Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Eksperti: Kampaņas Par dzīvību plakāti emocionāli aizskāruši daudzas sievietes

Lai gan kampaņas Par dzīvību daudzviet Latvijā izvietoto vides reklāmu mērķis, kā to uzsver kampaņas veidotāji, bijis sabiedrību izglītot, nevis nosodīt, portāla Diena.lv aptaujātie eksperti uzskata, ka plakāti aizskāruši daudzas Latvijas sievietes.

Vides reklāmās redzams nedzimis aptuveni desmit nedēļas vecs cilvēka embrijs. Uzraksts uz plakātiem vēsta: "Šī varēja būt mana vienīgā bilde. Paldies, mīļie vecāki, ka izvēlējāties dzīvību!" Kampaņas iniciators Jānis Pļaviņš skaidro, ka šo plakātu mērķis bijis izglītot cilvēkus, uzsverot, ka šis desmit nedēļas vecais embrijs patiesībā ir dzīvs cilvēks. Lai gan viņš ir plaukstas lielumā, tā ir vienīgā atšķirība no pieauguša cilvēka, teic J.Pļaviņš. "Apzinoties šo vienkāršo patiesību, tad, lai katrs cilvēks pats izdara secinājumus, kādus viņš uzskata par pareiziem. Mēs nevienu negribam nosodīt."

Tāpat kampaņas veidotāji vēlējušies cilvēkiem skaidrot, kurā brīdī sākas cilvēka dzīvība. “Mūsu mērķis ir palīdzēt cilvēkiem un mēs varam palīdzēt, tikai pasakot patiesību. Ja mēs viņiem teiksim – taisiet abortus, tas ir baigi forši, tā jau nav nekāda palīdzība," skaidro J.Pļaviņš. Viņš pieļauj, ka kāda sieviete, uzlūkojot šos plakātus, jutusies aizskarta, taču tāds savā ziņā bijis akcijas organizatoru mērķis: "Vēlamies pateikt patiesību, taču tā var būt rūgta."

Tiesa gan vairāki portāla Diena.lv aptaujātie eksperti uzskata, ka plakāti daudzas sievietes, kurām dažādu iemeslu dēļ nācies veikt abortu, aizskāruši ļoti negatīvā veidā. Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas Papardes zieds valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle stāsta, ka neformālās sarunās viņai nācies dzirdēt negatīvus kampaņai veltītus komentārus. "Jebkurai sievietei, kurai ar šo tēmu saistās nepatīkamas atmiņas, tas ir dubultā sāpīgi. Jebkuru cilvēku tas emocionāli grūž dziļākā vainas apziņā, kādam cilvēkam tas nozīmē rētu uzplēšanu, kādam citam tas var izraisīt dusmas," uzskata I.Ķelle.

Sievietes, kurām jebkādu iemeslu dēļ nācies grūtniecību pārtraukt, ar šādu kampaņu palīdzību nepatīkamā pieredze tiek atgādināta, turklāt sabiedrībā tiek veidota negatīva aura, pauž I.Ķelle. Iespējams, ir cilvēki, kuriem šādi plakāti liks aizdomāties, tomēr, kā norāda eksperte, visbiežāk tie būs jauni cilvēki, kuriem dzīvē nekad nav bijušas šādas problēmas. "Taču, ja šie cilvēki nonāk situācija, kad viņiem ir jāizdara šādi smagi lēmumi, tad es domāju, ka šiem cilvēkiem tas nevis palīdzēs, bet vēl vairāk sarežģīs tādu lēmumu pieņemšanu un uzliks nevajadzīgu vainas apziņu."

Arī resursu centra sievietēm Marta pārstāve Annele Tetere uzskata, ka kampaņa kultivē neproduktīvu vainas apziņu un diskomfortu. "No ētiskā viedokļa tas jautājums, protams, ir diskutabls un tas attiecās ne tikai uz sievietēm, kuras ir bijušas spiestas dažādu iemeslu dēļ pārtraukt grūtniecību, bet es domāju arī uz tām sievietēm, kurām ir bijuši spontāni aborti," pauž A.Tetere.

Viņa kritizē arī akcijas laikā pie viesnīcas Hotel de Rome izvietotās embriju skulptūras, kuras patiesībā, kā norāda A.Tetere, atgādinājušas jaundzimušu bērnu figūras. "Tās pat nebija embrija skulptūras, manuprāt, tās bija jaundzimušu bērnu skulptūras. Tas ir vēl radikālāks un emocionāli vardarbīgāks solis." Viņa iepriekš savā blogā paudusi, ka daudzas rīdzinieces un galvaspilsētas viešņas šo instalāciju uztvērušas kā emocionālu pāridarījumu.

"Drīzumā izstāde sāks apceļot arī Latvijas reģionus, ar psiholoģiskas manipulācijas palīdzību līdzīgas izjūtas raisot vēl plašākam skatītāju lokam, īpaši sievietēm, kas reiz piedzīvojušas spontānu abortu, veikušas mākslīgās apaugļošanas operāciju vai arī pārtraukušas nevēlamu grūtniecību. Tādējādi neproduktīvas vainas apziņas kultivēšana gan sieviešu, gan ārstu vidū kļūst par šīs akcijas galveno efektu," akcijas Par dzīvību instalāciju savā blogā portālā Ir vērtēja A.Tetere.

Kā vēstīts, šā gada pavasarī darbu sāka tā dēvētā aborta jautājumu darba grupa, kura ir nākusi klajā ar vairākiem ierosinājumiem aborta ierobežošanai un dzimstības palielināšanai valstī, tostarp ierosinājusi grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, nosakot, ka nedzimusi dzīvība ir jāaizsargā jau no ieņemšanas brīža.

Pēdējā darba grupas sēdē, kurā notika tās šķelšanās un virkne liberāli noskaņotu organizāciju to pameta, palikušie ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja izmaiņas likumā. Veselības ministrijas (VM) parlamentā sekretāre Liene Cipule un Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) izmaiņas neatbalstīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē