nozares kopējais budžets šogad ir 503 miljoni latu, kas ir mazāk nekā pērn pēc budžeta grozījumiem, ziņo radio.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Parodija par pārbaudi

Ceturtdien Ģenerālprokuratūra izplatīja ļoti savādu paziņojumu, kam it kā bija jānomierina prāti un jāatjauno uzticība politiskajai elitei, bet gluži otrādi – tā ne tikai nenomierināja un ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē