Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ekonomiste: Apstrādes rūpniecība sagādā ledusaukstu dušu

Jau pierasts, ka Latvijas rūpniecības rezultātiem ir raksturīgas lielas svārstības. Tomēr šī gada janvāra dati ir kā ledusauksta duša. Apstrādes rūpniecības izlaide krita par 17% pret pērnā gada decembri (sezonāli izlīdzināts) un par 11% pret pērnā gada janvāri (kalendāri izlīdzināts). Jāsaka gan, ka šeit sakrita daudz faktoru (un daudzi no tiem varētu būt vienreizējie), kas vismaz daļēji izskaidro šo milzīgu kritumu.

Mēneša kritums kokrūpniecībā varētu būt daļēji saistīts ar laika apstākļiem un tādējādi var cerēt uz izlaides atkopšanos turpmākajos mēnešos. Kritumi datoru un elektronikas, apģērba, mašīnu un iekārtu, pārtikas produktu ražošanā arī ir mēneša svārstību robežās. Metālu ražošanas nozare jau palikusi daudz mazāka kopš Liepājas Metalurga slēgšanas, tur vēl zināms vismaz viens iesākts maksātnespējas process. Tomēr gaidāms, ka izlaide metālapstrādē un mašīnbūvē kopumā varētu atgūties turpmākajos mēnešos. Kritumu dzērienu ražošanā, visticamāk, gan daļēji izskaidro Aldara lielākās ražošanas daļas pārcelšana uz Igauniju (tādējādi šis nav vienreizējs kritums un ietekmēs gada izaugsmes tempus šajā nozarē arī turpmāk). 

Gads apstrādes rūpniecībai nav sācies labi, tomēr turpmākajos mēnešos gaidāma pakāpeniska situācijas uzlabošanās. Zināmas korekcijas gan var ieviest pēdējie notikumi Ukrainā un to ietekme uz Krieviju un citām valstīm reģionā, kas cieši saistīti ar Krieviju un Ukrainu − Latvijas eksports un investīcijas, visticamāk, cietīs dēļ vājāka pieprasījuma un lielākas nenoteiktības šajās valstīs. Grivnas un rubļa vērtības kritums arī pasliktina mūsu ražotāju konkurētspēju šajos tirgos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē