Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ir cilvēks, nav nozieguma

Pēdējā laikā aizvien biežāk tiek pieminēta iespēja, ka ASV varētu tikt sākta impīčmenta procedūra pret valsts prezidentu Donaldu Trampu, kuram oponenti un prese izsaka virkni pārmetumu – sākot ar nepotismu un beidzot ar nacionālo interešu nodošanu un mīlestību pret Krieviju. Tajā pašā laikā teorija un vēlmes ir kaut kas viens, bet prakse – pavisam kas cits.

Atbilstoši 1787. gada ASV konstitūcijai Savienoto Valstu vadītāju no amata impīčmenta rezultātā iespējams atstādināt par smagiem noziegumiem, tādiem kā valsts nodevība, kukuļņemšana, konstitūcijas pārkāpšana utt. Protams, ir nepieciešams ne tikai iemesls – tāpat nākas ievērot virkni juridisko procedūru, kā arī panākt pamatlikumā noteikto vairākumu abās ASV Kongresa palātās. Rezultātā ASV prezidenta atstādināšana robežojas ar neiespējamo misiju, un nav pārsteigums, ka formāli neviens Baltā nama saimnieks no amata tā arī nekad nav atstādināts. (Formāli tādēļ, ka vienīgais reālais pretendents uz šo godu – Ričards Niksons – no amata atkāpās pats.)

Būtiski, ka visi mēģinājumi atstādināt no amata ASV prezidentus vienmēr ir bijuši cīņas izpausme  starp dažādām ASV elites grupām, turklāt cīņa ir ritējusi nevis par kādiem ideāliem un vērtībām, bet par astronomiski lielu naudu. Arī Trampa gadījumā, to ļoti vienkāršojot, runa ir par cīņu starp izolacionistiem un globālistiem, no kuriem katram ir sava taisnība un savas, ar ļoti daudzām nullēm rakstāmas intereses. Viss pārējais, ieskaitot sāgas par krievu hakeriem, ir tikai fons un propaganda, turklāt pēdējā bieži ir tādu klasiķu kā Kafkas cienīga.

Trampa oponentu pamatnostādnes principā ir vienkāršas – ASV prezidentam tiek kā informatīvi, tā politiski uzbrukts visās frontēs, cerot, ka agri vai vēlu viņš pieļaus kļūdu, kas ļaus sākt impīčmentu. Ja procedūra tiks sākta, pastāv augsta ticamības pakāpe, ka tā arī tiks novesta līdz galam – ievērojamai daļai republikāņu elites daudz vēlamāks par Trampu ir viņa viceprezidents Maikls Penss un ar šo republikāņu daļu vajadzētu pietikt Trampa gāšanai. Trampa un viņa līdzgaitnieku uzdevums tikmēr ir noturēt esošās pozīcijas un nedot iemeslus sākt impīčmentu. Laiks darbojas viņa labā, tostarp arī tādēļ, ka Trampam nav tālu jāmeklē atbilde uz vēlētāju jautājumu, kurš vainīgs pie tā, ka viņš nepilda savus priekšvēlēšanu solījumus.

Kopumā šķiet, ka Trampa izredzes šajā cīņā ir labākas, un ASV 45. prezidents kā minimums paliks amatā līdz pilnvaru termiņa beigām. Tajā pašā laikā bezkompromisa cīņa par varu ASV nenāk par labu ne Savienotajām Valstīm, ne to sabiedrotajiem visā pasaulē, un pastāv bažas, ka šīs cīņas laikā ASV var zaudēt vairāk, nekā jebkad būs spējīgas atgūt.

Top komentāri

reptilis
r
Jā,kādreiz,pirms Otrā Pasaules kara ASV bija izolacionisti,bet tagad Tramps nav izolacionists,bet ASV patriots,kurš grib ,lai ražošana ASV atgrieztos un muitas barjeras ...nodokļu atlaides...procentu likmes...u.t.t. ir tikai instrumenti,kuras Latvijā nelietoja....,jo -"" Mēs esam maza atvērta ekonomika"". :)))))
Kārklu vācietis
K
Īsi un precīzi.Vienkāršoto izklāstu Streipam uz sienas pie gultas,lai izlasa mostoties un gulēt ejot.Ar "Streipu" es domāju visus,bļaustās visās pavārtēs un pat televīzijā,cik šitais orangutāns un trampulis slikts ....
īgņa
ī
Speciāli cenzoram Sedleniekam - nav bijis neviena ASV prezidenta pēc 1991. gada, par kuru kāds amerikānis neteiktu ''Viņš nav mans prezidents.''
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē