Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Sedlenieks: Donalda Trampa slepenais fanu klubs?

Novembra sākumā gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas jau ir iegājušas vēsturē ar virkni faktu, to skaitā ne tikai ar abu galveno kandidātu - republikāņa Donalda Trampa un demokrātes Hilarijas Klintones - ārkārtīgi zemo popularitāti, bet arī ar faktisku amerikāņu izolacionisma atgriešanos starptautiskās politikas dienaskārtībā Trampa gana ekstravagantajā izpildījumā.

Rezultātā aiz ASV robežām attieksme pret lielajā politikā iesaistījušos miljardieri nav labvēlīga, un arī Eiropas Savienībā (ES) atbalstu Trampam kā ASV prezidenta amata kandidātam publiski pauž vien vietējie radikāļi un pa kādam disidentam, savukārt pie varas esošie politiķi vai nu atturas no komentāriem, vai arī neslēpj savas antipātijas pret republikāņu pretendentu uz troni. Tā Vācijas ārlietu ministra Franka Valtera Šteinmeiera pārstāve vēl nesen paziņoja, ka politiķis uzskata - Trampa iespējamā kļūšana par ASV prezidentu ir «biedējoša» visai pasaulei. Tajā pašā laikā pastāv arī viedoklis, ka vismaz daļa Eiropas politiķu klusībā cer uz republikāņu kandidāta uzvaru, lai gan atklāti paziņot par to neviens, protams, negrasās.

Šī viedokļa aizstāvji norāda, ka Trampa uzvara ļautu eiropiešiem izvairīties no virknes vēlētājiem un arī politiķiem netīkamu lēmumu pieņemšanas, paralēli samazinot ASV ietekmi Vecajā pasaulē. Piemēram, lai arī pavisam citu iemeslu dēļ nekā daļa tā dēvētās vecās Eiropas - arī Tramps ir Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līguma pretinieks. Viņa uzvaras gadījumā šis jautājums, visticamāk, pazudīs no dienaskārtības, ievērojami atvieglojot dzīvi daudziem Eiropas politiķiem. Savukārt republikāņu kandidāta skeptiskā attieksme pret sabiedrotajiem un viņu lomu Ziemeļatlantijas aliansē (NATO) var kļūt par labu stimulu apvienotās Eiropas armijas izveidei, ideja par kuru jau ilgāku laiku nedod mieru Rietumeiropas politiķiem, un jo īpaši militārpersonām. Tāpat Trampa samiernieciskais tonis attiecībā pret Krieviju ir tīkams tiem Eiropas uzņēmējiem, kuri cieš zaudējumus no konfrontācijas ar Maskavu.

Kopumā vismaz vecajā Eiropā netrūkst dažādu interešu vai idejisko grupu, kuru pārstāvjiem Trampa sludinātās idejas daudzos jautājumos ir pieņemamākas par Klintones priekšvēlēšanu platformu, - sākot ar virkni enerģētikas kompāniju, beidzot ar pacifistiem vai visa veida eiroskeptiķiem. Vairākums šīs visai raibās publikas pagaidām piesardzīgi nogaida, jo ASV prezidenta vēlēšanu iznākums ir neskaidrs, var tikai minēt, cik lielā mērā uzvaras gadījumā saskanēs republikāņu kandidāta solījumi un darbi, kā arī nav saprotams, cik lielas vispār ir Trampa iekšpolitiskās iespējas īstenot solīto politiku. Tomēr, ja amerikāņu izolacionisms Trampa izpildījumā pēkšņi kļūs par realitāti, tam Eiropā tikpat pēkšņi var atrasties ievērojami vairāk atbalstītāju, nekā pieņemts uzskatīt. Tāpat Trampa iespējamā uzvara var būtiski ietekmēt vēlētāju noskaņojumu pirms 2017. gadā gaidāmajām vairākām Eiropai ļoti svarīgām vēlēšanām, padarot mazāk prognozējamus gan to iznākumus, gan attiecīgi arī turpmāko ES kopīgo politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē