Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Klimovičs: Sarkanā līnija Sīrijā

Gadījumā, ja ANO cilvēktiesību pārkāpumu izmeklētāja Karla del Ponte runājusi patiesību un Sīrijas nemiernieku rīcībā patiešām ir ķīmiskie ieroči, kā arī tie lietoti, tas uzskatāms par sarkanās līnijas pārkāpšanu. Par to gan līdz šim draudoši runājis ASV prezidents Baraks Obama, tiesa viņš savu kritiku vērsis Sīrijas valdošā režīma virzienā.

Tomēr ar iespējamo nāvējošās zarīna gāze lietošanu viss nav tik vienkārši. ANO izmeklētāja pieļāvusi, ka arī Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada spēki varētu būt lietojuši ķīmiskos ieročus. Neskaidrību vairojis arī Vašingtonas paziņojums, ka par šādu ieroču esamību opozīcijas rokās nevarot būt ne runas. Katrā ziņā informācija par to, ka sīriešu kaujinieki atbildīgi par aizliegto ieroču lietošanu, nākusi klajā tieši laikā, kad ASV prezidents solījis nopietni vērsties pret Damasku, ja apstiprināšoties informācija, ka Asada armija šādu bruņojumu izmantojusi.

Pilsoņkari mēdz būt ļoti nežēlīgi, taču tam vajadzētu kļūt par unikālu gadījumu, ja cīņā pret režīmu Sīrijas nemiernieki patiešām izmantojuši šādus ieročus. Viens no svarīgākajiem jautājumiem - kā nāvējošais bruņojums nonācis viņu rokās. Pagaidām nav ziņu, ka Sīrijas armijas pārstāvji, līdzīgi krievu militārpersonām Čečenijas karos, tirgotos ar ieročiem un munīciju. Tur tas bieži nonāca līdz pilnīgam absurdam un ne reti šāds tirgotājs pēc neilga laika tika apšaudīts ar paša pārdoto munīciju. Tomēr pat Krievijā nemiernieki netika pie masu iznīcināšanas līdzekļiem. 1995. gadā medijos izplatīja baumas, ka čečenu kaujiniekiem ir šādi ieroči. To stāstīja arī paši kaujinieki, un intervijā Dienai to apgalvoja Šamils Basajevs. Kā redzams tagad, tas bija vienīgi Krievijas sabiedrībai domāts blefs. Tolaik čečenu kaujinieki izmisīgi centās panākt kara izbeigšanu.

Līdz šim ASV prezidents, neraugoties uz sarkanās līnijas piesaukšanu, rīkojies ārkārtīgi uzmanīgi. Pat nākas runāt par zināmu Irākas sindromu, ko apstiprina Obamas teiktais, ka reiz jau amerikāņi iegājuši vienā valstī un tagad redzams, kas no tā iznācis. Pilnīgi acīmredzama ir viņa nevēlēšanās iesaistīties militārā akcijā, taču, no otras puses, ASV līderis sūta ļoti nopietnus brīdinājumus Damaskai. ASV valsts sekretāra Džona Kerija un Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova paziņojums par spiediena izdarīšanu pret Damaskas valdību un arī nemierniekiem pagaidām ir vienīgi skaisti vārdi. Vismaz tik ilgi, kamēr kaut daļēji būs zināms, kādā veidā to iecerēts panākt.

Atgriežoties pie ķīmiskajiem ieročiem - pastāv nopietnas bažas, ka tie var nonākt dažādu džihādistu vai Hezbollahrokās, un tas palielina draudus, ka pašreizējais karš Sīrijā var pāraugt plašā reģionālā ugunsgrēkā. Tas šobrīd nopietni nodarbina Obamas administrāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē