Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Klimovičs: Lībijā var palīdzēt laiks

Vēl ir pagājis pārāk maz laika, lai sniegtu atbildi, kā ritēs dzīve bruņotu sacelšanos piedzīvojušajā Lībijā, kur pērnā gada rudenī tika gāzts ilgus gadus valdījušais diktators Muammars Kadafī. No vienas puses, netrūkst dažādu liecību par zināma daudzuma cilvēku nevēlēšanos pakļauties kārtībai un likumam, cik nu lielā mērā šajā valstī vispār iespējams runāt par likuma varu.

Sevišķi tāpēc, ka centrālajai varai faktiski ir tikai formāla vara pār visu valsti. Šīs varas rokās nav tādu policejisko spēku, ko it visi uzskatītu par draudu. Tāpēc arī gadās, ka apbruņots kaujinieks jūtas neapmierināts ar to, ka viņu pēc vairāku mēnešu ilgas un komfortablas dzīves Tripoles viesnīcā no turienes padzen, jo bijušais kara dalībnieks vienkārši par savu apmešanos nav domājis maksāt. Kas zina, varbūt viņš patiešām uzskatījis, ka to ļauj kara laukā paveiktais, bet varbūt gluži pretēji, viņam šādi izturēties nav bijis nekāda pamata - parasti tie, kas patiešām bijuši priekšzīmīgi un drosmīgi karavīri, tā nerīkojas. No otras puses, šis piemērs tomēr nav uzskatāms par raksturojumu situācijai Tripolē vai citās lielākajās pilsētās. Vēl pavisam nesen tur pabijušie žurnālisti apliecinājuši, ka Lībijā esot drošāk nekā daudzās Eiropas pilsētās. Daudzo komandieru ietekme, cenšanās saglabāt ietekmi ir pilnīgi saprotama, un, visticamāk, viņu piedabūšana pie normālas dzīves un pakļaušanās «likumam» jeb centrālajai varai prasīs papildu laiku. Arī, lai vara uzaudzētu muskuļus, vajadzīgs laiks, un tad būs nepieciešams uzsākt nodokļu iekasēšanu. Bet pagaidām viss ir gana labi - vara nevienu pārāk neapgrūtina, un visa valsts saņem algu no naftas naudas, ko izsniedz centrālā banka. Jāņem vērā, ka naftas ieguve faktiski atgriezusies pirmsrevolūcijas līmenī. Nauda ir, jo Lībija, pārdodot naftu, katru dienu iegūst 140 miljonus dolāru. Nav labi, ka sabiedrība nav informēta, kā šī nauda tiek izlietota, taču pagaidām par to nedomā - visi savas algas saņem pilnā apjomā.

Arī bizness - lielais un mazais - elpo brīvāk nekā Kadafī laikā. Tolaik Lībija atradās 162. vietā pēc biznesa veikšanas apstākļiem - to noteica augstā korupcijas un varas iestāžu patvaļa. Tagad dažādi uzņēmumi uzsāk darbu cits pēc cita, un nav daudz cilvēku, kas skumtu par gāzto valdnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē