Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

IeM parlamentārā sekretāre: Par maznozīmīgiem noziegumiem narkotiku jomā cietumsods nav jāpiemēro

Personām, kas veikušas maznozīmīgus, nevardarbīgus noziedzīgus nodarījumus narkotiku jomā, būtu jāpiemēro alternatīvi sodi, nevis cietumsods, šādu viedokli Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa paudusi ANO Ģenerālās asamblejas īpašā sesijā par cīņu pret narkotiku problemātiku pasaulē.

Šodien Ņujorkā noslēdzas ANO Ģenerālās asamblejas īpašā sesija par cīņu pret narkotiku problemātiku pasaulē, kurā Latvijas delegāciju vadīja Siliņa. Sesijā tika pieņemts noslēguma dokuments, kas paredz apņemšanos globālā mērogā efektīvi risināt narkotiku problēmas.

ANO sesijā valstis diskutēja par nepieciešamību lielāku uzsvaru likt uz narkotiku profilaksi un lietotāju veselības aprūpi, jo narkotiku apkarošana nav vienīgais un būtiskākais veids, kā risināt pieaugošās narkotiku problēmas. Netieši jaunās tendences, koncentrējoties daudz vairāk uz profilaksi un veselības aprūpi, prasa valstu politiskās attieksmes maiņu pret narkotiku kontroles režīmu.

Tāpat ANO dalībvalstis diskutēja par jautājumiem, kas skar narkotiku lietošanas dekriminalizāciju un nāvessoda atcelšanu par noziedzīgiem nodarījumiem narkotiku jomā.

Uzrunā sesijas dalībniekiem Siliņa uzsvēra, ka Latvija atbalsta tādu līdzsvarotu un efektīvu narkotiku jomas politiku, kas balstīta uz zinātniskiem pētījumiem un ir orientēta uz cilvēktiesībām un sabiedrības veselību. Latvija turpina īstenot un ievērot spēkā esošās ANO narkotiku kontroles konvencijas. Latvija uzsver, ka konvencijas ir galvenais juridiskais pamats pasaules narkotiku problemātikas risināšanai.

Siliņa arī norādīja, ka efektīvai narkotiku apkarošanas politikai jābūt balstītai uz pasaules valstu kopīgu pieeju, kas ietver narkotiku pieprasījuma samazināšanu, kā arī profilaksi, ārstēšanu, aprūpi un dažādu ar narkotiku problemātiku saistītu risku mazināšanu, tostarp atturēšanu no noziedzības, un starptautisko sadarbību.

Latvija savā nacionālajā pozīcijā aizstāv Eiropas Savienības (ES) kopējo pozīciju un augstu vērtē vairāku ES priekšlikumu iekļaušanu sesijas gala ziņojumā, taču ar nožēlu norādīja, ka sesijā pieņemtais noslēguma dokuments nesatur pietiekoši skaidru norādi uz globālu nāvessoda atcelšanu narkotiku noziegumu jomā.

    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Dienas komentārs

    Vairāk Dienas komentārs


    Latvijā

    Vairāk Latvijā


    Pasaulē

    Vairāk Pasaulē