Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Šadurskis: Slānekļa gāzes ieguve varētu būt perspektīvs virziens arī Latvijai

Latvijas interesēs ir, lai Eiropas Savienībā (ES) tiktu izstrādāti vienoti noteikumi par slānekļa naftas un slānekļa gāzes ieguvi, kas pašlaik atrodas izstrādes procesā un par kuriem šā gada septembrī vai oktobrī varētu balsot Eiropas Parlaments (EP), šādu viedokli sarunā ar Diena.lv pauda EP deputāts Kārlis Šadurskis (V).

K. Šadurskis darbojas EP Vides komitejā, kura 21. jūnijā skatīs ziņojumu Ekoloģiskā ietekme no slānekļa gāzes un naftas ieguves aktivitātēm. Eiroparlamentārietis pauž bažas, ka ziņojums, kuram gan ir tikai rekomendējošs raksturs, var izrādīties nozarei nelabvēlīgs, jo Vides komitejā darbojas daudz zaļo, kuri tradicionāli ir pret jebkādu neatjaunojamo energoresursu uzmantošanu. Vienlaikus Latvijai šādu noteikumu izstrādāšana ir nepieciešama, jo arī mūsu valstī ir iespējama slānekļa gāzes un naftas ieguve.

„PSRS laikā Latvijas teritorijā tika veikts ap 800 kontrolurbumu un secināts, ka Kurzemē ir gan slānekļa gāzes, gan slānekļa naftas krājumi. Tiesa, tolaik šis virziens tika atzīts par neperspektīvu, jo PSRS netrūka tradicionālo gāzes atradņu, un tālāka izpēte netika turpināta. Lai noskaidrotu, vai Latvijā slānekļa gāzes un naftas ieguve ir ekonomiski pamatota, nepieciešams atrast līdzekļus izpētes turpināšanai. Pieļauju, ka izdevīgākais risinājums būtu sadarbības līguma slēgšana ar kādu no ASV kompānijām, kuras šajā ziņā panākušas lielu progresu,” uzskata politiķis.

K. Šadurskis piebilst, ka neuzskata par īsti pamatotiem divus galvenos slānekļa gāzes ieguves pretinieku argumentus – ka rodas pazemes ūdeņu piesārņojums, jo hidrosprādziena (metodes, kādu izmanto slānekļa gāzes iegūšanai – Diena.lv) laikā tiek izmantotas ķīmiskas vielas, kā arī, ka hidrosprādzienu rezultātā var rasties seismiski satricinājumi.

„Kas attiecas uz pazemes ūdeņu piesārņojumu, tad jaunākajās tehnoloģijās tiek izmantotas netoksiskas ķīmiskās vielas, kuras nekādu piesārņojumu radīt nevar, savukārt Eiropas ziemeļu daļa ir seismiski maz aktīva zona, kur, ja tiek ievērotas visas drošības prasības, nekādi satricinājumi nav iespējami,” uzskata eiroparlamentārietis.

K. Šadurskis arī norāda, ka apgalvojumi par slānekļa gāzes ieguves iespējamo kaitējumu videi tiek daudzkārt pārspīlēti, jo šai metodei netrūkst pretinieku. „Ir zaļie, kuri iebilst pret slānekļa gāzi, jo tā tomēr nav atjaunojams resurss, ir lielās tradicionālās enerģētikas kompānijas, kuras zaudē savas superpeļņas, un ir arī virkne valstu, kuras baidās no pārmaiņām naudas plūsmās un ģeopolitiskiem pārkārtojumiem,” uzskata politiķis.

Vienlaikus viņš norāda, ka Latvijai viseiropas nosacījumu slānekļa gāzes un naftes ieguvei izstrāde būs ievērojams pluss, jo jebkurā gadījuma ļaus ievērojami palielināt mūsu valsts energoneatkarību. „Būs ļoti labi, ja spēsim paši iegūt šos resursus, taču Latvijas energoneatkarība palielināsies arī gadījumā, ja slānekļa gāzes ieguves vērsīsies plašumā citās ES valstīs, no kurām varēsim saņemt gāzes piegādes,” uzskata K. Šadurskis, piebilstot, ka lielākai energoneatkarībai vajadzētu novest arī pie plašākas atjaunojamo resursu izmantošanas, jo tas būs visdrošākais veids šīs neatkarības saglabāšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē