Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Šīna: Veselīga dzīvesveida pamati jāieliek jau no mazotnes

Līdz ar moderno tehnoloģiju ienākšanu bērnu ikdienas dzīvē, katru gadu palielinās arī to bērnu skaits, kuriem ir liekā svara un tā izraisītas veselības problēmas. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) prognozes liecina, ka gadījumā, ja iedzīvotāju paradumi nemainīsies, jau 2025. gadā 70 miljoniem bērnu vecumā līdz pieciem gadiem būs liekā svara vai aptaukošanās problēmas, norāda Rietumu Bankas labdarības fonda vadītāja Inga Šīna.

Mazkustīgs dzīvesveids un liekais svars ir arī aktuāla Latvijas bērnu un jauniešu problēma. Tanī pat PVO veiktajā pētījumā konstatēts, ka liekais svars ir jau 23 % Latvijas bērnu līdz 11 gadiem, bet 12 - 15 gadu vecuma grupā šī problēma piemeklējusi jau 21 % zēnu un 14 % meiteņu. Tāpēc veselīga dzīvesveida pamati jāieliek jau no mazotnes un jāveicina aktīvā dzīvesveida piekopšana bērna ikdienas dzīvē.

PVO ieteiktais fizisko aktivitāšu limits dienā ir viena stunda, un pētījumi diemžēl pierāda, ka šis rādītājs netiek sasniegts. Lai arī izskan pieņēmumi, ka skolā bērni pārāk daudz laika pavada sēžot un ir nepieciešamība pēc papildu sporta stundas, pētījumi rāda, ka bērni pieņemas svarā tieši vasarā, kad ikdiena nepaiet skolas solā, bet tieši mājās. Viens no iemesliem varētu būt vecāku paradumi un nepietiekamās zināšanas, taču arī bezmaksas fizisko aktivitāšu, nometņu un sporta infrastruktūras trūkums pilsētā vai reģionā var būt rādītājs.

Būtisks faktors fizisko aktivitāšu veicināšanā ir sportam brīvi pieejamas infrastruktūras radīšana. Šeit palīgā var nākt dažādu organizāciju un uzņēmumu sadarbība gan savstarpēji, gan valstiskā līmenī. Piemēram, Rietumu Bankas labdarības fonds savas darbības 10 gados sadarbībā ar pašvaldībām un dažādām organizācijām ir ierīkojis daudzus aktīvas atpūtas un rotaļu laukumus, velosipēdu novietnes un darbnīcas, iegādājies skolām un internātskolām sporta aprīkojumu, ir remontētas sporta zāles un atjaunoti sporta laukumi. Kopā ar basketbola klubu VEF Rīga šogad dāvināsim sešām Latvijas skolām jaunus āra basketbola grozus. Šādi projekti paplašina aktīva brīvā laika pavadīšanas iespējas ne tikai Rīgā, bet arī reģionos, mudina uz veselīgu un aktīvu dzīvesveidu.

Projektu īstenošanā bieži iesaistās arī paši bērni. Piemēram, basketbola grozu projektā skolēni sūta mums pieteikumus, vēstules, izstāsta situāciju un pamato, kāpēc tieši viņiem būtu nepieciešams šis grozs. Kad atbalstījām velodarbnīcas izveidi bērnu un jauniešu centrā Ziemeļi, mazie puikas paši piedalījās darbnīcas remontdarbos, krāsoja, iekārtoja, paši iesēja sarkano atklāšanas lentīti. Tas pierāda bērnu vēlmi iesaistīties, tikai jādod iespēja un varbūt arī mazliet jāpaskubina pareizajā virzienā. Iesaistīšana - tā arī ir tā attieksmes veidošana, ne tikai par labu fiziskajām aktivitātēm, bet arī bērnu prasmju attīstībā. Piedaloties un iesaistoties šādos procesos, bērnam veidojas atbildības sajūta un pārliecība par saviem spēkiem, viņš ir iemācījies kaut ko jaunu, guvis jaunu pieredzi.

Iespējas ir. Valdība arī meklē veidus, kā veicināt fiziskās aktivitātes un padarīt tās pieejamākas. Bet ar to nepietiek. Nepieciešams veidot institūciju un uzņēmumu partnerības projektus visas Latvijas ietvaros, ne tikai lielpilsētu robežās, nodrošinot bezmaksas sportošanas iespējas sabiedriskās vietās. Šādā veidā ir iespējams veicināt sabiedrības vēlmi iesaistīties, mēģināt mainīt bēdīgo statistiku, jo tas ir bez maksas un pieejams ikvienam.

Top komentāri

Veselīgi
V
Par to kā veselīgi paēst var sākt domāt brīdī, kad pārstāj domāt kā vispār paēst, kas ir daudzu Latvijas iedzīvotāju ikdiena. Kamēr izsaimniekotājiem bada kūres ir veselīgas un pat nepieciesamas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē