Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pavaicājiet Sīrijas tautai

Iepriekšējās nedēļas nogalē ASV prezidents Donalds Tramps pieņēma būtībā vienpersonisku lēmumu dot raķešu triecienu pa Sīrijas valdības gaisa kara spēku bāzi Šairatā.

Lai arī pastāv aizdomas, ka trieciens (kas izrādījās mazefektīvs) tika veikts galvenokārt ASV iekšpolitisku mērķu dēļ, Vašingtona to pozicionēja kā atgriešanos Sīrijā un sodu prezidentam Bašāram el Asadam par "sarkano līniju" pārkāpšanu – ķīmisko ieroču izmantošanu Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā, kur gāja bojā 89, bet saindējās simtiem cilvēku. Notikušais arī ļauj Rietumiem apsūdzēt Krieviju, ka tā nav spējusi garantēt, ka tiek iznīcināti visi el Asada ķīmiskie ieroči, un prasīt, lai Maskava pārtrauc atbalstīt Sīrijas režīmu.

Vienlaikus, pat ja neņem vērā Krievijas versiju, ka Sīrijas aviācija veikusi uzlidojumu bruņojuma noliktavai, kurā glabāti ķīmiskie ieroči, kas noplūduši pēc uzlidojuma, paliek daudz neatbildētu jautājumu. Tā nav publiskoti pierādījumi, kas liecinātu, ka atbildīgs tieši el Asada režīms, un nav pat skaidrs, kādas vielas izmantotas. Bez tam vismaz oficiāli el Asada rīcībā esošie ķīmiskie ieroči un to ražošanas iekārtas tika likvidētas vēl 2013. gadā, un to atzina arī starptautiskā sabiedrība. Pat ja režīms kādus ieročus būtu paslēpis, no militāri bezjēdzīgas un politiski pašnāvnieciskas to pielietošanas ieguvēji ir vienalga kas, tikai ne el Asads. Šādu uzskaitījumu var turpināt ilgi.

Apvienojumā ar Irākas pieredzi, kad apgalvojumi par neesošiem ķīmiskajiem ieročiem tika izmantoti iebrukumam, nav pārsteigums, ka ne tikai el Asada režīma sabiedrotie, bet arī daudzi neitrāli eksperti un analītiķi uzskata, ka pirms lēmumu pieņemšanas bija nepieciešams veikt notikumu Hān Šeihūnā izmeklēšanu. Fakts, ka izmeklēšanas, visticamāk, nebūs, nepalielina ticību apgalvojumiem par el Asada vainu. Tāpat raķešu triecieni ir iedvesmojuši Sīrijas islāmistus, kas nozīmē, ka vardarbības un terorisma valstī kļūs tikai vairāk. Plašākā mērogā pasauli drošāku nepadara arī ASV un Krievijas jau tāpat ledaino attiecību tālāka pasliktināšanās.

Tomēr pati galvenā problēma ir Sīrijas konfliktā iesaistīto lielvalstu nevēlēšanās piekāpties konkurentiem un meklēt kompromisus, kuru atrašana, pastāvot vēlmei, nav problēma. Tā vietā tiek bez žēlastības darbinātas propagandas mašīnas un žvadzināti ieroči, apgalvojot, ka tieši to no saviem "draugiem" vēlas Sīrijas tauta. Varbūt būtu nesalīdzināmi prātīgāk, ja ASV, Krievija un reģionālās lielvalstis nevis turpinātu balstīt un apbruņot katra savas marionetes, bet gan tiešām pavaicātu Sīrijas tautai, ko tā galu galā vēlas?

Top komentāri

reptilis
r
No sākuma būtu jānoskaidro - kāda Sīrijas Tauta? Kāpēc neviens žurnālists neuzdod jautājumu - kāpēc visas valstu robežas Āfrikā un Tuvajos Austrumos ir ar lineālu novilktas? Kāpēc kurdiem nav valsts? Kāpēc sunnīti un alavīti nav nodalīti savās valstīs? Kāpēc no šīm valstīm ar viduslaiku likumiem tiek ievesti migranti? Kāpēc šī cilvēkus nīstošā ideoloģija nav isludināta ārpus likuma? Kāpēc Zviedru un ES amatpersonas sievietes (kuras saka ,ka esot lielas feministes) dodās vizītēs ietuntuļojušās lakatos? Kāpēc Sauda Ar;abijas režīms nav izsludināts ārpus likuma,ja viņš ne par mata tiesu nav labāks par Ziemeļkorejas?
Lass
L
Tiko paradas viens atskirigs viedojlis no amerikas propogandas,ta cilveku aprej un zaka par visur varena un visur esosa Betmena-Putina slavinataju.Viss ka krievu laikos,viena patiesiba ko saka komunistiska partija,citadi domajosiw nozakati.Tagad tas pats,ja nepieludz ameriku un visam tam ko dara tie,nepiekriti,automatiski esi krwmla agents.P.S.Vai ta sirijas tauta pati nav pelnijusi izveleties ka dzivot,visam janotiek ka amerikani to geib?,?
palasot komentārus
p
vovana trolluferma izdziita vagaa...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē