Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

LNO kora arodbiedrība: Koris ir aizvainots attieksmes dēļ

Latvijas Nacionālās operas (LNO) kora arodbiedrības sapulcē, izskatot jautājumu, kādas būtu izvirzāmās prasības par streiku, viena no tām bija - valdes loceklim Andrejam Žagaram jāizvērtē sava atbildība. No kora arodbiedrības izskanēja viedoklis, ka viņam jāatkāpjas no sava amata.

Kā vēstīts, LNO kora arodbiedrība nolēmusi streiku rīkot laikā, kad norisināsies 15. Rīgas operas festivāls, taču no streika rīkošanas varētu atteikties tikai tādā gadījumā, ja tiktu panākta vienošanās ar operas vadību.

Primārā arodbiedrības prasība ir saistīta ar darba algu. Arodbiedrības pārstāvji pieprasa atjaunot darba slodzi - 40 stundu darba nedēļu - un darba algu noteikt pilnā apmērā atbilstoši kora mākslinieku kvalifikācijai un kora mākslinieciskajam sniegumam.

"Es domāju, ka koris līdz šim brīdim gaidīja atvainošanos par Andreja Žagara izteikumiem, ka koris dzied kā neveiksminieki un lūzeri. Tīri tas, ka koris ir aizvainots. Cilvēki ir nākuši dziedāt, lai dziedātu labā kolektīvā, nevis būtu solisti. Arī tas, kā Žagara kungs atbildēja uz arodbiedrības vēstuli. Mēs diskreditējot LNO administrāciju," stāstīja arodbiedrības advokāte Māra Ļūļa-Frankēvica.

Viņa norādīja, ka problēma ir arī līguma nosacījumi. "Attieksme pret cilvēkiem, attieksme, slēdzot līgumus. Katru gadu slēdzot līgumus, paredz trīs mēnešu pārbaudes laiku. Attieksme - pamēģini pukstēt - varam atlaist. Tas ir prettiesiski. Pie viena darba devēja var būt tikai viens pārbaudes laika līgums," teica arodbiedrības pārstāve.

M.Ļūļa-Frankēvica uzsvēra, ka līgumi netiek slēgti arī uz sezonu. "Daudziem līgumi ir līdz 31. augustam. Sezona sākas 27. augustā. Un kas tālāk?" jautāja advokāte.

"Cilvēki ir šobrīd novesti tiktāl, ka viņi pa vecam vairs nespēj," emocionāli sacīja M.Ļūļa-Frankēvica.

Viņa stāstīja, ka šobrīd korī ir 53 cilvēki, bet arodbiedrības biedrs ir 51. "Lielākā daļa ir šie arodbiedrības biedri un attiecīgi nobalsojuši par streiku. Tā ir cerība, ka šādā veidā kori sadzirdēs," secināja M.Ļūļa-Frankēvica.

Arodbiedrības pārstāve uzsvēra, ka korim operā ir viszemākās algas. "Korists saņem "uz rokas" no 290 līdz 330 latiem. Gan kordebaletam, gan orķestrim ir vairāk. Korim ir viszemākais algu līmenis," sacīja M.Ļūļa-Frankēvica. Viņa arī skaidroja, ka koristi nespēj strādāt citos darbos darba specifikas dēļ, jo darba laiks ir no plkst. 11 līdz 14 un no plkst. 18 līdz 21 vai pat vēlāk. Koristiem darbā jābūt arī sestdienās un svētdienās. Pirmdiena ir brīva.

"Man ļoti gribētos, lai Žagara kungs neuztvertu visu personīgi, jo šajā gadījumā viņš ir lielas sabiedrības vadītājs. Viņam, kā jebkuram gudram vadītājam, ir jāsaprot, - ja darbinieki būs apmierināti, rezultāts būs labāks. Katrā gadījumā kora arodbiedrība aizstāv visu savu biedru intereses," norādīja arodbiedrības pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē