Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kalniete: 500 latu alga ir robeža, kad ārzemēs strādājošie pieņems lēmumu par atgriešanos dzimtenē

Uz ārzemēm strādāt aizbraukušie iedzīvotāji dzimtenē atgriezīsies, kad algas Latvijā sasniegs 500 latu robežu, Rietumu Radio sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V).

"Tā ir robeža, pie kuras cilvēki, kuri vēlas atgriezties, pieņems lēmumu par atgriešanos dzimtenē," paredz EP deputāte, piebilstot, ka tad arī valdības iecerētie pasākumi par reemigrāciju attaisnosies.

Tas, ka tik daudz cilvēku devušies strādāt uz ārzemēm, kā uzskata Kalniete, nav tikai pēdējo gadu krīzes rezultāts. Vienlaikus viņa atzīst, ka statistikas dati, ar kuriem viņa iepazinusies, liecina, ka pēdējos gados strādāt uz ārzemēm dodas aptuveni divreiz vairāk Latvijas iedzīvotāju nekā tā dēvētajos treknajos gados, kad "it kā nebija iemesla doties strādāt uz ārzemēm".

Kā atzina Klaniete, paldies ir jāsaka gan tiem, kuri ir aizbraukuši, gan tiem, kuri palikuši Latvijā. "Aizbraucējiem par to, ka viņi turpina sūtīt naudu uz Latviju un ar lielu uzņēmību cīnās par savu ģimeņu ekonomisko pastāvēšanu krīzes piemeklētajā dzimtenē. Savukārt tiem, kuri palikuši, paldies par to, ka viņi nav aizbraukuši, jo kādam taču Latvijas ekonomika ir jāatgriež uz izaugsmes ceļa." Cilvēku resursi, kā uzskata Kalniete, ir vislielākā vērtība un Latvijā to neesot nemaz tik daudz.

"Dzīvot un strādāt ārzemēs nav viegli, jo tur pietrūkst daudz no tā, kas veido mūsu dzīves ietvaru," spriež EP deputāte, norādot, ka cilvēkiem ir svarīgi sajust, ka viņi var ietekmēt lēmumus, kā arī justies piederīgiem tās valsts sabiedrībai, kurā viņi dzīvo.

Kā ziņots, nodrošināta dzīves un darba vieta Latvijā ir pamats, kas var palīdzēt uz ārzemēm strādāt aizbraukušajiem valsts iedzīvotājiem pieņemt lēmumu atgriezties dzimtenē, komentējot Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos priekšlikumus reemigrācijas atbalsta pasākumiem, Rietumu Radio sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

Jau ziņots, ka sabiedriskajai apspriešanai nodoti sākotnējie priekšlikumi un pirmās idejas reemigrācijas atbalsta pasākumiem, kuras izstrādājusi pēc ekonomikas ministra Pavļuta iniciatīvas izveidotā darba grupa.

Darba grupas piedāvātie un sabiedriskajai apspriešanai nodotie sākotnējie priekšlikumi reemigrācijas atbalsta pasākumu virzieniem ietver darba tirgus informācijas pieejamību, ieteikts veidot programmu augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei, paplašināt personu loku, kuriem iespējams pretendēt uz repatrianta statusu, veidot sadarbību ar diasporu, atbalstīt skolēnus, kas atgriežas vai iekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, paredzēta arī vienas pieturas aģentūras noteikšana ar jau esošām pārstāvniecībām reģionos informācijas un konsultāciju sniegšanai, kas attiecas uz uzturēšanos Latvijā.

Top komentāri

Algar
A
Man Latvijā bija 1200 LVL uz rokas, šobrīd Norvēģijā pārrēķinot 5400 LVL uz rokas ar garantēti nomaksātiem nodokļiem (kas bija problēma Latvijā) un daudz sakoptāku darba vidi un bez jebkādas pārliekas piepūles. Te vienkārši nezog un priekšnieki negrib katru gadu pirkt jaunu super auto. Te visi strādā. Kalnietes kundzei piemīt snobiska arogance un nevēlēšanās paskatīties patiesībai acīs, es domāju to kā ,ar likumu palīdzību, tiek veidota biznesa vide Latvijā. Lai tev veicas , manu vecāku tik ļoti mīlētā, bet man bijusī, dzimtene! :)
www
w
Muļķīgi ir spēlēties ar algas cipariem, vienmēr būs svarīgi ko par to naudiņu var atļauties--- proporcija un apkārtējā vide. Padomju laikos varēja dzīvot arī par 100 rubļiem, bet tagad ar 400 latiem nepietiek. Tā kā cipari ir tikai cipari. Galvenais, lai strādājot cilvēks dzīvotu labāk pēc maksājumu nomaksāšanas nekā dzīvojot uz pabalstiem.
Kamelija
K
Uz Latvja neatgriezisies ti ekur ir aizbraukusi, jo Latvijas pastavosais politiskais rezims ir naidigs un iznicinaoss ties latviesu tautai. Kapec lidz siem nav tiesati un soditi Godman un LC zaglu banda, Skele un TP zaglu banda, Ulmanis, freiberga, Lem,bergs un ZZS zaglu banda, Lesinskis un vina veidotie banditiskie grupejumi, kuri ir izlaupijusi Latvijas valsti un to novedusi bankrota, kuri ir veikusi vel nepieredzetu genocidu pret latviesu tautu? Kad sie noladetie neliesi tiks tiesati un soditi? Daudzi no viniem ir pelnijusi publisku naves sodu, daudzi muza ieslodzijumu darba nometnes, tacu, sie neliesi turpina izlaupit Latvijas valsti un apzagt latviesu tautu un to iznicinat, sezot EP, Latvijas Saeima, ministru amatos, ierednu amatos, prezidenta kresla, vai parazite ka Ulmanis, Freiberga, Zatlers...... uz tautas un valsts rekina. Latvija pastavosais 22 gadoo politskais rrezim sir izdarijis daudz vairak launuma, iznicinajis daudz vairak latviesu tautas ka to speja izdarit padomju Krievijas komunistiskais okupacijas rezims untas nu ir fakts. Pec manam domam un noverojumiem Latvija varbut ir palikusi tikai vairs kadi 1 400 000 iedzivotaju un no tiem 30% ir pensionari, kuri driz nomirs no nabadzibas, bada, stresa kada sie cilveki dzivo katru dienu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē