Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kultūras ministre aicinās pievērst lielāku uzmanību Latvijā ražoto preču un vērtību izmantošanai

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un „Nepērc svešu!’’ vadība turpmāk savas kompetences un iespēju robežās aicinās pievērst lielāku uzmanību tam, cik lielā mērā Latvijā tiek izmantota vietējo ražotāju produkcija un Latvijā radītās vērtības.

Šodien tiekoties ar Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektoru Kristapu Klausu un organizācijas „Nepērc svešu!’’ vadītāju Didzi Šmitu, ministre norādīja, ka nepatriotiska attieksme Latvijā vērojama ne tikai attiecībā uz pašu valstī ražotajiem produktiem un izejmateriāliem, bet arī nemateriālajām vērtībām, kā piemēru minot  latviešu mūziku, kura publiskajā telpā tiek atskaņota daudzkārt mazāk nekā ārvalstīs radītā mūzika. Piemēram, Francijā šāda situācija būtu neiedomājama, jo tur vietējo preču un vērtību atbalstu pieprasa gan sabiedrība, gan tas ir arī  attiecīgi nostiprināts likumdošanā.

Ministre norādīja, ka Nacionālās attīstības plānā ir paredzēta vairāku valstiski nozīmīgu kultūras objektu – Laikmetīgās mākslas muzeja un koncertzāles - celtniecība laikposmā no 2014. līdz 2020.gadam, kas paredz arī plašas iespējas vietējiem uzņēmējiem. Jau šobrīd reģionālo koncertzāļu būvniecība notiek Cēsīs un Rēzeknē, bet drīzumā tiks uzsākta arī Liepājā. Tādēļ arī pašiem nozares uzņēmējiem ir jādod skaidrs signāls par vēlmi un iespējām piedalīties apjomīgu projektu īstenošanā, popularizējot vietējās koksnes izstrādājumus un aicinot tehniskajos projektos vairāk izmantot, piemēram, koka konstrukcijas.

Laikā, kad Latvijā ik dienas tiek runāts par nepieciešamību radīt jaunas darbavietas, lai stimulētu Latvijas pilsoņu atgriešanos mājās, Latvijā ražoto preču un izejmateriālu plašāka izmantošana ir viens no izšķirošiem soļiem šī mērķa īstenošanā.

Kultūras ministre uzskata, ka būtiska loma tajā, cik konkrēta objekta izveidē iespējams izmantot Latvijā ražotos izejmateriālus, ir tieši projekta pasūtītājam un arhitektam. Tādēļ, plānojot valstiski nozīmīgus objektus, jau sākotnēji jābūt uzstādījumam un apziņai, ka lietām, kuras reprezentē valsti un kalpo kā valsts simbols, ir jābūt vietējas izcelsmes. „Godīga konkurence ES ietvaros un labas eksporta iespējas ir valsts institūciju patiesa atbildība. Savukārt nacionālajam pasūtījumam jāveicina vietējo uzņēmēju starptautiska konkurētspēja. Valstij šajā situācijā ir jābūt kā visgodīgākajam tiesnesim,” vērtē Ž.Jaunzeme-Grende.

Lai iespēju robežās maksimāli izmantotu Latvijas ražotāju resursus arī LNB atlikušā celtniecības un aprīkojuma iegādes posmā, šobrīd notiek asociācijas „Latvijas Mēbeles’’ un Kultūras ministrijas konsultācijas atbilstoša mēbeļu iepirkuma  tehnisko specifikāciju izstrādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē