Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Daugavpils vicemērs: Iedzīvotāji gadiem ilgi pārmaksājuši par sašķidrināto naftas gāzi

Sašķidrinātā naftas gāze pilsētas iedzīvotājiem gadiem ilgi tikusi piegādāta par nepamatoti augstu cenu, sacīja Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe (Sociālā taisnīguma partija).

2004.gadā starp Daugavpils domi un SIA Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums (DDzKSU) tika noslēgts līgums par to, ka DDzKSU tiek uzticēts veikt pilsētas administratīvajā teritorijā esošo dzīvojamo māju apsaimniekošanu. Uz šī līguma pamata DDzKSU iepērk arī sašķidrināto naftas gāzi, lai piegādātu to daudzdzīvokļu mājās dzīvojošajiem dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem.

Kopš 2007.gada vienīgais sašķidrinātās naftas gāzes piegādātājs ir SIA Latvijas propāna gāze (LPG), kas to piegādā par 3,123 latiem par kubikmetru (Ls/m3) bez PVN. Pēdējais līgums par gāzes piegādi ar LPG noslēgts 2012.gada 1.septembrī, tā darbības termiņš - pieci gadi. Visi līgumi par sašķidrinātās naftas gāzes piegādi tikuši noslēgti, neveicot likumā paredzēto iepirkuma procedūru, norāda Dzalbe.

Saskaņā ar DDzKSU sniegto informāciju 2011.gadā sašķidrinātā naftas gāze iegādāta par 131 677 latiem, bet 2012.gadā - par 131 904 latiem bez PVN. Sašķidrinātā naftas gāze Daugavpilī tiek piegādāta aptuveni 2500 dzīvokļiem. Tās piegādes apjomi ir vairāk nekā 4000 kubikmetru (kub.m) mēnesī. LPG mājaslapā iepriekš izvietotā informācija liecināja, ka sašķidrinātās naftas gāzes viena kubikmetra cena pie piegādes apjomiem, kas pārsniedz 600 kub.m, ir 1,80 par vienu kubikmetru. Salīdzinājumam - sašķidrinātās naftas gāzes tirgus cena neatkarīgi no piegādes apjoma ir 1,60 Ls/kub.m bez PVN, norādīja vicemērs.

Lai noteiktu noslēgto gāzes piegādes līgumu likumību, Dzalbe vērsās ar iesniegumu Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), kurš, izvērtējot noslēgtos līgumus, atzina, ka tie tikuši noslēgti, pārkāpjot Publisko iepirkumu likuma prasības, - DDzKSU pirms līgumu slēgšanas nav veikusi likumā paredzēto iepirkuma procedūru. IUB pieļauj, ka gadījumā, ja piedāvājuma iesniegšanas iespējas būtu arī citiem sašķidrinātās gāzes piegādātājiem, tie varētu lemt par finansiālo līdzekļu ieguldīšanu un sava pakalpojuma attīstīšanu Daugavpilī.

Līgumu par sašķidrinātās naftas gāzes piegādi slēgšanu, neveicot iepirkuma procedūru, DDzKSU administrācijā skaidroja ar vēsturiski izveidojušos situāciju un to, ka ar sašķidrinātās gāzes piegādi un realizāciju daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām nodarbojas tieši LPG, jo tā ir vienīgā esošo tvertņu un gāzes cauruļvadu īpašniece. Savukārt gadījumā, ja citi tirgus dalībnieki ierīkos savas tvertnes un piedāvās savus pakalpojumus, tie tiks izmantoti un DDzKSU būs pamats veikt iepirkumu.

Skaidrojumā DDzKSU norādījusi, ka tās rīcībā nav pierādījumu tam, ka citiem sašķidrinātās naftas gāzes piegādes operatoriem ir tiesība rīkoties ar LPG īpašumu - tvertnēm un cauruļvadiem. Tāpat DDzKSU norādījusi, ka tā ir tikai starpnieks starp LPG un dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem un neiepērk gāzi savām vajadzībām.

Savukārt Dzalbe akcentē, ka iedzīvotājiem šīs vēsturiski izveidojušās situācijas rezultātā pēdējos sešus gadus par sašķidrināto naftas gāzi nācies maksāt gandrīz divkārt dārgāk. Daugavpils vicemērs pieļāva, ka līdzīga situācija ar sašķidrinātās naftas gāzes piegādēm varētu būt arī vairākās citās Latvijas pilsētās.

Lai novērstu šo vēsturisko netaisnību un panāktu iedzīvotājiem piegādājamās gāzes cenas samazinājumu, jau tuvākajā laikā Daugavpilī plānots apturēt 2012.gada 1.setembrī noslēgtā līguma par sašķidrinātās naftas gāzes piegādi darbību un izsludināt jaunu, likuma prasībām atbilstošu iepirkumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē