Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ginekologu asociācija: Atjaunojot sertifikātu, ginekologam būtu vērtīgi apgūt iemaņas psihoterapijā

Atjaunojot ārsta sertifikātu, ginekologam būtu vērtīgi iziet apmācību, kas ļautu grūtniecei nodrošināt psihoterapeita sniegtajai pielīdzināmu konsultāciju, uzskata Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Dace Matule. 

Kā skaidroja Matule, diskusijas par to, ka konsultāciju grūtniecei pirms aborta veikšanas varētu nodrošināt speciāli apmācīts ginekologs, ģimenes ārsts vai vecmāte, ir vērtējamas ļoti pozitīvi. Viņa uzsvēra, ka atbalstītu šādu apmācību nodrošināšanu ginekologiem un pat rekomendētu, ka, lai veiktu resertifikāciju, šiem ārstiem būtu jāiziet apmācība, kas izrietētu no psihoterapijas nozares. Šāda veida apmācība varētu būt viens no nepieciešamajiem punktiem sertifikāta atjaunošanai, klāstīja asociācijas vadītāja. 

Matule stāstīja, ka jaunajiem ginekologiem šādas zināšanas jau tiek mācītas studiju procesā, bet 60 gadīgiem speciālistiem šādu zināšanu nav, jo viņi nāk no pavisam citas mediķu paaudzes. 

Viņa ir pārliecināta, ka lielāka vajadzība šādu apmācību nodrošināt būtu tieši ginekologiem un vecmātēm, jo tikai nedaudzi ģimenes ārsti strādā ar grūtniecēm. 

Svarīgi gan tomēr būtu domāt par ginekologa sniegtās konsultācijas garumu, jo 15 minūtēs nodrošināt pienācīgu konsultāciju, kas ir saistīta ar grūtniecības pārtraukšanu, ir grūti, norādīja ginekoloģe. 

Tāpat Matule atbalstītu ieceri, ka grūtnieces, kuras vēlas veikt abortu, konsultāciju saņemtu pie psihoterapeita, tomēr tā nedrīkst būt obligāta. Viņa gan norādīja, ka šādu valsts apmaksātu konsultāciju vajadzētu nodrošināt ne tikai tām grūtniecēm, kuras vēlas veikt abortu, bet arī visām topošajām mātēm. 

Ginekoloģe arī uzskata, ka meitenēm līdz 18 gadu vecumam un sievietēm, kuras tikko kļuvušas par mātēm, būtu jāizsniedz vismaz daļēji apmaksāta kontracepcija, jo tieši šīs grupas sievietes ir vienas no tām, kurām biežāk iestājas nevēlama grūtniecība. 

Kā ziņots, 10.februārī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, uzklausot Veselības ministrijas (VM), Ginekologu asociācijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, deputāti secināja, ka konsultācijai sievietei, kura vēlas veikt abortu, jābūt brīvprātīgai. Tāpat deputāti un lielākā daļa uz sēdi uzaicināto pauda, ka speciālistam, kurš bez ginekologa nodrošina šo konsultāciju, būtu jābūt psihoterapeitam. 

Savukārt 3.martā Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas rosināja, ka konsultāciju grūtniecei, kura vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību, valsts nodrošinās pie psihoterapeita vai pie cita ārsta, kurš ir apmācīts sniegt šādu konsultāciju. Tas varētu būt ginekologs, ģimenes ārsts vai, iespējams, vecmāte. Šos priekšlikumus apakškomisija iesniegs izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē