Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 10. jūnijs
Malva, Anatols, Anatolijs

PVD: Par uzvaru pār Āfrikas cūku mēri nevaram runāt

Par uzvaru pār Āfrikas cūku mēri (ĀCM) nevar runāt, iespējams, var runāt par to, ka ir panākta saslimšanas ierobežošana un pasākumu kompleksa izstrāde, kas samazina iespēju "slimību ievazāt", LTV rīta intervijā atzina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis.

Viņš atzina, ka nav efektīvu pasaķumu slimības uzveikšanai, jo nav izstrādāta vakcīna. Vienigais veids kā cīnīties ir maksimāli ātri konstatēt slimību un veikt prevencijas pasākumus, lai tā neizplatītos.

Pagājušā gadā ĀCM tika konstatēts 32 vietās, Oļševkis atzina, ka šogad situācija ir uzlabojusies - reģistrets viens gadījums.

PVD eksperts uzsvēra, ka lielā mērā viss ir cūku īpašnieku rokās, ievērojot prevencijas nosacījumus iespējams pasargāt savus mājlopus.

Ārkārtas situācija, kas tika izslidināta pagājušā gadā vairs nav spēkā, taču visi pasākumi tiek veikti, un tiek gatavoti labojumi normatīvajos aktos, lai varētu turpināt veikt pasākumus, kas tika iesākti ārkārtas situācijas laikā. 

Sarunas beigās Oļševskis uzsvēra, ka svarīgi ir cilvēku pašu rīcība – jo ātrāk tiek ziņots atbildīgajiem dienestiem par saslimšanu, jo ātrāk slimība tiek novērsta.

Diena.lv jau vēstīja, ka Āfrikas cūku mēra dēļ savus mājlopus izkāva un kompensācijas pagājušajā gadā saņēma aptuveni 1600 saimniecību, kurās kopā likvidēja ap 6000 cūku


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē