Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kamēr nesāksies trekno gadu kreditēšana, uztraukumam par burbuli nav pamata

Nekustamā īpašuma tirgus piedzīvo augšupeju. Izskanējis pat pieļāvums, ka drīzumā varētu sagaidīt pirmskrīzes burbuli. Dienas aptaujātie nozares pārstāvji gan to noliedz, uzsverot - kamēr bankas nesāks kredītus izsniegt tik vieglprātīgi, kā to darīja treknajos gados, šāda iespēja ir tikai teorija.

Nesen kompānijas Realia pārstāvis Andrejs Kozels portālam Nozare.lv atklāja, ka tirgū ir tendence, kas "rada bažas par nekustamā īpašuma burbuļa veidošanos, ko veicina mākslīgi paaugstinātās cenas par padomju laika paneļu mājās esošajiem dzīvokļiem".

Tam nepiekrīt Latio Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte. "Lai gan gada sākumā pircēju aktivitāte segmentā pieauga, veicinot arī nedaudz straujāku cenu kāpumu nekā iepriekšējā gadā, padomju laikā būvēto dzīvokļu cenas ir ievērojami zemākas nekā nekustamā īpašuma buma laikā. Saskaņā ar mūsu datiem sērijveida dzīvokļu vidējā cena Rīgā šogad maijā bija 625 eiro par kvadrātmetru. 2007. gada aprīlī, kad tika sasniegts augstākais punkts, kvadrātmetrs tādā pašā dzīvoklī maksāja 1720 eiro."

Nekustamo īpašumu kompānijas Nira fonds valdes locekle Jevgēnija Markova Dienai norāda, ka nozīmīgs apstāklis, kas veicina burbuļa veidošanos, ir banku kreditēšana. "Ja pieprasījums pēc tādām būvēm ir un šajā cenu kategorijā klāt nekas nenāk, tad, protams, cenas pieaug," skaidro Markova un piebilst, ka iedzīvotāju maksātspēja pamazām pieaug, līdz ar to pircēju vidū pieaug konkurence. "Teorētiski tāds burbulis kā agrāk ir iespējams, bet ar nosacījumu, ka kreditēšana atjaunosies tādā līmenī, kāds bija pirmskrīzes laikā. Tomēr šobrīd ne tuvu tā nav."

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Pārāk agri runāt par burbuli ceturtdienas, 12.jūnija, laikraksta Diena 7.lpp!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē