Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Gerhards: Īpašumiem ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro NĪN nav jāpiemēro

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzskata, ka ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) nav jāapliek dzīvojamās ēkas ar zemi, kuru kadastrālā vērtība nepārsniedz 100 000 eiro.

"Nekustamā īpašuma nodoklis nedrīkst radīt lielu finansiālu slogu iedzīvotājiem un veicināt nodokļu parāda pieaugumu. Vienlaikus tam jānodrošina paredzami ieņēmumi pašvaldību budžetos," uzsver Gerhards.

Ministrs uzskata, ka pašvaldībām ir jāsaglabā arī iespēja pēc saviem ieskatiem noteikt papildus nodokļa maksātāju kategorijas, kurām piešķirami nodokļu atvieglojumi.

Tāpat par atbalstāmu ministrs atzīmē ieceri noteikt tādu NĪN aprēķināšanas kārtību, kas būtu taisnīga un ko neietekmētu tajā deklarēto personu skaits.

Šāds risinājums paredz NĪN aprēķinā par dzīvojamo ēku un tai piekritīgo zemi izmantot trīs komponentes - fiksētu maksājumu par katru dzīvojamās ēkas kvadrātmetru, fiksētu maksājumu par katru dzīvojamajai ēkai piekritīgo zemes kvadrātmetru un likmi procentos no nekustamā īpašuma kopējās kadastrālās vērtības.

Minētajā aprēķinā fiksētais maksājums par dzīvojamo ēku paredzams lielāks, nekā par tai piekritīgo zemi, piemēram, attiecīgi 0,50 eiro un 0,05 eiro par kvadrātmetru.

Ja tiktu atbalstīti šādi priekšlikumi, varētu atcelt normas, pēc kurām pašvaldība var aprēķināt NĪN 0,2-3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Top komentāri

Ruta
R
Kapec Latvija pedejos 26 gadus par ministriem ir vieni idioti, debiliki, kuri katru dienu izvemj kaut kadus idiotismus? Latvija ir viskroplaka valsts pasaule ar siem iznemumiem ar brauksanu sabiedriskaja transporta par brivu, nu jau ir vel debilak ka padomju okupacijas laika. Visiem ir jamaksa nodokli ar nekustama ipasuma nodoklis, neatkarigi no ta cenas, tacu nodokliem ir jabut samerigiem, nemot vera Latvijas iedzivotaju ienakumus , algas, pensijas. Ka var but tik nabadziga valsti kada ir Latvija, kad Dz.Skulmei par nelielu maju ir jamaksa zemes nodoklis 3 600 eiro gada??? Sads nodoklis nav bagatakajas Eiropas valstis.
Ministra iniciatīvu atbalstu, bet..
M
Es, kā vecpuisis, viens pats dzīvoju 100 kv.m. mājā uz 1500 kv.m. zemes. Īpašuma kadastrālā vērtība – 99 tūkst. NĪN man nav jāmaksā. Kaimiņos dzīvo daudzbērnu ģimene, kopā – 7 personas. Viņi, dzīvo divas reizes lielākā mājā uz divas reizes lielākas zemes. Īpašuma kadastrālā vērtība – 198 tūkst. NĪN viņiem ir jāmaksā par 98 tūkst. Cik tas ir taisnīgi – grūti pateikt.
Vai nu atcelt, vai Leiškalna formul
V
Pagājušajā nedēļā noskatījos Tiešo runu. Uzskatu, ka par dzīvojamām mājām un tām piekritīgo zemi nodoklis vai nu ir jāatceļ vispār, vai arī jāievieš Gerharda pieminētā Leiškalna formula - 5 centi par kvadrātmetru zemes, 50 centi par kvadrātmetru ēkas un 0,1% no kadastrālās vērtības.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē