Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kronberga: Bērnu tiesību aizsardzībā problēmas likuma interpretēšanā un sadarbībā

Lai arī Latvijas Bērnu tiesību aizsardzības likums savulaik bija viens no progresīvākajiem Eiropā, ar tā interpretēšanu un piemērošanu nekad neesam varējuši lepoties, intervijā aģentūrai LETA atzīst nesen amatā apstiprinātā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Ilona Kronberga.

Pēc viņas teiktā, lai pilnā apmērā tiktu ievērotas bērnu tiesības, ir jāsadarbojas valsts institūcijām, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, turklāt ļoti būtiska nozīme ir arī sabiedrības attieksmei.

"Mūsu inspekcija ir centrs, ap kuru koncentrējas visi bērnu aizsardzības instrumenti. Bet ļoti svarīga ir arī sadarbība starp dažādām institūcijām. Tad problēmas var atrisināt ātrāk un kvalitatīvāk," atzīst Kronberga.

Pēc viņas domām, par līdzšinējo iestāžu sadarbības kvalitāti liecina fakts, ka tiesībsargs Juris Jansons, savā amatā strādājot jau sesto gadu, ne reizi nav bijis uzaicināts apmeklēt valsts bērnu tiesību aizsardzības iestādi. Tāda tikšanās notikusi tikai pavisam nesen, un pie sarunu galda izdevies pārrunāt visus strīdīgos jautājumus un atrisināt domstarpības, tai skaitā par bāriņtiesām. "Vienojāmies arī par darbiem, ko kopīgi darīsim, lai labāk viens otru saprastu, varētu strādāt produktīvāk, liekot kopā savas kapacitātes," intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Kronberga.

"Ir jāsavelk sadarbības loks, kas nostiprināts Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Jāattīsta sadarbības modeļi, kuri patiešām darbojas, ne tikai ir uzrakstīti uz papīra. Katram sadarbības partnerim šajā lokā ir jāapzinās, kas viņam konkrēti šodien jādara, lai sasniegtu izvirzīto mērķi. Un ir jābūt centram, kas visus satur kopā. Tā ir VBTAI, kurai jāstrādā ar preventīvām metodēm, lai bērni badā un kailām kājām nedzīvotu tur, kur kāds jau ir nodzēries tik tālu, ka neredz ne rīta, ne vakara. Tā ir šīs iestādes misija," savu redzējumu par VBTAI lomu skaidroja Kronberga.

Viņa arī uzsvēra, ka "neviena ģimene nenodzeras un nepamet savus bērnus likteņa varā vienas dienas laikā," kas nozīmē, ka jebkurš ielaists sociāls gadījums rodas arī no sabiedrības vienaldzības. "Institūcijas nevar izdarīt to, kas pašai sabiedrībai neliekas svarīgs," akcentēja VBTAI vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē