Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Klimovičs: Krievija šodien - var būt arī vēl sliktāk

Notikumi Krievijā apstiprina to, ka nekad nav tik slikti, ka nevarētu pienākt vēl drūmāki laiki. Šādas pārdomas vedina atgriezties deviņdesmitajos gados, kad nesenās pārmaiņas šajā valstī izskatījās gandrīz tikpat negrozāmas kā tepat Baltijā.

Toreiz šķita pilnīgi neiedomājami, ka varētu būt iespējama staļinisma renesanse un PSRS sabrukums nākotnē tiks pasludināts par traģiskāko notikumu XX gadsimtā. Tāpat maz ticams bija arī tas, ka Krievija varētu lietot bruņotu spēku sev piederošajā Ziemeļkaukāza republikā Čečenijā. Svarīga vieta tā laika dzīvē bija krievu žurnālistiem. Prese strādāja augstā līmenī, un tās profesionālisms atbilda jaunajiem laikiem, kas apmierināja 90. gadu sabiedrības vēlmi dzīvot citādi - plurālisma apstākļos. Karš Čečenijā tomēr iesakās, taču drīz kļuva ārkārtīgi nepopulārs - un ne tikai ārzemēs, bet arī pašā Krievijā. Tas neapšaubāmi bija pašu krievu žurnālistu nopelns - karadarbības postu rādīja bez cenzūras, un, nokļuvusi šādos apstākļos, Krievijas augstākā vadība 1996. gadā piekrita mieram un armijas izvešanai no Čečenijas. Tikai toreiz bija iespējams, ka karošanas pārtraukšanu 1995. gada vasarā Budjonnovskas ķīlnieku krīzes laikā Krievijas premjers Viktors Černomirdins pa telefonu apsprieda ar teroristu nr. 1 - Šamilu Basajevu.

Deviņdesmito gadu nogalē par ārkārtējām pārmaiņām, visticamāk, nedomāja arī viens no ietekmīgākajiem tā laika oligarhiem Krievijā - pirms nedaudz dienām Londonā mirušais Boriss Berezovskis. Tieši pateicoties viņa vēlmei virzīt uz prezidenta krēslu slimā Borisa Jeļcina vietā enerģisku un «reāli» domājošu čekistu, ceļš uz augsto amatu pavērās Vladimiram Putinam. Berezovskis nenovērtēja bijušā čekista dzelzs tvērienu un par to samaksāja ar piespiedu nīkšanu emigrācijā. Jaunais prezidents ātri tika galā ar visiem nepaklausīgajiem oligarhiem, no kuriem viens - Mihails Hodorkovskis - joprojām atrodas ieslodzījumā. Taču tā nebija tikai cīņa ar oligarhiem vien. Ar Putina nākšanu pie varas iestājās pavisam citi laiki - tieši kopš šī brīža sākās pakāpeniska skrūvju piegriešana. To pavadīja liels daudzums ārkārtēju atgadījumu - aizdomīgi sprādzieni, otrais karš Čečenijā, kad Putins mudināja teroristus sist atejā. Reālajā dzīvē tas nozīmēja atļauju nekontrolētai vardarbībai šajā republikā. Bija pienācis laiks «piegriezt» skābekli medijiem, un tas attiecās arī uz Čečeniju, kur žurnālisti vairs nevarēja strādāt brīvi. Tolaik jaunais prezidents labi izprata preses, it sevišķi televīzijas, lielo lomu Krievijā, tādēļ aizvien vairāk samazināja TV brīvību. Nākamo gadu laikā TV degradējās tik tālu, ka telekanāli aizvien vairāk atgādināja padomju laika žurnālistiku. Piemēram, Oranžās revolūcijas laikā no Kijevas tika atsaukts uz Maskavu Krievijas TV reportieris, kas ēterā nosauca pārāk lielu demonstrantu skaitu. Skrūvju pievilkšana Krievijā neko labu nesola, un tikai nākotne spēs atbildēt, vai Staļina attēls uz autobusiem neapliecina, ka patiešām var būt daudz sliktāk.

Top komentāri

selga
s
Vēsturei ir tendence atkārtoties-vienreiz kā traģēdijai ,otrreiz kā parodijai,nu ,un putins mēģina tēlot staļinu,diezgan regulāri paskatos krievu tv ,mani smīdina kā oficiozi pašlaik bļauj uz partiju ,,vienotā krievija,,ka lūk ,tā ir vainīga pie visām nebūšanām valstī,milzu korupcijas ,noziedzības utt,lai gan visi labi zina ,ka bez putina mājiena šie pat nošķaudīties nedrīkst,nu gluži kā staļinlaikos ,kad šis lika ježovam apšaut puskrieviju ,un pēc tam paziņoja ,ka ježovščina jāizbeidz ,jo lūk ,esot drusku tā kā par traki uzdarbojies,nu un vietā ielika beriju.Putinam visās aptaujās reitingi ir tik zemi,ka to jau vairs nekādi nevar noslēpt ,tāpat to ,ka viņš netika ievēlēts pirmajā kārtā,nu tad izdomāja visas nebūšanas nogrūst uz paša kabatas partiju.Cirks.
Kā traku baiļu ķerta kobra
K
Kā traku baiļu ķerta kobra kremļa melnā čeka dreb un glūn uz pasauli no automāta stobra !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē