Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Klimovičs: Žurnālisti un parasti ziņu vērotāji vairs nepateiks, cik liels ir upuru skaits Sīrijā

Tagad pat žurnālisti, kur nu parasti ziņu vērotāji, pazaudējuši modrību un nepateiks, cik liels ir upuru skaits Sīrijā. Tā vēlreiz pierādījies, ka tikai dažu cilvēku nāve ir notikums, bet viss pārējais vien sausa statistika.

Domājot par šādiem konfliktiem, to izcelšanos un gausajiem centieniem atrisināt ārkārtējo situāciju, par galveno mācību vajadzētu kļūt tam, ka šādos gadījumos starptautiskajai sabiedrībai jārīkojas ātrāk un enerģiskāk. Tieši asinspirts Sīrijā ir redzamākais piemērs, ka nepieciešams sameklēt, lai cik tas neiespējami no starptautiskās diplomātijas viedokļa arī pašlaik izskatītos, iedarbīgus mehānismus, kā aizstāvēt galveno - tiesības uz dzīvību. Karu vajag apturēt, cik ātri iespējams. Diemžēl Sīrijas gadījumā tas sen nokavēts, un nav pazīmju, ka nogalināšana (upuru skaits pārsniedzis 14 tūkstošu) drīzumā tiks apturēta.

Kas tagad atceras vārgos Arābu līgas centienus apturēt šo krīzi? Un vai ANO sūtņa Annana misija nav tikpat nesekmīga? Jāatzīst, ka bez NATO pašlaik nav citu organizāciju, kas varētu tikpat veiksmīgi apturēt netraucētu barbarisku izrēķināšanos. Tā bija pērn Lībijā, kur lielākā daļa iedzīvotāju ik dienas ar nepacietību gaidīja kārtējo NATO lidmašīnu uzbrukumu diktatora Kadāfi bruņotajiem spēkiem. Tieši tāpat bija Serbijā, kur albāņu simtprocentīgu padzīšanu no valsts izdevās novērst tikai ar iedarbīgajiem NATO gaisa uzbrukumiem. Saprotams, alianse nav un arī nespēs kļūt par visas pasaules policistu. Turklāt Sīrija ir citāds, ievērojami komplicētāks gadījums nekā divas minētās valstis, un Rietumu militārās akcijas, pat neraugoties uz barbariskajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, tur diezin vai notiks. Tā acīmredzami ir nevēlēšanās iekulties dziļā muklājā, pilnībā apzināties šādas rīcības sekas.

Obamas un Putina skopie paziņojumi par Sīriju pēc beidzamās tikšanās Meksikā, arī abu valstu ārlietu sektoru savstarpējās apsūdzības neko labu Sīrijas iedzīvotājiem nesola. Medijos izteikts viedoklis, ka aizvien skaidrāk redzams Putina atbalsts Sīrijas vadītājam Asadam un Rietumu nostāšanās opozīcijas pusē. Savukārt krievu helikopteri un citi ieroči režīma rokās var ieslēgt zaļo gaismu Rietumu militārās palīdzības piegādēm opozīcijai. Pret to grūti iebilst - ja nav citas izejas, vismaz jādod iespēja aizstāvēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē