Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mežs: Demogrāfija esot valsts prioritāte? Protams, nē!

Otrdien, 13.martā Ministru Kabinetā ir paredzēts ātri un bez lieka trokšņa pagarināt ierobežojumus valsts demogrāfiskajiem pabalstiem.

Kad tos 2009.gadā krīzes minimumā starptautisko aizdevēju spiedienā pieņēma, tad vienlaikus noteica, ka valdībai divas reizes gadā ir jāpārskata situācija valstī, jo tai uzlabojoties, ierobežojumus vajadzētu atcelt.

Tagad no valsts vadītājiem dzirdam apmierinošu slavinājumus par Latvijas veiksmes stāstu – krīze ir pārvarēta un ekomika atlabst. Tad jau būtu loģisks solis ar steigu vismaz simboliski materializēt valsts demogrāfijas prioritāti atceļot vismaz dažus steidzamākos ierobežojumus – vispirms jau ģimenes valsts pabalsta simbolisko indeksāciju, ka par otro un nākamiem bērniem 8 latu vietā pienāktos 9 līdz 11 Ls. Taču Labklājības ministrija tomēr ir sagatavojusi noraidošu ziņojumu, un ieteiks valdībai arī demogrāfijas pabalstu ierobežojumus turpināt. Un rezultātā ar katru mēnesi latviešu dzimstība turpinās kristies!

Tā jocīgi sanāk – jau Dombrovska iepriekšējā valdība par savu prioritāti ir pasludinājusi demogrāfiju. Uz vēlēšanām šo prioritāti atjaunoja ar jaunu sparu un reizi mēnesī demogrāfijas lietu padomē to atgādina. Jau otro gadu mūsu valdības prioritāte esot demogrāfija, tikai... joprojām šai prioritātei netiek piešķirts neviens lats. Pat ne tas minimums, ko šī paši valdība no bērniem atņēma budžeta konsolidācijai. Vēl jau varētu runāt ar par māmiņalgu griestu atcelšanu, kā arī apgādājamo bērnu skaitu aprēķinot bezdarbnieka vai slimības pabalstus. Starp citu, Igaunijā māmiņalgām nav šādu ierobežojumu un arī tās maksā līdz pat 1,5 gadam, nevis tikai līdz 1 gadam, kā Latvijā. Un nav jābrīnās, ka Igaunijā dzimstība praktiski ir sasniegusi mirstību – igauņi ir spējuši apturēt izmiršanu!

Esmu pārliecinājies, ka ja nepieaugs sabiedrības spiediens uz valdību un katru tās ministriem personīgi, tad pēc būtības demogrāfiskās politikas jomā būtiskus uzlabojumus varam negaidīt. Latviešiem ir jāmācās no citām tautām aktīvāk aizstāvēt savas vitālās intereses – pretējām gadījumā valdība tīri tehniski modelējot valsts izdevuma ciparus neredz aiz tiem reālas ģimenes ar bērniem un viņu vajadzības. Tikai pārliecinoties par tautas neapmierinātību un saņemot reālu spiedienu Dombrovska valdība 2011.gadā atteicās no ieceres pavisam pārtraukt ģimenes valsts (8 Ls) pabalstu izmaksu tiem, kuriem nav trūcīgo statuss. Līdzīgi latviešiem būtu jārīkojas arī tagad! Mūsu valdība jau labprāt pilda tautas gribu – tikai neuzreiz, bet tad, kad viņus piespiež to darīt, jo citādi viņi to nedzird.

Savukārt Dombrovska valdības ministriem rīt ir laba iespēja patiešām pierādīt, ka demogrāfija ir patiesa prioritāte, nevis tikai uz vēlēšanām pasviests lozungs, lai apmuļķotu uzticīgos vēlētājus. Jo diemžēl līdz nākamām Saeimas vēlēšanām vēl ir pārāk tālu...


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē