Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta (14:12) - ĀM: Latvijas tūristiem protestu dēļ apturētajā autobusā Ēģiptē apdraudējuma nav bijis

Arī četri tūristi no Latvijas bija autobusā, kas uz vairākām stundām ceturtdienas vakarā tika apturēts Ēģiptē protestu dēļ kādā no ciemiem, tomēr nekāda apdraudējuma viņiem nebija, uzsvēra gan Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) runasvīrs Jānis Sīlis, gan tūroperatora Novatours direktors Leonīds Močeņovs.

Sīlis sacīja, ka ceturtdienas vakarā Latvijas vēstniecība Ēģiptē saņēma telefonisku informāciju, ka apturēts autobuss ar Latvijas un Igaunijas tūristiem, kas devās no Luksoras uz Hurgadu. Autobusā atradās četri Latvijas valstspiederīgie.

Vēstniecībai izdevies sazināties ar vienu no tūristiem, kas bija autobusā.

Vietējā ciematā notikusi protesta akcija ar prasību atjaunot gāzes piegādi ciemam, tādēļ bloķēts ceļš. Protestētāji esot apturējuši autobusu.

"Akcija nebija vērsta ne pret Latviju, ne pret Igauniju. Tūristiem nebija tiešu draudu," uzsvēra Sīlis un piebilda, ka tūristi pat varējuši izkāpt no autobusa un uzturēties tā tuvumā.

ĀM runasvīrs norādīja, ka tā nav bijusi teroristiska vai vardarbīga rīcība pret tūristiem.

Autobuss Hurgadā atgriezies piektdien agri no rīta.

Arī Novatours pārstāvis apliecināja, ka autobuss apturēts, jo vienā ciemā pa ceļam no Luksoras uz Hurgadu bijusi protesta akcija, kas aizšķērsojusi ceļu. Viņš norādīja, ka autobusā "nekādu šausmu un apdraudējumu nebija".

Tomēr uz laiku ekskursijas uz Luksoru ir apturētas. "Mēs negribam, lai notiek vēl kādi incidenti," sacīja kompānijas pārstāvis.

Autobusā bija četri tūristi no Latvijas, bet pārējie ir igauņi. Šim tūroperatoram Ēģiptē pašlaik ir arī vēl citas tūristu grupas. Ceļojumi nav pārtraukti.

Ēģipte joprojām atrodas Latvijas Ārlietu ministrijas veidotajā valstu sarakstā, kuras būtu ieteicams neapmeklēt vai arī apmeklēšanas gadījumā ievērot īpašu piesardzību.

ĀM norāda, ka 2011.gadā Ēģiptes lielākajās pilsētas ir notikušas plaša mēroga demonstrācijas un vardarbīgas sadursmes, kurās ir bijuši ievainotie un bojāgājušie. Ārlietu ministrija stingri iesaka ceļotājiem izvairīties no demonstrāciju norises vietu apmeklēšanas, sevišķi Ēģiptes parlamenta apakšpalātas un augšpalātas vēlēšanu periodā, kā arī ievērot piesardzību, atrodoties Kairā, Tahrīra laukumā un Maspero rajonā, arī Aleksandrijas, Ismailijas un Suecas centrālajos laukumos.

"Jāņem vērā, ka notikumu attīstība Ēģiptē nav paredzama un situācija jebkurā mirklī var mainīties. Drošības situācija uz Ēģiptes un Izraēlas robežas ir nestabila. Aicinām arī atturēties no Sinaja pussalas apmeklēšanas. Ārlietu ministrija iesaka ceļotājiem, kuri atrodas valstī, sekot līdzi jaunākajai informācijai plašsaziņas līdzekļos," vēsta ĀM.

Nepieciešamības gadījumā Latvijas valstspiederīgie var sazināties ar Latvijas vēstniecību Kairā pa tālruni ārkārtas situācijām: +201 009 39919. Konsulārais dienests darbojas visu diennakti septiņas dienas nedēļā un ārkārtas situācijās ir sazvanāms pa tālruni +371 29287398.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Igaunijas Ārlietu ministrijas sniegto informāciju Ēģiptes iedzīvotāji ceturtdienas vakarā uz piecām stundām apturēja autobusu, ar kuru 19 Igaunijas tūristi devās no Luksoras uz Hurgadu.

Tūrisma firmas Novatours autobuss ar Igaunijas tūristiem bija viens no pieciem autobusiem kolonnā, kuru vietējie iedzīvotāji saņēma par ķīlniekiem, pieprasot varas iestādēm atrisināt viņu problēmas.

Igaunijas ĀM pārstāvji pastāvīgi sazinājās ar autobusā esošajiem Igaunijas pilsoņiem. Ķīlnieku atbrīvošanā iesaistījās arī vietējā policija un Ēģiptes Tūrisma departamenta ierēdņi.

Ap pusnakti autobuss varēja atsākt kustību, un piektdienas rītā tas sasniedza Hurgadu, kur Igaunijas tūristi apmetās viesnīcā.

Igaunijas vēstniecības Kairā konsuls piektdienas rītā dodas uz Hurgadu, lai noskaidrotu notikuma apstākļus.

Igaunijas ĀM piektdien papildināja valstu sarakstu, kur tūristiem var būt bīstami uzturēties, un ieteica Ēģiptes apmeklējumu laikā izvairīties no braucieniem starp pilsētām.

"Diemžēl Ēģiptē gadās šādas situācijas," atzina Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets.

(papildināts ĀM pārstāvja teiktais, pievienota informācija par situāciju Ēģiptē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē