Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Gobzems: Par patriotismu

Fakts. Latvijas likumos noteikts, ka par valsts karoga neizkāršanu attiecīgās svētku dienās paredzēts administratīvais sods – brīdinājums. Atkārtotā karoga neizkāršanas gadījumā var tikt piemērots naudassods līdz trīsdesmit latiem. 

Secinājums. Iepazīstoties ar šo normu, nonācu pie secinājuma - jā, patriotismu noteikti var veicināt ar sodīšanas mehānismiem, nevis brīvprātīgu un uzmundrinošu pieeju. Es domāju, ka par karoga neizkāršanu svētku dienās jāievieš kā minimums kriminālatbildība, varbūt pat miesas sods - tas noteikti patriotismu valstī veicinās vēl vairāk, tas veicinās mīlestību pret šo iekārtu, pret latviešu tautu, tās karogu un svētkiem. Gluži kā savulaik vairumam mīlestība bija pret čekistiem un viņu patriotismu veicinošajām metodēm. Un tomēr – varbūt, ka patriotisms ir brīvprātīga lieta – varbūt, pastāvot tikai brīvprātības principam, tostarp arī valsts karoga izkāršanas jautājumā, mēs varam ieraudzīt, kuri patiesi ir patrioti mūsu valstī? Varbūt, ka tikai šādi mēs varam piesaistīt jaunus patriotus?

Fakts. Par valsts valodas nelietošanu vai lietošanu nepienācīgā līmenī likumos paredzēti dažādi naudas sodi. 

Secinājums. Jā, ar naudas sodu piemērošanu par valodas nelietošanu pavisam noteikti patriotisma līmenis valstī kļūst lielāks. Es domāju, ka ikviens, kuram piemērots sods par valsts valodas lietošanas pārkāpumiem, automātiski iemīlas Latvijā un kļūst tai bezgala uzticīgs. Un tomēr – varbūt sākt vajadzētu nevis ar sodiem tiem, kas cenšas runāt lauzītā latviešu valodā, tāpat kā mēs aiz cieņas runājam svešvalodā, bet gan brīvprātīgiem, bezmaksas valsts apmaksātiem latviešu valodas kursiem ikvienam, kurš to vēlas, it īpaši ikvienam, kurš vēlas dzīvot mūsu valstī? Varbūt sākt ar abpusēju cieņas izrādīšanu, nevis sodiem?

Fakts. Darba tirgū arvien vairāk un izteiktāk novērojama tendence, ka citu tautību jaunieši bez lielām problēmām izkonkurē latviešu jauniešus, jo pēdējie patriotisma, vēl kādu citu jūtu vai varbūt degradētās izglītības sistēmas vadīti pārvalda par vienu valodu mazāk.

Secinājums. Kā Jums šķiet, kuri ir rīkojušies gudrāk – tie, kuri ir mācījušies un izmantojuši svešvalodas, vai tie, kuri patriotisma jūtu vadīti to nav darījuši? Tāpat - vai Jums nešķiet, ka līdzšinējās izglītības sistēmas ievirze neiemācīt latviešu jauniešiem vienu milzīgu kaimiņzemes valodu īstenībā nav patriotisms, bet stulbums?

Jā, un vēl par patriotismu runājot. Vai mūsu valstī ir elite, kura neapzog savu tautu un savu valsti neizpārdod par grašiem? Jā, kuri ir tie cilvēki, kam mēs – tauta - šajā valstī varam sekot, kura ir tā elite, kas tiesīga par tādu saukties? Šāds jautājums radās, jo kaut kā tīri intuitīvi šķiet, ka tie, kas apzog savu valsti un tautu, ir zagļi, nevis patrioti, kur nu vēl elite.

Par patriotismu!!! Par valsts svētkiem!!!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē