Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dombrava: Pārcelšanās pabalsti, kuri veicinās reģionu depopulāciju, nav atbalstāmi

Aizvadītajā nedēļā Labklājības ministre sabiedriskajā telpā aizsāka diskusija par to, ka Labklājības ministrija varētu no nākamā gada ieviest pārcelšanās vai transporta pabalstus, ar kuriem plāno atbalstīt bezdarbniekus, kuri no ekonomiski neaktīvām zonām gatavi pārcelties uz pilsētām. Asi pret šo ideju jau ir iestājusies Pašvaldību savienība, kura ir paudusi: "Pārcelšanās pabalsti būs nāve Latvijai, jo šādi pabalsti veicinās vēl lielāku depopulāciju. Proti, veicinot iedzīvotāju pārcelšanos no lauku rajoniem uz pilsētām, laukos vairs nepalikšot neviena cilvēka."

Šāda ministrijas iniciatīva ir neizprotama, kura veicinās tālāku Latvijas reģionu depopulāciju. Jau šobrīd vairāki pierobežas pagasti ir mazapdzīvoti. Tās ir sekas nepārdomātai reģionālai politikai, kura ir īstenota pēdējās desmitgadēs. Tieši cilvēks ir tas, kurš var ekonomiski neaktīvu zonu padarīt par aktīvu, radīt darba vietas un veicināt kultūras dzīves uzplaukumu. Tā ir pašos pamatos nepareiza rīcība, ja valsts institūcija vēlas stimulēt politiku, kas ir vērsta uz iedzīvotāju depopulāciju Latvijas reģionos. Šāda politika var kalpot tikai ārvalstnieku interesēs, kuri vēlas izpirkt Latvijas laukus un mežus, bet šāda rīcība nav latviešu tautas interesēs.

Latvijas lauki un mazpilsētas tradicionāli ir bijuši latviešu tautas, tās kultūras un attīstības balsts, kas nepārdomātas reģionālās politikas rezultātā tika grauts.  Latvijas lauku novados un mazpilsētās labāk ir saglabājusies latviskā vide un arī latviešu īpatsvars tur ir daudz lielāks nekā lielpilsētās. Tāpēc ir jāpieliek visas pūles, lai cilvēki neaizbrauktu un atgrieztos laukos, veidotu ģimenes un attīstītu uzņēmējdarbību. Tam nepieciešami vairāki priekšnosacījumi: pieejamas izglītības iestādes, medicīnas pakalpojumi, sociālā palīdzība, attīstīta infrastruktūra un ekonomiskā aktivitāte.

Nacionālā apvienība aicina Labklājības ministriju turpmākajā darbā strādāt pie pasākumiem, kuri veicinātu reģionu apdzīvotību un attīstību, jo mūsu valsts pamats nav lielās pilsētas, bet gan mazpilsetas un lauki.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē