Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Rantiņš: 2000 metalurgu darba vietu nozarē atrast nevar

Nozarē trūkst specialistu, bet metalurģija ir specifiska joma un 2000 metalurgu darba vietu nozarē atrast nevar, pirmdienas rītā _Latvijas Radi_o sacīja Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas prezidents Vilnis Rantiņš.

Viņš arī uzsvēra, ka tādas nozares kā metalurģija rada darba vietas arī citās nozarēs. Ja Liepājas metalurgs bankrotētu, tas varētu skart 15 000 cilvēku, kā arī "visai tautsaimniecībai tas varētu būt smagi". Eksperts domā, ka bankrota gadījumā Latvijā neviens nespētu pārņemt Liepājas metalurga darbus, jo tas ir vienīgais tērauda ražotājs Baltijā.

V.Rantiņš sacīja, ka šī nozare Latvijā 15 gados attīstījusies ļoti spēcīgi. "Liepājas metalurgs ir audzis 15 gados. Tas tiešām ar pēdējiem diviem modernizācijas posmiem ir kļuvis konkurētspējīgs pasaules tirgū. Metalurga produkcija ir laba, un uzņēmumam ir vairāk nekā 30 valstu sertifikātu. Vai pieaugusi pievienotā vērtība? Kāpēc ne? Ja skatās kāda izstrāde ir uz vienu strādājošo. Arī pēc pievienotās vērtības Liepājas metalurgs nav tas sliktākais uzņēmums," skaidroja V.Rantiņš.

Liepājas metalurga nedienas V.Ratiņš skaidro ar krīzi, kas sākās uzņēmuma modernizācijas pēdējā posmā, kā arī akcionāru strīdu. "Pasaules prakse pierāda, ja akcionāri strīdās, tad arī uzņēmumam neiet," sacīja V.Rantiņš.

"Liepājas metalurga investīcijas nav nepārdomātas. Modernizācijas process bija nepieciešams, jo citādāk uzņēmums nevarētu konkurēt pasaules tirgū. Strādājošo skaits Metalurgā ir 2000, un, runājot ar ekspertu no Lielbritānijas, viņš uzskata, ka strādājošo skaits ir par lielu, bet izmaksu ziņā uzņēmums var konkurēt," uzsvēra V.Rantiņš.

"Metalurģijā pasaulē neiet spīdoši. Pēdējos gadus metāla ražošanu līderu pozīcijas pārņēmusi Ķīna, Indija, Brazīlija, jo vecā Eiropa, NVS valstis un ASV nepalielina metālražošanas apjomu," sacīja V.Rantiņš. Viņš gan vienlaikus norādīja, ka tas, ka Liepājas metalurgs nestrādā, ir jūtams, jo nevarot iegūt stiegras. "Tas nav deficīts, bet tirgus daļas pārkārtošanās," piebilda eksperts.

V.Rantiņš uzskata, ka valsts rīkojusies pareizi, atbalstot Liepājas metalurgu, tomēr valstij būtu nopietni jāseko līdz, kas notiek uzņēmumā, ja tā garantē tik lielu kredītu. "Ir jāatbalsta vietējie uzņēmumi. Liepājas metalurgs jau nav tāds uzņēmums, kas vienā dienā rodas un tad izkūp. Tā nav pankūku cepšana, ko var iemācīties vienā dienā. Ja likvidējam Liepājas metalurgu, tad tērauda nozare kā tāda Latvijā vispār pazūd," skaidroja V.Rantiņš.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē