Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ekonomists: Lēnākas tendences darba tirgū sola arī attiecīgas korekcijas atalgojuma kāpumā

Izaugsmes inerce turpina atspoguļoties darba meklētāju rindu sarukumā. Tā bezdarba līmenis šā gada 2. ceturksnī ir noslīdējis līdz 10,7%. Gada laikā tas ir samazinājies par 0,8 procentpunktiem, bet ceturkšņa laikā par 1,2 procentpunktiem. Papildus šai pozitīvajai ziņai ir vēsts, ka, mazinoties bezdarbam, ir augusi nodarbinātība.

Tas ir, bezdarbs rūk tāpēc, ka paveras plašākas iespējas strādāt gribētājiem, nevis tas, ka, neredzot darba iespējas, iedzīvotāji pamestu darba tirgu. 2.ceturksnī valstī bija nodarbināti 59,3% iedzīvotāju pret 57,9% pirms gada un 58,6% pirms trijiem mēnešiem. Tas gan uz Rietumvalstu ir visai zems rādītājs un norāda uz joprojām esošu resursu, kas prasa investīcijas un attiecīgus politikas pasākumus. Tikmēr saglabājas ļoti augsts ilgstošo darba meklētāju skaits, kas ir 40,2% no visiem darba meklētājiem. 

Kādas vēsmas varētu dominēt tuvākajā laikā? Otrā ceturkšņa IKP dati apliecina piesardzību, kas jau labu laiku vērojama uzņēmēju plānos. Turklāt sagaidāms, ka ģeopolitiskās spriedzes dēļ nenoteiktības līmenis pieaugs, kas iegrožo arī nākamā gada izaugsmes perspektīvas. Uz šā fona gan trešajā ceturksnī darba tirgus turpinās iesākto, kā dēļ varam sagaidīt bezdarba tālāku mazināšanos. Gada nogalē, kā ierasts, darba tirgus kļūs stīvāks, kad bezdarbs var arī pieaugt. To noteiks tā brīža iekšpolitiskā un ārpolitiskā situācija, kas ietekmēs arī darba devēju ieskatus par izvirzāmajiem uzdevumiem un nepieciešamo darbinieku skaitu to izpildei. 

Viss norāda uz to, ka tuvākajā laikā ģeopolitiskais saspīlējums nezudīs, ko pastiprinās eirozonas izaugsmes grūtības. Tādejādi līdz šim vērojamās pozitīvās iezīmes darba tirgū varētu kļūt krietni gausas, vai pat iestāties stagnācija. Neskatoties uz to, ka izaugsme rada apstākļus bezdarba kritumam, plānotie atbalsta un izaugsmes veicināšanas pasākumi valdībai ir jāskata caur darba vietu veidošanas, saglabāšanas, jo īpaši reģionālo un sektorālo prizmu. Lēnākas tendences darba tirgū sola arī attiecīgas korekcijas atalgojuma kāpumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē