Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

LANĪDA: 2014.gads nekustamā īpašuma nozarē - vai nestabils, neprognozējams, stagnējošs?

Nestabilitāte, neprognozējamība, stagnācija, tā iespējams raksturot 2014. gadu nekustamā īpašuma nozarē. Šobrīd pat viskonstruktīvākās prognozes var izrādīties tikai un vienīgi spekulācijas, jo jebkurā mirklī nozari var satracināt dažādas likumdošanas izmaiņas, kuru dēļ nekustamā īpašuma tirgus var nonākt neprognozējamā situācijā.

Tā, piemēram, lai arī analizējot Imigrācijas likuma grozījumus, valstsvīri atzinuši, ka līdzšinējā prakse nebūt nerada draudus tautsaimniecības attīstībai, šis jautājums joprojām tiek virzīts politiskajā dienaskārtībā, komentē Līga Uzkalne, Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas LANĪDA valdes locekle.

Ārvalstu investoru atbaidīšanas taktika 

Neskaidrā situācija ar Imigrācijas likuma grozījumiem rada stagnācijas draudus nekustamā īpašuma nozarei – jau šobrīd apturēti vairāki investīciju projekti, kreditējošās institūcijas un ārvalstu investori ir piesardzīgi jaunu nekustamo īpašumu projektu īstenošanā. Tā vietā, lai meklētu valstiska mēroga draudus un rosinātu nepārdomātus priekšlikumus to novēršanā, daudz lietderīgāk būtu sakārtot nekustamā īpašuma nozari kopumā, nodrošinot ilgstpējīgu un prognozējamu mājokļa, kā arī nekustamā īpašuma nodokļu politiku, izstrādājot pārdomātus teritorijas plānojumus, veicinot infrastruktūras attīstību. 

Likumdošanas "caurumu" aizlāpīšana - iespēja nozares attīstībai

Mērķtiecīgāku nekustamā īpašuma nozares attīstību veicinātu arī jau ieviesto regulējumu lietderības izvērtēšana. Tā, piemēram, palielinātie nodokļi par neapstrādātu lauksaimniecības zemi, kas tiek piemēroti ignorējot teritorijas plānojumos noteikto zemes izmantošanas veidu, nodokļu paaugstinājums tiem, kas nevar uzsākt namīpašumu renovācijas darbus, rosina diskusiju, vai šādu likumu piemērošana ir devusi ieguldījumu nozares sakārtošanā? Vai gluži pretēji - formālu iespēju, kā salāpīt caurumus pašvaldību budžetos? Rīgas centrā joprojām ir daudz degradētas teritorijas, kur atrodas pamesti namīpašumi sliktā tehniskā stāvoklī. Lai tos atjaunotu, ir vajadzīgi ievērojami finansu līdzekļi, it īpaši gadījumos, ja īpašums ir valsts nozīmes kultūras pieminekļa statusā. Šādu projektu atjaunošanā nepieciešams papildus investīciju pieplūdums no ārvalstīm un interese no gala pircēju puses, kas nav vietējie iedzīvotāji. Taču diemžēl izmaiņas likumdošanā un nepārdomātie regulējumi ārvalstu investorus drīzāk atbaidīs, nevis piesaistīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē