Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

NVD: Negodprātīgi uzņēmēji Ārstniecības riska fondu izmanto peļņas gūšanai

Nacionālā veselības dienesta (NVD) rīcībā nonākusi informācija, ka atsevišķi uzņēmumi ietur pat 50% lielu maksājumu no pacientam izmaksātās atlīdzības par dokumentu sagatavošanu iesniegšanai Ārstniecības riska fondā, aģentūru LETA informēja NVD pārstāve Māra Āboliņa.

NVD aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, saņemot dažādu pārstāvju piedāvājumus dokumentu sagatavošanai Ārstniecības riska fondam. Ieteicams rūpīgi apsvērt, vai šāda palīdzība tiešām ir nepieciešama, un izvērtēt, vai pieprasītā atlīdzība ir atbilstoša ieguldītajam darbam.

NVD uzsver, ka, aizpildot pieteikumu Ārstniecības riska fondam, informācija ir norādāma vienkāršā un saprotamā formā, ko pacients var izdarīt pats. Gatavojot iesniegumu, par neskaidrajiem jautājumiem iespējams bez maksas konsultēties ar NVD Ārstniecības riska fonda speciālistiem. Arī par iesnieguma izskatīšanu pacientam nav jāmaksā.

Iesnieguma izskatīšanas procesā informācijas iegūšanu, pierādījumu vākšanu un ekspertīzes veikšanu nodrošina valsts iestādes. Pacients šajā procesā nav tieši iesaistīts, un nav nepieciešama pārstāvja (advokāta, jurista, mediķa) pieaicināšana, izņemot gadījumus, ja pacients to īpaši vēlas.

Valsts organizētais Ārstniecības riska fonds nodrošina iespēju pacientam aizstāvēt savas tiesības un saņemt atlīdzību ārpustiesas procesa kārtībā.

Ārstniecības riska fonds darbojas kopš 2013.gada 25.oktobra. Tas sniedz iespēju iedzīvotājiem saņemt atlīdzību par dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu (arī morālo kaitējumu), kuru nodarījušas ārstniecības iestādē strādājošās ārstniecības personas vai radījuši apstākļi ārstniecības laikā. Pacienti var arī saņemt atlīdzību par ārstniecības izdevumiem, kas radušies, šīs sekas novēršot vai mazinot.

Kopš fonda darbības sākšanas 56 gadījumos ir pieņemts lēmums par atlīdzības izmaksāšanu par kopējo summu 1 005 124 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē