Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

LIC: Circene par centra finansējumu "sagroza faktus"

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) Latvijas Televīzijas raidījumā 100. pants paudusi "klajus melus", apgalvojot, ka Veselības ministrijai nav bijusi pieejama informācija par VAS Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) finansiālo situāciju, portālu Diena.lv informēja LIC Arodkomitejas vadītāja Ilze Bērziņa.

"Latvijas televīzijas raidījumā 100.pants (6.02.12012.) Veselības ministre I.Circene, runājot par iespējamo LIC reorganizāciju, izlikās nezinām par naudas apriti, kad likvidētās Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) funkcijas 2009.gadā tika sadalītas starp Veselības ministriju, Veselības inspekciju, LIC, Katastrofu medicīnas centru un Veselības ekonomikas institūtu. No visām šīm minētajām institūcijām ministrei neskaidrības radušās tikai par situāciju LIC," uzsvēra I.Bērziņa.

Jau ziņots, ka I.Circene raidījumā 100.pants pauda viedokli, ka "...šis epidemioloģijas centrs (SVA) tika nodots Infektoloģijas centram. Viņi [SVA-red.] ar finansējumu 3,5 miljoni latu. Un tagad Infektoloģijas centrs grib mums nodot kā atsevišķu institūciju ar 1,1 miljonu latu. Tad ir jautājums - kur šie 2,5 miljoni paceļam paliek? Tā ir tā neskaidrība, ko mēs sakām, ka ir necaurspīdīgs un neefektīvs finansējuma izlietojums, kur mēs nesaņemam konkrētas atbildes".

Viņa skaidroja, ka laikā, kad LIC pārņēma SVA funkcijas epidemioloģijas jomā, finansējums, ko saņēma centrs esot bijuši 700 000 latu, nevis, kā publiski izskanējis - 3,5 miljoni lati.

"Ņemot vērā visas veiktās reorganizācijas - SVA, Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūras un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Seksuāli transmisīvo un ādas slimību centra - LIC 2010.gadā kopā ieekonomēja 2,3 miljonus latu un visus ieekonomētos līdzekļus Veselības ministrija apropriācijas kārtībā 2010.gadā un turpmākos gados novirzīja pakalpojumu apmaksai citām apakšprogrammām," norādīja LIC.

LIC pārstāvji uzsvēra, ka "tie ir fakti, un par šo finansiālo situāciju informācija vienmēr bijusi pieejama atskaitēs Veselības ministrijai" un "veselības ministrei tas bija noteikti jāzina".

LIC pauda neizpratni par ministres "nezināšanu", jo "ministre atļāvās raidījumā paust klajus melus".

"Uzskatu, ka šī ir apzināta faktu sagrozīšana, jo nav ticams, ka ministrei, gatavojoties pieņemt tik svarīgu lēmumu, kā labi un efektīvi strādājošas medicīnas iestādes - LIC likvidēšana, nebūtu zināma tik svarīga un būtiska informācija, kā finanšu plūsmas caurspīdīgums," teica I.Bērziņa.

LIC drabinieki pārliecināti, ka LIC reorganizācijas iemesli jāmeklē "iespējams, politikā". "Ir noteikts, ka cilvēks mūsu demokrātiskajā sistēmā nedrīkst tikt vajāts pēc politiskās piederības. Bet tieši tas ir viens no, manuprāt, būtiskiem iemesliem tā saucamajai LIC reorganizācijai. Ja nevar savādāk motivēt arī starptautiski augstu vērtētas institūcijas likvidēšanu, tad vienmēr varai talkā nāk demagoģija, kad ar apzinātu nezināšanu manipulē, lai sabiedrība saņemtu tādu informāciju, kas it kā attaisnotu meliem sekojošu rīcību - šajā gadījumā - LIC likvidēšanu," pauda I.Bērziņa.

Viņa arī piebilda, ka arī šodien LIC kolektīvs neredz skaidrus argumentus reorganizācijai. "Joprojām netiek publiskots, vai arī vispār vēl nav pat aprēķinu, cik izmaksā reorganizācija, tāpat kā nav aprēķinu, vai reformas dos un tieši kādus ietaupījumus, kādus guvumus saņems valsts un kā tieši funkcionēs vienota infekciju slimnieku veselības aprūpes sistēma. Joprojām nav skaidrības, kāpēc tomēr tik steidzīgi jārisina šis jautājums, kāpēc jāapdraud sistēma, kas ļoti labi funkcionē," jautāja LIC pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē