Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Rinkēvičs: Melnkalnes uzņemšana NATO sekmēs alianses un Rietumbalkānu reģiona drošību

Melnkalnes uzņemšana NATO sekmēs alianses un Rietumbalkānu reģiona drošību, šodien pēc tikšanās ar Melnkalnes ārlietu ministru Srdžanu Darmanoviču sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

"Melnkalnes uzņemšanai aliansē ir svarīga politiska nozīme, jo šādi tiek pasludināts sekojošs princips - ja demokrātiska tauta grib būt alianses sastāvdaļa un ir paveikusi visu, kas nepieciešams, un NATO tam ir gatava, tad nav tādas trešās valsts, kurai būtu tiesības un kas varētu traucēt tai pievienoties," apsveicot Darmanoviču ar Melnaklnes uzņemšanu aliansē, kas gaidāma šī gada 5.jūnijā, teica Rinkēvičs.

Viņš valsts gaidāmo uzņemšanu aliansē novērtēja kā ļoti būtisku, jo situācija Rietumbalkānu reģionā nevis uzlabojas, bet gan pasliktinās. Tāpat Rinkēvičs uzsvēra Melnkalnes īpašo ģeogrāfiskā izvietojuma un stratēģisko nozīmi NATO kontekstā.

Abu ministru tikšanās laikā tika pārrunāta arī Melnkalnes iestāšanās Eiropas Savienībā (ES). Rinkēvičs pauda viedokli, ka Melnkalne šobrīd ir paveikusi daudz, tomēr ir vairākas lietas, pie kurām nepieciešams strādāt, lai tā varētu iestāties ES. Viņaprāt, ES paplašināšanās Balkānos sūtītu signālu, ka "Eiropas projekts" ir veiksmīgs, kā arī labs piemērs citām Balkānu valstīm.

"Mēs ES jau tik ilgi esam pieraduši būt 28 dalībvalstis, ka ar Lielbritānijas aiziešanu būtu sajūta, ka kaut kas pietrūkst, tādēļ priecātos, ja pēc Apvienotās Karalistes aiziešanas, drīz atkal ES atkal sastāvētu no 28 dalībvalstīm," ar smaidu sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

Tikmēr Melnkalnes ārlietu ministrs pateicās par laipno uzņemšanu un īpaši izcēla viedokli, ka, viņaprāt, Latvija ir valsts, kas pēc savas neatkarības atgūšanas spējusi attīstīties un panākt progresu visstraujāk. Viņš norādīja uz lielisku abu pušu savstarpēju sapratni, to skaidrojot ar abu valstu piedzīvoto vēsturi, kas savā ziņā bijusi ļoti līdzīga.

Tāpat Darmanovičs aicināja ES un NATO aktīvāk iesaistīties procesā par valsts uzņemšanu ES, jo, viņaprāt, nepietiek tikai ar politiķu izteiktām frāzēm par atvērtu durvju politiku. Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka saprot nepieciešamo darbu apjomu, kas jāpaveic pašai valstij, lai sekmīgi iestātos ES. "Ceru, ka Latvija sniegs savu atbalstu pārrunās ar ES, un mēs noteikti turpmāk būsim uzticīgi partneri ne tikai ES, bet arī Latvijai," sacīja Darmanovičs.

Stāstot par valsts pievienošanos NATO, viņš uzsvēra, ka tas būs moments, kad Melnkalne pirmo reizi "dosies uz Rietumiem", ne tikai ģeogrāfiski, bet arī vērtību ziņā, lai tādējādi līdzinātos pārējām demokrātiskām valstīm un stiprinātu stabilitāti Rietumbalkānu reģionā. "Melnkalne pierādīja, ka var kļūt par stabilitātes eksportētāju mūsu reģionā, un, ja esam NATO, tad vairs nepastāv pārrāvums starp Rietumbalkānu reģionu un NATO. Mūsu garā robeža piederēs lielajai NATO ģimenei," lepni teica Darmanovičs.

Abas amatpersonas arī apsprieda Krievijas mēģinājumus pērn iejaukties Melnkalnes iekšpolitikā, ko Rinkēvičs nosauca par brutāliem un norādīja, ka Melnkalnes pieredz šajā jautājumā jāņem vērā arī Latvijai, jo informatīvais karš un kiberdrošība ir jāizturas nopietni visiem, tai skaitā arī pārējām NATO dalībvalstīm.

Tikmēr Darmanovičs ir pārliecināts, ka Melnkalnes attiecībās ar Krieviju ne tuvākajā laikā, nedz arī pēc iestāšanās NATO mierīga fāze nav gaidāma, tomēr viņš nedomā, ka Krievija vēl vairāk centīsies graut valsts stabilitāti. "Kļūstot par alianses locekli, Melnkalni aizstāvēs alianses 5.pants, taču, protams, esot NATO, nevaram izslēgt uzbrukumus ar hibrīdkara elementiem, kādus jau iepriekš esam redzējuši Eiropā," viņš teica.

Melnkalnes ārlietu ministrs vienlaikus norādīja, ka ir valsts ir gatava veidot labas attiecības ar Krieviju, ja vien pati Krievija tam būs gatava. Viņš arī pauda viedokli, ka Melnkalne tiek izmantota kā izeja uz globālām interesēm un Eiropu, tāpēc Balkānu valsts nav Krievijas galvenais mērķis. "Mums ir laba ekonomiskā sadarbība ar Krieviju un dalība NATO nav vērsta ne pret vienu valsti, mēs tikai ievērojam savas nacionālās intereses," piebilda Darmanovičs.

Abi ministri sacīja, ka cer uz turpmāku attīstību ekonomikas, tirdzniecības, tūrisma un izglītības jomās, kā arī norādīja, ka šajās jomās ir vēl daudz veicamu uzlabojumu, piemēram, stāstot Latvijas iedzīvotājiem par tūrisma iespējām Melnkalnē, un Melnkalnes iedzīvotājiem par to, kādas iespējas sniedz Latvija.

Melnkalnes ārlietu ministra vizīte Latvijā norisinās kopš 15.maija, bet noslēgsies ceturtdien, 18.maijā. Vakar Darmanovičs viesojās NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā, kur tikās ar tā vadītāju Jāni Sārtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē