Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +26 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Kasparāns: Krievijai nav nekādas vajadzības sūtīt uz šejieni tanku divīzijas

Rīgas svētku noslēgumā svētdien klausītājus priecēs Iļja Lagutenko ar saviem kolēģiem no Mumiy Troll, kas tiek reklamēta kā «Krievijas kulta grupa». Pagājušogad šajā pasākumā rīdziniekiem piedāvājumā bija rokgrupa Bi-2 un Diāna Arbeņina ar grupu Nočnije snaiperi.

Līdzīga aina vērojama arī Latvijas otrās lielākās pilsētas Daugavpils svētku laikā, jo šovasar pilsētas svētku īpašais viesis bija Oļegs Gazmanovs, bet pagājušogad daugavpiliešus izklaidēja Krievijas estrādes grupa Premjer-ministr.

Gan galvaspilsētā, gan Daugavpilī lielākā daļa iedzīvotāju ir nelatvieši, tādēļ nebūtu jābrīnās par pilsētas vadības vēlmi iepriecināt savus nodokļu maksātājus ar viņiem tīkamu repertuāru. Taču tendence ir diezgan skaidra - mūsu lielāko pilsētu svētku programmā īpaša vieta atvēlēta nevis vietējām, bet gan Krievijas grupām.

Mumiy Troll koncertu droši vien ar prieku izbaudīs ne tikai krievi, bet arī daudzi latvieši. Tāpat kā daudzu peltais Jaunais vilnis ir gana populārs arī latviešu auditorijā. Drīzumā sāksies kārtējā Kontinentālās hokeja līgas sezona, kuras laikā tūkstošiem latviešu sekos Rīgas Dinamo hokejistu cīņām ar Sanktpēterburgas, Ņižņijnovgorodas un Jekaterinburgas komandām. Un pirms katras spēles noklausīsies Krievijas himnu, kas atsauks atmiņā tos laikus, kad tā vēl bija PSRS himna un attiecīgās pilsētas saucās Ļeņingrada, Gorkija un Sverdlovska.

Rīgas Dinamo pastāvēšana galvenokārt ir atkarīga no gāzes kompānijas Itera labvēlības. Var jau būt, ka Iterasdāsnums ir balstīts tikai uz biznesa interesēm vai nesavtīgu vēlmi veicināt Latvijas hokeja attīstību, taču iespējami arī citi skaidrojumi. Krievija pēdējos gados cenšas palielināt tā sauktās maigās varas ietekmi uz Baltijas valstīm, lai veicinātu to atgriešanos Maskavas ietekmes sfērā. Baltijas valstis ir Eiropas Savienības un NATO locekles, tādēļ skaidrs, ka to ietekmēšanai nevar izmantot tādus paņēmienus kā nepakļāvīgās Gruzijas savaldīšanai. Taču maigā vara bieži vien ir daudz efektīvāks līdzeklis savas ietekmes palielināšanai.

Lai stiprinātu Maskavas ietekmi mūsu reģionā, Krievijai nav nekādas vajadzības sūtīt uz šejieni tanku divīzijas. Pietiek ar neskaitāmiem Krievijas televīzijas kanāliem, kas katru dienu pārplūdina mūsu informatīvo telpu ar Kremļa interesēm pieskaņotu vēstījumu. Ne velti sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem attieksme pret Krieviju ir daudz pozitīvāka nekā pret ASV vai Eiropas Savienību.

Protams, Krievija nebūt nav vienīgā lielvara, kas cenšas ietekmēt Latviju ar maigās varas paņēmieniem. Katru gadu iespaidīgas summas tiek tērētas Eiropas Savienības slavināšanai, bet ASV valdības vietā ar amerikāņu dzīvesveida popularizēšanu nodarbojas Holivudas kinoindustrija, kuras produkcija pilnībā dominē Latvijas kinoteātros. Pateicoties šiem pūliņiem, daļai latviešu jauniešu jau radies iespaids, ka Eiropu no fašisma glābis nevis varonīgais padomju karavīrs, bet gan ierindnieks Raiens. Šajā frontē Rietumi pagaidām svin uzvaru, jo Džeimss Bonds jau sen izkonkurējis Štirlicu un latviešu pusaudži no vecākiem cenšas izdīkt biļetes uz Lady Gaga, nevis Allas Pugačovas koncertu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē