Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

LIDA: Videoreģistratori būtu daudz iespaidīgāki un efektīvāki par fotoradariem

2012.gada 15.decembris ir pēdējā diena, kad uz Latvijas ceļiem un pilsētu ielās darbojas fotoradari. Turpmāk stacionārie un pārvietojamie privātā komersanta fotoradari tiks noņemti un ātruma uzraudzības funkcijas pildīs Valsts policijas darbinieki.

Taču tikai ar policijas uzraudzību situācija uz ceļiem neuzlabosies, ja nodrošināt ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu, nepieļaut un novērst jebkurus pārkāpumus uz ceļiem un ielās gan no transportlīdzekļu vadītāju puses, gan no gājēju puses, gan no ceļu uzturētāju vai apsaimniekotāju puses neiesaistīsies visa sabiedrība, katrs pilsonis, iedzīvotājs, katra valsts vai pašvaldības amatpersona, nevalstiskas organizācijas, prese, radio, televīzija.

Savu svarīgo pienesumu var sniegt aculiecinieki, fiksējot pārkāpumus un informējot gan policiju, gan masu informācijas līdzekļus par iespējamiem pārkāpumiem. Latvija ļoti maz transportlīdzekļu aprīkoti ar videoreģistratoriem. Praktiski neviens sabiedriskais transportlīdzeklis, operatīvais transports, valsts un pašvaldību iestāžu transportlīdzekļi, kravas pārvadāšanas transports, vilcieni nav aprīkoti ar videoreģistratoriem.

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) aicina Satiksmes ministrijas un Iekšlietu ministrijas vadību kopā ar Ceļu Satiksmes Drošības direkciju un Valsts policiju veikt grozījumus normatīvajos aktos, paredzot aprīkot visus valsts un pašvaldības iestāžu transportlīdzekļus ar videoreģistratoriem, kā arī ar videoreģistratoriem aprīkot visa veida transportlīdzekļus, kas nodarbojas ar cilvēku un kravas pārvadājumiem.

LIDA ieskatā videoreģistratori atvieglotu pārkāpumu vai negadījumu ātrāku izvērtēšanu, vainīgo noskaidrošanā, kā arī būtu nopietns pierādīšanas līdzeklis ceļu satiksmes noteikumu pārkāpuma vai noziedzīga nodarījuma konstatēšanā, novērstu pārkāpumus, disciplinētu gan vadītājus, gan gājējus.

Pateicoties iedzīvotāju aktivitātēm, apkarojot auto novietošanu stāvvietās, kas domāti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, šāda veida pārkāpumi būtiski samazinājās. Ja uzrodas kāds, kas ignorē aizliegumu novietot invalīdu stāvvietā auto, uzrodas ļaudis, kas informē gan policiju, gan sabiedrību.

LIDA uzskata, ka iesaistot pēc iespējas vairāk iedzīvotāju, ierīkojot transportlīdzekļos dažāda veida videoreģistratorus, arī izvietojot tos ielās un uz ceļiem, aprīkojot dzelzceļa pārbrauktuves, būtu daudz iespaidīgāki un efektīgāki par fotoradariem, kuru mērķis bija nevis drošība un kārtība, bet gan naudas pelnīšana uz citu cilvēku veselības vai pat dzīvības rēķina.

LIDA ir pret valsts nepamatotu iedzīvotāju izsekošanu, taču tur, kur tiek izmantoti paaugstinātās bīstamības iekārtas, transports, ieroči, tur noteikti jābūt iespējai nodrošināt atbilstošu kontroli, tai skaitā arī ar videoreģistratora palīdzību.
LIDA aicina visus iedzīvotājus jau ar šodienu daudz stingrāk ievērot ceļu satiksmes noteikumus, censties nepārkāpt ātrumu ierobežojumus. Gājējiem rūpēties gan par savu drošību, gan pieskatīt citus līdzpilsoņus, it sevišķi bērnus, vecākus vai slimus cilvēkus, kuriem var rasties grūtības, pārvietojoties pa ielām vai ceļiem. Tikai kopīgiem spēkiem izdosies uzlabot drošību uz Latvijas ceļiem un ielās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē