Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Politologi: Vienotība nonākusi nepatikšanās; jātiek galā ar šo kumosu (papildināts 18:07)

Partijas Vienotība nonākšana nepatīkamā situācijā, tās kandidātam Kārlim Šadurskim nesaņemot prezidenta nomināciju veidot valdību, lielā mērā saistāma ar apgrūtinājumiem sīvās iekšējās opozīcijas dēļ. Tās pārstāvjiem vajadzētu apdomāt izstāšanos no partijas, portālam Diena.lv pauda Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes dekāne Ilga Kreituse. Savukārt politologs Juris Rozenvalds norādīja, ka viņaprāt šobrīd galvenais Vienotībai būtu "spēt norīt šo nepatīkamo kumosu". 

Pēc viņas teiktā, "seši mūždien neapmierinātie" politiķi Ilzes Viņķeles vadībā rīkojoties tā, it kā nesaprastu, ka partijas darbība nesastāv tikai no cīņas, bet arī no kompromisiem un savstarpējas cieņas. Tāpēc šim "sešiniekam" būtu jāapsver aiziešana no Vienotības.

"Ja viņa [Ilze Viņķele] būtu godprātīga pret partijas biedriem, šiem sešiem cilvēkiem vajadzētu aiziet no partijas un veidot savu politisko grupu," pauda Kreituse, piebilstot, ka šie seši cilvēki realizē savu pilnīgi atsevišķu politiku no tās frakcijas, kas ievēlēta parlamentā.

Vienotībai, neskatoties uz grūtībām, jāiznes šis pābaudījums, demonstrējot gudru rīcību. Kļūda būtu aiziešana opozīcijā, kas "var būt vieglākais ceļš, taču vienlaikus ceļš uz nekurieni," pauda politoloģe.

Savukārt uz jautājumu par prezidenta nosauktā Māra Kučinska izredzēm izveidot valdību un tik galā ar grūtībām šajā procesā, Kreituse pauda, ka lielā mērā tas atkarīgs arī no Vienotības, jo gadījumā, ja valdības izveides procesā nāktos iesaistīt Saeimas mazās frakcijas, nāktos pārlikt ministru portfeļu iedomāto sadalījumu, bez kā Latvijas Reģionu apvienības un No sirds Latvijai atbalsts jaunajai valdībai maz ticams.

Zīmīgi, ka pats Kučinskis tomēr ir "cilvēks no malas", jo nepārstāv ne Latvijas zemnieku savienību, ne Zaļo partiju, bet gan Liepājas partiju. Turklāt Viņš bijis ministrs Aigara Kalvīša vadītajā "trekno gadu" valdībā, tādējādi līdzatbildīgs par "gāzi grīdā" politiku, kam sekoja sāpīga krīze.

"Pieredze valsts vadības līmenī viņam ir, bet diskutējama un neviennozīmīgi vērtējama," pauda politoloģe.

"Šobrīd galvenais jautājums ir, vai Vienotība spēs norīt šo nepatīkamo kumosu un piedalīties jaunās valdības veidošanā, portālam Diena.lv, komentējot prezidenta lēmumu valdības veidošanu uzticēt ZZS pārstāvim Mārim Kučinskim nevis Vienotībai, sacīja politologs Juris Rozenvalds. 

"Es domāju, ka tas ir liels Vienotības zaudējums," sacīja politologs, norādot, ka pat, ja sarunas vēl turpināsies par ministru portfeļiem, partija jau ir zaudējusi premjerministra un, visticamāk, finanšu ministra amatus. "Es gan gribētu atzīmēt, ka Vienotībai tas nav negods bez vainas - tas nav kritis no debesīm", skaidroja Rozenvalds. Viņaprāt, partija, kuru varēja saukt par vienu no profesionālākajām, ir "pēdējos mēnešos pieļāvusi tik daudz kļūdas, kas pietiks ilgākam laikam".

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka pēc prezidenta paziņojuma Vienotības vadītāja Solvita Āboltiņa vēl nesteidzās paust atbalstu koalīcijai kuru vadītu ZZS. 

Lai gan prezidenta lēmums aicināt Kučinski veidot valdību, ekspertam, pēc paša vārdiem, bija zināms pārsteigums, viņš atzīst, ka, ja jāizvēlas stabilākais no diviem kandidātiem, kurš spētu arī izveidot valdību, tad Kučinskis šķiet labākas kandidāts.

Viņš arī pauda cerību, ja Kučinskim izdosies izveidot valdību, ka "beigsies laiks, kad runājam par partiju savstarpējām attiecībām, prezidenta nodomiem, par ministru posteņiem, bet sāksim runāt par idejām." Viņaprāt Kučinskis varētu būt mācījies no Straujumas (Vienotība) valdības neveiksmēm.

Tikmēr par to, ka partija Vienotība, aizejot opozīcijā, parakstītu sev nāves spriedumu, spriež Rīgas Stradiņa universitātes docente un politoloģe Simona Gurbo.

Viņa sarunā ar aģentūru LETA sacīja, ka, aizejot opozīcijā, Vienotība faktiski paziņotu par savu absolūto sakāvi un aizmirstu, ka ir "vēlēšanās uzvarējusī partija". Kā piebilda Gurbo, ņemot vērā, ka vairāki no Vienotības politiķiem noraidīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa piedāvājumu uzņemties veidot valdību, rodas jautājums, vai šajā situācijā partijai vajadzētu būtu tik ļoti aizvainotai.

Politoloģe uzskata, ka Vienotībai prātīgāk būtu vienoties par izdevīgāko variantu visām pusēm. Tāpat viņa piebilda, ka šobrīd nav dzirdēts par to, ka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķis Māris Kučinskis, kuram uzticēts veidot valdību, uzstātu uz Vienotības palikšanu opozīcijā.

"Ja Vienotība "uzmetīs lūpu" un aizies opozīcijā, tad tā faktiski ZZS apskāvienos iegrūdīs Saskaņu. Lai gan koalīcijā Saskaņu neviens ņemt nevēlas, tas mainīs varas balansu, un Vienotība var nepalikt kā nopietns, liels spēlētājs," klāstīja eksperte.

Taujāta, vai Vienotībai būtu izdevīgi aiziet opozīcijā un tad mēģināt panākt, ka Saeima neapstiprina Kučinska izveidoto valdību, Gurbo norādīja, ka šī partija ar savām 23 balsīm viena pati nebūs noteicošā. Ņemot vērā to, cik "saskanīgi" balsojumos balso ZZS un Saskaņa, Gurbo uzskata, ka Kučinskis varētu iegūt arī labu Saskaņas atbalstu. Tāpat atbalsts būtu no mazajām opozīcijas partijām. "Ja būs vispārēja amatu tirgošana, es domāju, ka varētu atrast izdevīgus atbalsta partnerus arī no citām partijām, arī no tām, kas nebūs koalīcijā," rezumēja politoloģe.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc šodienas tikšanās ar iespējamo Vienotības premjera amata kandidātu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Kārli Šadurski un ZZS nominēto premjera amata kandidātu Kučinski ir nolēmis uzticēt premjera pienākumus Kučinskim. 

Papildināts ar Simonas Gurbo viedokli 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē